In Nouveau’s Leesclub lezen we elke maand spannende thrillers, meeslepende romans en andere aanraders. En vragen we vervolgens de schrijvers naar hun motieven.

Eijgelshoven

Matthijs Eijgelshoven
Matthijs Eijgelshoven (1975) heeft geschiedenis gestudeerd en is, behalve schrijver, docent Taalbeheersing in Amsterdam. Schrijven doet hij sinds hij een pen kan vasthouden, lezen zolang als hij zich kan herinneren. “Tijdens alle lessen zat ik met een boek onder tafel op de basisschool. Het gevaar is dat je dan sterk wordt beïnvloed door je favoriete schrijvers. Maar met Retour Calypso heb ik, denk ik, mijn eigen stem gevonden.”

RETOUR CALYPSO - Suzy keert na tien jaar terug naar het eiland Gozo waar ze opgroeide, om haar ernstig zieke vader te helpen. Al snel komen de herinneringen aan haar jeugd bovendrijven, vooral die aan haar moeder. Maar is alles werkelijk zo gebeurd als Suzy denkt of zijn wij buitengewoon selectief in wat we ons herinneren en welke rol we zelf speelden…?

Een schrijver schrijft doorgaans omdat hij iets móet zeggen. Wat was dat voor jou met Retour Calypso?
“Specifiek voor dit boek interesseerde mij vooral het verhaal achter Suzy, de hoofdpersoon. Waarom is zij zo op zichzelf? Suzy is een vrouw die beschadigd is door het bestaan, maar ze doet er weinig aan. Ze steekt haar kop in het zand.”

Hoe kwam je aan het idee voor dit verhaal?
“In 2008 ging ik op huwelijksreis naar het eiland Gozo. We kwamen daar terecht in een restaurantje dat werd gerund door een oude Belgische hippie en zijn dochter. Dat is in mijn hoofd blijven hangen. Want wat is dat voor een relatie? Waarom blijft die dochter daar na 27 jaar terwijl ze het daar zo vervelend vindt?”

Waar gaat het boek voor jou over, in termen van thematiek?
“Hoe onbetrouwbaar het beeld van jezelf is. Hoezeer mensen hun herinneringen inkleuren en dingen zodanig onthouden dat ze er goed vanaf komen. Aan de ene kant is dat gezonde zelfbescherming, maar het kan ook doorslaan: dat je wellicht ongestraft weg kunt komen met wat je in het verleden hebt gedaan.”

De titel, Retour Calypso. Waar verwijst die naar?
“Naar de Griekse mythe waarin de nimf Calypso Odysseus in een grot gevangen hield. Er is ook een grot op het eiland Gozo waarvan men zegt dat Odysseus er heeft gezeten.”

Waarom koos je voor een vrouwelijk perspectief?
“Op de eerste plaats koos ik voor het individu, Suzy. Dat is voor mij geen stereotiepe vrouw, maar een mens. Wat ik wel denk, is dat haar leven en dat van haar moeder sterk gevormd zijn door dat vrouw-zijn.”

Suzy komt nogal gelaten over. Ze onderneemt weinig om haar wensen na te jagen, zoals kinderen krijgen.
“Ja, geen baby hebben is een reëel gemis voor haar. Ze heeft dan wel een partner, maar die wil geen vader worden. Misschien heeft ze hem zelfs juist daarom gekozen. Bovendien heeft ze al een tragedie met een kind achter de rug.”

Is het ook een boek over verlies?
“Iemand zei laatst tegen me: ‘Er wordt wel veel afscheid genomen, hè?’ En ja, in zekere zin gaat het daar ook over. Afscheid nemen van een plek, maar ook van een oud leven.”

Je doceert Taalbeheersing. Heeft dat je schrijfstijl beïnvloed?
“Wat ik beoogd heb met mijn taalgebruik is het boek een zekere sensibiliteit te geven, zonder nou al te gestileerd te schrijven. Dat zit hem in de woordkeuze en de zinsbouw. De verteller is een vrij afstandelijk personage; dat wil je ook in de taal tot uitdrukking laten komen.”

Ik kan het zand op Gozo bijna proeven. Vertel eens over je band met het eiland.
“Ik heb na mijn bezoek in mijn hoofd nog zo’n jaar of zeven verkeerd op Gozo. Of die beelden nog corresponderen met het echte Gozo, vraag ik me af. Maar ik heb besloten het bij die herinnering te houden en niet terug te gaan.”

Lezersvraag van Ilse Waanders uit Geleen.
Ben je al aan een volgend boek bezig?

“Jazeker, over een schilder die naar Engeland gaat voor een expositie en daar een oude vriend wil opzoeken. Die vriend verdwijnt echter plotseling. Eigenlijk is het het verhaal van hun vriendschap, maar ook van de ‘politiek’ van vriendschappen in het algemeen.”

Retour Calypso is een uitgave van AMBO|ANTHOS, www.amboanthos.nl

Volgende maand de roman De Slembroucks van Peter Theunynck.

Nouveau stelt 10 digitale versies van het boek beschikbaar. Wilt u kans maken op een exemplaar stuur een mail met uw NAW-gegevens naar redactie@nouveau.nl.

Hebt u na het lezen een vraag voor de auteur? Stuur die dan naar redactie@nouveau.nl Wellicht staat die dan volgende maand in het interview.

 

Wat hebben de Bijlmerbajes, kinetische kunst en champagne met elkaar gemeen: Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

BIG ART: meer dan 70 XL kunstwerken
Bijlmerbajes – Amsterdam
De Amsterdamse Bijlmerbajes is een onverwacht rauwe lokatie, maar de voormalige gevangenis geeft de derde editie van BIG ART wel een bijzonder hedendaagse feel. Het kunstevenement dat vandaag van start gaat, toont meer dan zeventig extra grote kunstwerken van gevestigde kunstenaars en jong talent. Een mix van beelden, schilderijen, tekeningen, fotografie en installaties. Speciaal voor deze editie zijn ook kunstenaars aan het werk te zien. Onder anderen Gerbrand Burger, Martijn Schuppers en Peter Vink creëren ter plekke een installatie.
Info: BIG ART

Goddelijk Egyptisch
Rijksmuseum van Oudheden – Leiden
Vijfhonderd imposante beelden van goden en godinnen, magische papyri, gouden sieraden en rijk beschilderde mummiekisten uit binnen- en buitenlandse musea. Een tentoonstelling geheel gewijd aan het oud-Egyptische godenrijk. Een kennismaking met het fascinerende rijk der goden, een mystieke wereld vol symboliek. Een levensgroot dubbelbeeld van farao Horemheb en de god Horus, een van de topstukken, verwelkomt de bezoekers bij de entree.
Info: Rijksmuseum van Oudheden

Hollandse meesters uit Engeland
Mauritshuis – Den Haag
Een tentoonstelling rond 17de-eeuwse Hollandse schilderijen met een Engelse herkomst. Hollandse meesters uit Britse landhuizen vertellen het verhaal van kunstenaars uit de Gouden Eeuw in het Verenigd Koninkrijk. Britse adel versierde de vertrekken van hun monumentale onderkomens met landschappen, portretten, stillevens en genrestukken van grote meesters, onder wie Rembrandt, Aelbert Cuyp, Pieter Saenredam en Jan Steen.
Info: Het Mauritshuis

Actie <-> Reactie
De Kunsthal – Rotterdam
De tentoonstelling toont de volle reikwijdte van kinetische (bewegende) kunst, met werken van de beroemdste kinetische kunstenaars ter wereld. Een indrukwekkend overzicht met kunst die je kunt voelen, ruiken en horen. De tentoonstelling is een reprise van het succesvolle ‘Dynamo’ in Parijs (2013), en komt tot stand in samenwerking met Grand Palais in Parijs.
Info: De Kunsthal

A Family Affair
Stedelijk Museum – Schiedam
Family: You love them or you hate them… Een tentoonstelling over familie en gezin. Hedendaagse kunstenaars vertalen hun visie op geboorte, jeugd, huwelijk en verdriet in foto’s, video’s, kunstwerken, en interactieve projecten.
Info: Stedelijk Museum Schiedam

Filmtip: Cliff Richard LIVE
Nederland
Was jij vroeger ook fan van Cliff Richard? Sir Cliff viert inmiddels zijn 60-jarig jubileumconcert in Manchester en jij kan er bij zijn. Het concert wordt op 12 live uitgezonden in de Nederlandse bioscopen. Geniet van een wervelende show van 2,5 uur waarin het idool al zijn grote hits ten gehore brengt. Ter gelegenheid van zijn 78e verjaardag wordt het concert op zondag 14 oktober herhaald. Kijk op de biosagenda.

Maison Moët opent haar deuren
Parc Broekhuizen – Leersum
Volledig ondergedompeld worden in luxe? Dit najaar komt het prestigieuze champagnehuis Moët & Chandon met een volledig uniek en ultiem verblijf bij Parc Broekhuizen. Een exclusief verblijf in één van de 14 suites waar je als gast wordt meegenomen in de geschiedenis van het Franse champagnehuis. Elke vrijdag en zaterdag van 19 oktober tot 9 december. Gelimiteerde aantal plekken beschikbaar, koop nu je kaarten.
Info: Maison Moët

Remember my name, Fame! Kun je dit nog meezingen? Het is de tune van de hitserie (en film) Fame uit de jaren tachtig.

De zingende en springende helden uit de serie wilde beroemd worden. Ja, die Kids van Fame hadden grote dromen.

Talentvol

De serie volgde net als in de film de leerlingen en leraren van de High School for the Performing Arts in New York. Je kwam er niet zomaar op en moest echt kei en keigoed zijn. Maar had je een ticket te pakken, oftewel je was enorm getalenteerd, zat je gebakken.

Beroemd

De school was een walhalla voor iedereen die dol was op dans, zang, toneel en muziek. Iedereen die naar de serie keek wilde in die tijd ook beroemd worden net als de hoofdrolspelers. 

Prijzen

In Amerika werd de serie uitgezonden tussen 1982 tot 1987 door NBC. In Nederland was de serie bij de VARA te zien. Fame is bedolven onder de prijzen: een aantal Emmy's en een Golden Globe werden in de wacht gesleept.

Emmy

Debbie Allen, een van de hoofdrolspelers en tevens choreograaf van de serie, won in zowel 1982 als 1983 een Emmy voor beste choreografie en in 1983 een Golden Globe voor beste actrice in een televisieserie.

Janet Jackson

Grappige weetjes: Janet Jackson heeft in de serie meegespeeld. In het vierde seizoen van Fame was ze te zien als Cleo Hewitt. Verder vertelde Debbie Allen (Lydia Grant) dat men eigenlijk een prachtige romance zag tussen Lee Curreri (Bruno) en Gene Anthony Ray (Leroy). Maar omdat dat in die tijd nogal gevoelig lag en sommigen nog niet uit de kast waren gekomen, is het nooit gebeurd.

Lee Curreri

Gene Anthony Ray

Hoe is het nu?

Hoe het nu met de cast gaat? De meesten zijn nog actief in de entertainmentwereld: zo speelde Coco in series als ER, Law and Order, House en Boston Legal, Lydia is nog steeds succesvol achter de schermen als choreograaf en producer en is Bruno componist. 

Lee Curreri toen
 
 
Nu
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Lee Curreri (@lcurreri) op

Debbie Allen toen

Nu

Bron: IMDB/The Guardian Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.