Rijksmuseum van Oudheden pakt uit!

Alsof je er zelf bij bent, zo komt de geschiedenis tot leven in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daar kun je kennismaken met de oude beschavingen uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten, maar ook met Nederland in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen.

De Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden behoort tot de tien belangrijkste Egyptische collecties in de wereld. Tot die verzameling behoort ook het grootste topstuk: de tweeduizend jaar oude Egyptische tempel uit het dorpje Taffeh, die nu prijkt in de entreehal.

De tempel is te bewonderen bij een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden. En iedere dag is de tempel het decor voor een spectaculaire lichtshow die met wervelend beeld, muziek en een gesproken verhaal tweehonderd jaar museumgeschiedenis tot leven brengt, vanaf de stichting in 1818 door koning Willem I tot nu.

Topstukken uit de museumcollectie waaronder Egyptische mummies, immense Romeinse beelden, prehistorische wapens...

...en eeuwenoude sieraden passeren de revue in uitgekiende projecties.

De tempel zelf lijkt tijdens de lichtshow in gekleurde lichtstralen uiteen te spatten om daarna weer steen voor steen te worden opgebouwd.  De lichtshow is een ware belevenis, duurt vier minuten en is dagelijks te zien om 11.30 uur.

De indrukwekkende tempel uit Taffeh is een geschenk van Egypte aan de Nederlandse bevolking, als dank voor de steun bij een UNESCO-reddingsoperatie in de jaren zestig van de vorige eeuw. Buiten de lichtshow om kun je hem aan alle kanten bekijken, hij was mogelijk gewijd aan Isis, een van de belangrijkste godinnen in de Egyptische mythologie. 

Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden, denk je er bij een bezoek wel even aan om vooraf online te reserveren?