In Nouveau’s Leesclub lezen we elke maand spannende thrillers, meeslepende romans en andere aanraders. En vragen we vervolgens de schrijvers naar hun motieven.

Eijgelshoven
Eijgelshoven

Matthijs Eijgelshoven
Matthijs Eijgelshoven (1975) heeft geschiedenis gestudeerd en is, behalve schrijver, docent Taalbeheersing in Amsterdam. Schrijven doet hij sinds hij een pen kan vasthouden, lezen zolang als hij zich kan herinneren. “Tijdens alle lessen zat ik met een boek onder tafel op de basisschool. Het gevaar is dat je dan sterk wordt beïnvloed door je favoriete schrijvers. Maar met Retour Calypso heb ik, denk ik, mijn eigen stem gevonden.”

RETOUR CALYPSO - Suzy keert na tien jaar terug naar het eiland Gozo waar ze opgroeide, om haar ernstig zieke vader te helpen. Al snel komen de herinneringen aan haar jeugd bovendrijven, vooral die aan haar moeder. Maar is alles werkelijk zo gebeurd als Suzy denkt of zijn wij buitengewoon selectief in wat we ons herinneren en welke rol we zelf speelden…?

Een schrijver schrijft doorgaans omdat hij iets móet zeggen. Wat was dat voor jou met Retour Calypso?
“Specifiek voor dit boek interesseerde mij vooral het verhaal achter Suzy, de hoofdpersoon. Waarom is zij zo op zichzelf? Suzy is een vrouw die beschadigd is door het bestaan, maar ze doet er weinig aan. Ze steekt haar kop in het zand.”

Hoe kwam je aan het idee voor dit verhaal?
“In 2008 ging ik op huwelijksreis naar het eiland Gozo. We kwamen daar terecht in een restaurantje dat werd gerund door een oude Belgische hippie en zijn dochter. Dat is in mijn hoofd blijven hangen. Want wat is dat voor een relatie? Waarom blijft die dochter daar na 27 jaar terwijl ze het daar zo vervelend vindt?”

Waar gaat het boek voor jou over, in termen van thematiek?
“Hoe onbetrouwbaar het beeld van jezelf is. Hoezeer mensen hun herinneringen inkleuren en dingen zodanig onthouden dat ze er goed vanaf komen. Aan de ene kant is dat gezonde zelfbescherming, maar het kan ook doorslaan: dat je wellicht ongestraft weg kunt komen met wat je in het verleden hebt gedaan.”

De titel, Retour Calypso. Waar verwijst die naar?
“Naar de Griekse mythe waarin de nimf Calypso Odysseus in een grot gevangen hield. Er is ook een grot op het eiland Gozo waarvan men zegt dat Odysseus er heeft gezeten.”

Waarom koos je voor een vrouwelijk perspectief?
“Op de eerste plaats koos ik voor het individu, Suzy. Dat is voor mij geen stereotiepe vrouw, maar een mens. Wat ik wel denk, is dat haar leven en dat van haar moeder sterk gevormd zijn door dat vrouw-zijn.”

Suzy komt nogal gelaten over. Ze onderneemt weinig om haar wensen na te jagen, zoals kinderen krijgen.
“Ja, geen baby hebben is een reëel gemis voor haar. Ze heeft dan wel een partner, maar die wil geen vader worden. Misschien heeft ze hem zelfs juist daarom gekozen. Bovendien heeft ze al een tragedie met een kind achter de rug.”

Is het ook een boek over verlies?
“Iemand zei laatst tegen me: ‘Er wordt wel veel afscheid genomen, hè?’ En ja, in zekere zin gaat het daar ook over. Afscheid nemen van een plek, maar ook van een oud leven.”

Je doceert Taalbeheersing. Heeft dat je schrijfstijl beïnvloed?
“Wat ik beoogd heb met mijn taalgebruik is het boek een zekere sensibiliteit te geven, zonder nou al te gestileerd te schrijven. Dat zit hem in de woordkeuze en de zinsbouw. De verteller is een vrij afstandelijk personage; dat wil je ook in de taal tot uitdrukking laten komen.”

Ik kan het zand op Gozo bijna proeven. Vertel eens over je band met het eiland.
“Ik heb na mijn bezoek in mijn hoofd nog zo’n jaar of zeven verkeerd op Gozo. Of die beelden nog corresponderen met het echte Gozo, vraag ik me af. Maar ik heb besloten het bij die herinnering te houden en niet terug te gaan.”

Lezersvraag van Ilse Waanders uit Geleen.
Ben je al aan een volgend boek bezig?

“Jazeker, over een schilder die naar Engeland gaat voor een expositie en daar een oude vriend wil opzoeken. Die vriend verdwijnt echter plotseling. Eigenlijk is het het verhaal van hun vriendschap, maar ook van de ‘politiek’ van vriendschappen in het algemeen.”

Retour Calypso is een uitgave van AMBO|ANTHOS, www.amboanthos.nl

Volgende maand de roman De Slembroucks van Peter Theunynck.

Nouveau stelt 10 digitale versies van het boek beschikbaar. Wilt u kans maken op een exemplaar stuur een mail met uw NAW-gegevens naar redactie@nouveau.nl.

Hebt u na het lezen een vraag voor de auteur? Stuur die dan naar redactie@nouveau.nl Wellicht staat die dan volgende maand in het interview.

 

Dit weekend staat natuurlijk in het teken van HET HUWELIJK. 

Daarom delen we graag de beste kijk- en luistertips voor prins Harry en Meghan Markle:

NOS Op de Nederlandse televisie is het huwelijk live te volgen op de NOS, via radio, televisie en app:
Om 12.15 uur begint de uitzending (in Engeland is het dan 11:15 uur). Driekwartier voor de ceremonie in St George’s Chapel. De huwelijksceremonie is ook te volgen via de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Onze eigen Hoofdredacteur Claudia geeft om 11.45 uur live verslag uit Engeland op NPO2.

BBC De meest complete reportages kun je vinden op de Britse televisiezender BBC ONE. De volgende programma's zijn er te zien, Nederlandse tijd:

  • Vrijdag 18 mei van 20:00 uur tot 21:00 uur: In het programma The Royal Wedding: They’re Getting Married In The Morning volg de je 'voorbeschouwing' op BBC ONE.
  • Zaterdag 19 mei van 7:00 uur tot 10:00 uur: In het programma BBC Breakfast zullen de verslaggevers in Windsor al aftellen naar de bruiloft en het laatste nieuws.
  • Zaterdag 19 mei van 10:00 uur tot 15:00 uur: Officiële uitzending van de bruiloft, The Royal Wedding: Prince Harry And Meghan Markle live te volgen zijn. Ook te volgen op BBC News Channel en via livestream op BBC iPlayer.
  • Zaterdag 19 mei van 19:30 uur tot 21:00 uur: BBC TWO neemt het over met een terugblik op de dag in het programma The Royal Wedding: Highlights of the Day.

Maar er is natuurlijk nog wel meer te doen dit Pinksterweekeind

Muziek in oude Hofjes

Leiden
Een geweldig muziekevenement met meer dan 200 concerten uitgevoerd in 16 van de mooie hofjes van Leiden. Het gaat om overdekte locaties, zoals o.a. de Pieterskerk, de Oude UB, de tuinzaal van de Burcht, Sijthoff Cultuurcentrum, de Koolzaal van BplusC en de Stadsgehoorzaal. Van klassiekke en Oude Muziek tot pop, jazz en Folk.
Info: Leidse Hofjes Concerten

Opera in Rotterdam
In het teken van heldenmoed staan de Operadagen in Rotterdam dit jaar. Het muziektheaterfestival met eigentijdse, vernieuwende en grensverleggende internationale producties heeft tot 2020 als thema Lost & Found. Prachtige voorstellingen waarin het gaat over het verleggen van grenzen en de zoektocht naar een nieuwe identiteit.
Info: Operadagen Rotterdam

Gratis naar Armando en Mondriaan
Museum Flehite – Amersfoort
Museum Flehite wordt gerenoveerd vandaar dat je van zaterdag t/m maandag in het Rietveldpaviljoen aan de Amersfoortse Zonnehof (gratis) de nieuwe tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter kunt zien. Deze drie kunstenaars hebben niet alleen hun vak met elkaar gemeen, maar ook het feit dat ze opgroeiden in Amersfoort. Alle drie lieten zij zich inspireren door de natuur. Naast het werk van Armando, Mondriaan en Wolter, toont de tentoonstelling werken uit de collectie van Museum Flehite van o.a. Engelbert L'Hoëst, Jakob Nieweg en Albert Fiks.
Info: Museum Flehite

Pinksterbrocante
Paleis het Loo – Apeldoorn
Een mooi servies, een vaas die je al jaren zocht… je vindt het misschien wel op het Stallenplein van Paleis Het Loo. Daar kun je zaterdag 19 mei, zondag 20 en maandag 21 mei terecht voor een brocante fair. De kramen hebben uiteenlopende thema’s: Victoriaans, stoer, romantisch en industrieel. Neem als je er toch bent meteen even een kijkje in de koetshuizen waar koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden te zien zijn.
Info: Paleis het Loo

Mooie muzen
Kröller Müller Museum – Otterlo
In het prentenkabinet presenteert het museum lithografieën van Henri Fantin-Latour uit eigen collectie. Een bijzondere presentatie, omdat deze werken vanwege hun kwetsbaarheid zelden te zien zijn. Meer dan 190 litho’s laten mooie muzen zien van de kunstenaar die vooral bekend is om zijn portretten en bloemstillevens.
Info: Kröller Müller Museum

 

onder leiding van een ervaren kunstschilder ga je aan de slag in één van de meest inspirerende omgevingen van het land. Stap in de schoenen van beroemde Larense schilders en maak je eigen interpretatie. Een unieke, inspirerende middag op deze bijzondere plek. Bekijk het programma:

Na ontvangst in het Museumcafé van Singer Laren is het tijd om aan de slag te gaan.

Onder leiding van een ervaren kunstschilder wordt deze workshop in het Singer Atelier gegeven, bij mooi weer worden de schildersezels verplaatst naar de prachtige binnentuin, die recentelijk geopend is en ontworpen door ster-tuinarchitect Piet Oudolf.

Stap in de schoenen van de beroemde Larense schilders en maak je eigen interpretatie van de villa of tuin van de Singers.

Stadswandeling

Terwijl de schilderijen staan te drogen maak je onder leiding van enthousiaste gids Paula van Dijk een wandeling langs de boeiende geschiedenis van kunstenaarsdorp Laren.

Je krijgt een uitgebreid sfeerbeeld van het wervelende Laren in de negentiende en twintigste eeuw met anekdotes, afbeeldingen en citaten.

De gids leidt je onder meer langs het vroegere huis van Anton Mauve wiens schilderijen van Larense landschappen wereldberoemd zijn. Tevens bezoek je de schilderplek van William Singer en de plaats waar Mondriaan al abstraherend zijn nieuwe vormtaal vond. 

Het programma:

13.15 – 13.45 uur             Ontvangst met koffie/ thee en taart in museumcafé
13.45 – 15.15 uur             Workshop schilderen in de museumtuin
15.15 – 16.45 uur             Rondwandeling door Laren met professionele gids
16.45 – 17.00 uur             Ophalen eigen schilderdoek in het museum

Data: 9 en 23 juni 2018 

Prijs leden: € 35,-
Prijs niet-leden: €37,50

Aanmelden kan vóór 27 mei via artifex.nu/nouveau