La Douce France, gewoon bij je thuis. 

Vandaag viert Frankrijk haar grootste nationale feestdag, Bastille Dag, beter bekend als Quatorze Juillet (14 juli). Op deze dag wordt de (eerste verjaardag) van bestorming van de Bastille-gevangenis gevierd, waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon. Voor wie het dit jaar niet in Frankrijk kan vieren, er valt ook thuis best iets van te maken.

Ontbijten op zijn Frans, met een stuk vers stokbrood met confiture, een vers croissantje of een pain au chocolat en een enorme kop café au lait.

Article continues after the ad

Het land viert vrijheid, gelijkheid en broederschap (liberté égalité fraternité), de Franse waarden. Daar kun je vast wel iets mee, op je socials, qua hashtag.

Draag een toepasselijk parfum. Net nieuw is Etat Libre d’Orange's Soul Of My Soul en qua naam is dat label al reuze bevrijdend. Alternatief: Revolution à Versailles van Jean Desprez of de unisex geur Revolution Maison Trudon.

Zing minimaal één keer het eerste couplet van La Marseillaise. Mireille Matthieu doet het even voor. 

Allons enfants de la Patrie
Le jour de gloire est arrivé
Contre nous de la tyrannie
L’étendard sanglant est levé (bis)
Entendez vous dans les campagnes mugir ces féroces soldats
Ils viennent jusque dans vos bras, égorger vos fils, vos compagnes
Aux armes citoyens ! Formez vos bataillons !
Marchons, marchons, qu’un sang impur abreuve nos sillons.

Een Franse lunch is een meergangenfestijn dat begint met een koud voorgerecht, zoals een salade, al dan niet met een kopje uiensoep. Dat wordt gevolgd door een warm hoofdgerecht dat bestaat uit een flinke portie vlees of vis, vaak met óf aardappelen óf groente. Voor toe fromage blanc ( te vergelijken met Nederlandse kwark) of fromage sec, Franse kaasjes. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, wordt alleen op speciale dagen wijn bij de lunch geschonken, normaal gesproken staat er water op tafel. Maar op 14 juli mag er dus een fles open! Daarna volgt nog een nagerecht (chocolademousse, flan) en een kopje sterke koffie.

Zoek online Radio Nostalgie voor les plus grandes chansons en laat je de hele dag Franse klassiekers toezingen.  

Omdat de Fransen voor het diner vrij laat aan tafel gaan, is er rond een uur of vier 's middags een 'goûter'. Men gaat nog liever dood dan toe te geven dat dit gewoon de Franse versie is van de afternoon tea, maar het ís wel zo. Ooit was het een stuk fruit en een koekje, tegenwoordig is het een koffie- of theetafel met vooral zoet lekkers, zoals macarons, madeleines en soesjes.

Aangezien er geen grootste militaire parade zal zijn, kun je je net zo goed vermaken met ándere Franse klassiekers. We noemen een Angelique, een Louis de Funes...

...of voor de literaire liefhebbers een portie Proust, mét madeleines, uiteraard. Het blijft wel een feestdag.

Niet in de stemming voor zoetigheid? Maak een tosti en noem het een croque-monsieur (béchamelsaus optioneel).

Dineren doe je op z'n Frans: met een hors-d’oeuvre, een hoofdgerecht (Coq au vin, peut être?), eventueel een kaasplankje. Dat laatste bestaat meestal uit drie kleine stukjes fromage die je eet van mild naar pittig, nog gevolgd door een zoet nagerecht. Hierbij stroomt de wijn wel rijkelijk.

Kijk Les Misérables voor een beetje kunstzinnige achtergrond van hoe het ook alweer zover kwam, qua Franse Revolutie. Wijntje erbij, meezingen en een traantje wegpinken mág.

En kijk ook Marie Antoinette voor een rock 'n royalty kijk op de zaak: de adel had het er absoluut naar gemaakt, maar Sofia Coppola ziet kans om toch sympathie voor de keizerin te kweken.

Er dient een fles champagne te zuchten. Een crémant mag ook – als het maar bruist in het glas.

Traditioneel wordt Quartorze Juillet beëindigd met een groot vuurwerk dat door de gemeente wordt afgestoken. Dát mag niet in Nederland, maar met een vuurkorf in de tuin en een dansje met wat dierbaren binnen het coronaprotocol wordt het toch nog een beetje een Bal Populaire.

Foto's (c) Pixabay, iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in