Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

15 tips om 15 procent op je gasrekening te besparen

Handige tweaks om de kosten behapbaar te houden. Je hebt het vermoedelijk al meegekregen: de EU-landen zijn definitief akkoord over 15 procent – vooralsnog – vrijwillige besparingen op gas van augustus 2022 tot eind maart 2023. Het is de bedoeling dat de komende maanden in de EU 45 miljard kubiek...

15 tips om 15 procent op je gasrekening te besparen

Handige tweaks om de kosten behapbaar te houden.

Je hebt het vermoedelijk al meegekregen: de EU-landen zijn definitief akkoord over 15 procent – vooralsnog – vrijwillige besparingen op gas van augustus 2022 tot eind maart 2023.

Het is de bedoeling dat de komende maanden in de EU 45 miljard kubieke meter gas minder wordt geconsumeerd. Dit noodplan moet voorkomen dat huishoudens en essentiële voorzieningen als ziekenhuizen de komende winter letterlijk in de kou komen te staan indien Rusland de gastoevoer verder of helemaal afsluit.

Minder gas verbruiken, dus. En daar kun je met deze kleine tweaks zelf een bijdrage aan leveren, zonder dat je er al te veel van merkt (behalve dan in je portemonnee).

  1. Hoewel de meeste mensen bij gasverbruik vermoedelijk als eerste aan koken op gas denken, is dit gemiddeld slechts vijf procent van je totale gasverbruik in het huis. Wat overigens niet wil zeggen dat het niet naar beneden kan. Zo is de oven voorverwarmen geen must, je kunt prima bakken zonder. En hou je van gerechten die urenlang moeten sudderen, maak die dan op een elektrisch plaatje. Wil je helemaal af van koken op gas, dan kun je een keramische kookplaat of inductiekookplaat op je gasfornuis leggen.
  2. Water koken met de waterkoker en dat overgieten in een pan, betekent minder gas nodig hebben om de boontjes gaar te krijgen. Kook ook altijd met het deksel op de pan en zorg dat de vlam niet om de pan heen likt, eenmaal aan de kook kan de pit laag.
  3. Laat de thermostaat, als het straks killer wordt, op 18-19 graden staan. Met een lekkere trui en dikke sokken heb je het dan echt warm genoeg.
  4. Wil je elektrisch bijverwarmen, weet dan dat een elektrisch kacheltje of elektrische radiator enorm veel stroom verbruikt. Kies liever een energiezuiniger infraroodpaneel.
  5. Zet de verwarming alleen aan in de ruimtes waar je aanwezig bent en sluit deuren van de kamers waar niemand is. Ruimtes onnodig verwarmen zorgt voor hogere kosten. Het sluiten van deuren zorgt tevens voor minder tocht, zodat de verwarming minder hard hoeft te werken. 
  6. Slapen in een koele slaapkamer is prettig en gezond, daar kan de verwarming standaard op 15-16 graden. Lekkere warme sokken aan en een kruik mee, en je zult slapen als een roos.
  7. Een slimme thermostaat kan helpen je gasverbruik te verminderen.
  8. Plaats radiatorfolie achter de radiatoren, zo kaatst de warmte de woning en verdwijnt niet in de muur. Ook effectief: isoleer de verwarmingsbuizen. Vooral de buizen die door onverwarmde ruimtes lopen, zoals de garage, de kelder of een onverwarmde zolder. Via deze verwarmingsbuizen gaat veel warmte verloren onderweg naar de radiator. Isolatiemateriaal voor verwarmingsbuizen kost zo'n € 1 tot € 2 per meter en haal je in de bouwmarkt. 
  9. Lange gordijnen? Vouw ze 's achter de radiator, zodat de warmte niet naar het plafond stijgt, maar de kamer inkomt.
  10. Gemiddeld gaat ruim 20 procent van je gasverbruik op aan warm water voor de badkamer en keuken. Laat het bad voor wat het is en douche korter. In drie minuten kan een mens van top tot teen schoon worden, in vijf minuten kun je ook nog je haar wassen. Nederlanders douchen nu gemiddeld negen minuten, daar is echt gas- en geldwinst te halen. Dat kan ook met koud douchen, maar dat is meer iets voor de Wim Hof'jes onder ons (met andere woorden: zó erg is het nu ook nog niet).
  11. Was je je aan de wastafel, laat de warme kraan dan niet lopen. Voldoende in het bassin laten lopen, kraan weer dicht.
  12. Tandenpoetsen kan in één keer door onder de douche. Doe je het liever aan de wastafel dan geldt ook hier: kraan niet laten lopen. Wist je trouwens dat er naast waterbesparende douchekoppen ook waterbesparende mondstukken voor op de kraan zijn?
  13. Heb je een radiator met 2 of 3 platen? Bevestig dan een radiatorventilator onder de radiator. Deze blaast de warmte de kamer in, zodat die sneller warm aanvoelt.
  14. Zet je verwarming 's nachts op 15 graden, zeker als u in een slecht geïsoleerd huis woont. Met vloerverwarming is 17 of 18 graden aan te raden. Het kost namelijk veel meer geld om je huis 's nachts te verwarmen, dan om het 's ochtends vanaf 15 graden weer naar 18-19 graden te krijgen. Zet de thermostaat een uur voor je naar bed gaat terug. Dit geldt ook voor wanneer je weggaat van huis.
  15. Heb je enkel of dubbel glas en kun je dat nog niet meteen vervangen? Dan kan kozijnfolie een oplossing zijn. Deze speciale folie is niet duur. Je spant het voor de binnenkant van het glas en plakt het op het kozijn vast. Hiermee verbeter je de isolerende werking van het glas: van enkel glas maak je als het ware dubbel glas en van dubbel glas maak je HR-glas.

Ga je met deze tweaks aan de slag, dan zul je dat beslist merken in je gasverbruik.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in