Toen ik je zag... was het of ik eindelijk thuiskwam. Wat is nou dat ene ­bepalende moment waarop je weet: met jou wil ik mijn leven delen? En wat is na ­jaren van samenzijn de kracht van een relatie? We vroegen het aan actrice en ­schrijfster Elle van Rijn en IBM-topman Nicola Villa, die via een valse start gelukkiger werden dan ooit.

Elle - De liefde voor Nicola: ‘De relatie met mijn vorige partner Kaja Wolffers was in het najaar van 2012 nog niet zo heel lang voorbij toen een van zijn nichtjes kwam aanzetten met een oplossing voor mijn verdriet. Een collega van haar man, net gescheiden en zó aardig: ik moest hem echt ontmoeten. Intussen was er al een andere man mijn leven binnengestormd, dus ik hield de boot af. Maar zij bleef aanhouden en ik ontdekte al snel dat die nieuwe man niet helemaal klopte. Toen ik afscheid van hem had genomen, dacht ik: ach, zo’n blind date, ik doe het gewoon, dan heb ik in elk geval een leuke avond. Eerlijk gezegd ben ik ook niet zo goed in alleen zijn. Mét een man is het leven gewoon veel leuker.
Ik kreeg een foto van Nicola te zien en dacht: oké, hij is kaal, en volgens mij ook ouder – prima, want ik wilde geen jongere man meer. Later bleek hij toch drie jaar jonger, maar goed, we appten, kozen een datum en spraken af dat hij mij thuis in Haarlem zou afhalen om naar het strand te gaan. Alleen had die ex blijkbaar nog een sleutel, en uitgerekend die middag stond hij ineens in mijn badkamer, waar ik me stond op te maken. Knap intimiderend. Gelukkig zag ik kans, Nicola te appen dat we elkaar beter een halfuur later konden treffen in een restaurant in de stad, want anders was het vast op een grote clash uitgelopen.
Toen ik de indringer eindelijk mijn huis uit had gewerkt, stoof ik naar het restaurant, waar ik te laat en behoorlijk aangetikt kwam aanzetten. En daar was Nicola. Ik keek hem aan en dacht: mooie ogen! Zijn blik was ook zo sympathiek. Hij begon te vertellen, veel over zijn werk in de IT en allemaal in het Engels, dus best ­ingewikkeld. Na een paar minuten dacht ik: deze date was toch geen goed idee. Dat zei ik ook, en prompt kwam alle narigheid die ik had meegemaakt erachter aan. Ik begon te huilen, sloeg een glas omver en maakte me, kortom, volstrekt belachelijk.
Gek genoeg pakte alles juist daardoor wonderbaarlijk goed uit. Ook Nicola liet zijn reserves varen en vertelde heel eerlijk over zijn scheiding en hoe hij het rooide als co-ouder van zijn twee zoons. Zoenen deden we pas na de volgende date, vlak voordat hij de kerst zou gaan doorbrengen bij zijn familie in Milaan. Op Nieuw­jaarsdag zagen we elkaar terug en sinds die dag hebben we verkering.’  

Nicola – De liefde voor Elle: ‘Ik was drie jaar gescheiden toen een collega me vertelde over een heel leuke vriendin van hem en zijn vrouw, ook net gescheiden. “Je moet haar echt ontmoeten!” Ik had me in die periode enorm op mijn werk gestort, als een soort overlevingsstrategie, dus ik wimpelde het aanbod af: “Sorry, geen tijd.” Maar die collega hield niet op over die fantastische Elle en na een paar maanden dacht ik: waarom ook niet? Ik wist dat ze bekend was, maar ik keek nooit naar de Nederlandse televisie en was in de veertien jaar die ik tot dan toe in Nederland had doorgebracht sowieso niet echt geworteld geraakt, dus ik had geen idee.
We hadden een beetje een valse start. Elle die op het laatste moment de afspraak veranderde, ik die aankwam in dat restaurant waar geen Elle te vinden was. Maar goed, daar kwam ze dan toch, te laat en merkbaar gestrest. Ik deed reuze mijn best om cool over te komen, en zij deed ook haar best. De eerste drie minuten tenminste. Toen stortte haar hele façade in en kwamen alle opgekropte emoties naar buiten. Het was alsof ik recht in haar ziel kon kijken. Dat voelde zo intiem dat ik me ook blootgaf, hoewel dat niet direct in mijn aard ligt. We hebben lang zitten praten over onze pijn, maar ook over wat ons blij maakte, onze kinderen in het bijzonder. Er was zo’n sterke klik dat ik diezelfde avond verliefd op haar werd. 
Samen besloten we een grap uit te halen met onze koppelaars. Zij sms’te haar vriendin: “Hopeloze man, praat alleen maar over zijn werk”, en ik sms’te haar echtgenoot: “Deze vrouw is een emotioneel wrak!” Paniek in de tent, natuurlijk. Pas de volgende dag prikten we de leugen door en moesten we allemaal vreselijk lachen. Ons eerste reisje was een weekend naar Antwerpen. Waarin we hoofdzakelijk hebben gelopen en gepraat, echt over alles. Dat voelde zo goed. Pas na uren bedachten we dan: o ja, we moeten ook nog eten!’
 
Dat klinkt toch allemaal behoorlijk rimpelloos.
Elle: ‘Té rimpelloos, bijna. Ik dacht de hele tijd: er móét een addertje onder het gras zitten. Toen ik doorkreeg dat Nicola een heel belangrijke baan had, vond ik dat ook best bedreigend. Ik die me nog zo wankel voelde, en dan zo’n succesvolle man, die ook nog eens jonger was. 
Wat voor Nicola pleitte, was dat hij me niet kende van de tv. Ik kreeg in die tijd ontzettend veel e-mails van mannen die graag een keer wilden afspreken. Goed voor mijn zelfvertrouwen, dus iedereen bij dezen hartelijk bedankt, maar ze reageerden natuurlijk toch op het beeld dat ze van me hadden. Bij Nicola speelde dat niet. Hij bleek ook echt lief. Én stabiel, rustig, stoer, leuk en slim. Dat was zo’n opluchting.’

Jij had geen vooroordelen, Nicola?
Nicola: ‘Toch wel. Ik wist van Elle’s bekendheid en was aanvankelijk bang dat ze egocentrisch zou zijn. Die combinatie zie je nu eenmaal vaak. Maar behalve ongelofelijk eerlijk en openhartig bleek Elle de liefste en gulste vrouw die ik ooit had ontmoet. In de maanden voordat ik haar ontmoette, was het alsof ik in elkaar gedoken in een hoekje zat en zij heeft me daaruit getrokken. Ik kreeg een sociaal leven en ben eindelijk de taal gaan leren, ook om haar boeken te kunnen lezen. Door Elle voelt Nederland als thuis.’

Waar bleven jullie kinderen in dit verhaal?
Nicola: ‘Dat is het enige waarover ik me echt druk heb gemaakt: hoe gaat het straks met alle kinderen erbij?’ Elle: ‘Ik dacht ook: hij vindt mij dan wel leuk, maar als hij mijn vier kinderen niet leuk vindt of zij accepteren hem niet, dan houdt het toch op.’
Nicola: ‘Terwijl het uiteindelijk opvallend soepel is gegaan.’
Elle: ‘Ook tussen de kinderen onderling. Mijn twee jongste dochters zullen heus weleens met argusogen naar jouw twee zoons hebben gekeken en omgekeerd, maar echte problemen zijn er nooit geweest. Ook niet toen we twee jaar geleden gingen samenwonen. Met mijn oudste twee lag het iets lastiger..."

Lees de rest van dit openhartige interview met Elle en Nicola in de nieuwe Nouveau!

Elle van Rijn (50) schrijft, acteert en werkt sinds kort als creative producer bij Medialane. Nicola Villa (47)  is Vice-President  en Executive Partner Global Government Industry bij IBM.

Ze is een instituut, met oneindig veel ervaring in de politiek en het bedrijfsleven. Daardoor kreeg ze wel kritiek op haar moederschap te verduren. ‘Maar dat moet je gewoon van je af zetten. Niemand kan voor jou uitmaken hoe je moet leven.’ Het interview met deze Grande dame werd een indrukwekkend persoonlijk gesprek.

Zakelijk en efficiënt is ze, maar ook openhartiger dan verwacht. Persoonlijke vragen, bijvoorbeeld over haar moederschap, krijgen een oprecht antwoord. Ze is een instituut, met oneindig veel nationale en internationale ervaring in zowel de politiek als het bedrijfsleven, maar nog lang geen monument.

Dat haar adviseurschappen bij de Amerikaanse bank Merrill Lynch en de veelbesproken online vervoersaanbieder Uber dit najaar aflopen, is voor haar geen reden om het rustiger aan te gaan doen.

‘Absoluut niet!’ zegt ze gedecideerd. ‘Daar komt gewoon wat nieuws voor in de plaats.’

Welke levensles heeft u het meest geraakt?

‘Een cynische les, helaas. Ik heb tijdens de Vietnamoorlog in 1972 het front bezocht, op uitnodiging van de Zuid-Vietnamese regering.

Ter plekke werd ik bijgepraat, met hulp van een vertaalster. Aan het eind van de eerste dag maakte zij me subtiel duidelijk dat ik een erg gekleurd beeld kreeg voorgeschoteld. Om het ware verhaal te kennen, ben ik met haar naar een kamp gegaan met hutjes van golfplaat en verder alleen modder.

In één hutje woonde een hoogzwangere vrouw met zes kleine kinderen, die allemaal aan het huilen waren. Ik zag in een hoek een Christusbeeldje staan en zei: “U zult wel veel steun ontlenen aan uw geloof!”

Waarop zij bitter antwoordde: “Mevrouw, ik heb geen tijd voor het geloof. Ik moet alleen zorgen dat we ook deze dag weer overleven.”

Op dat moment besefte ik hoe gauw je vanuit je veilige westerse perspectief geneigd bent ellende toe te dekken: “Doorzetten, dan komt het allemaal vast weer goed!”

Terwijl je veel meer onbevangen moet zijn en écht geïnteresseerd. Pas dan heb je kans om de wereld een beetje beter te maken.’

Met Neelie Kroes praten we verder over haar carrière, moederschap, oma zijn, het vrouwenhart en het doorbreken van rolpatronen. Nu in de winkel!

Beeld: Stef Nagel. Tekst interview: Monique van de Sande.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Vierentwintig vrouwen ontmoette Maria Goos de afgelopen anderhalf jaar voor Nouveau. Vrouwen die haar ontroerden en inspireerden. Deze maand nemen we afscheid van de scenarioschrijfster. We blikken terug en vooruit op haar leven dat zo ingrijpend is veranderd. 'Ik werd teruggeworpen op mezelf, maar ik leef weer volop.’

Maria Goos heeft zichzelf de afgelopen jaren opnieuw uitgevonden. Haar leven stond na haar scheiding, vijf jaar geleden, volledig op zijn kop. Maar het schrijven behoedde haar voor die diepe put waarin ze per se niet terecht wilde komen. Ze maakte van een aantal nadelen daadwerkelijk een voordeel.

Ze schreef toneelstukken, ging op reis, koesterde haar vrienden en haar volwassen dochters, verwelkomde een kleinkind en liet zich inspireren door de 24 vrouwen die ze voor 22 Nouveau-interviews ontmoette.

Het was een mooi avontuur

In haar sfeervolle huis in het drukke hart van Amsterdam blikt ze terug op anderhalf jaar, soms enerverende, ontmoetingen met bekende Nederlandse vrouwen. ‘Ik heb het zeer leuk en inspirerend gevonden; fantastische vrouwen ontmoet. Het was een mooi avontuur.’

Welk gevoel heb je aan die 22 interviews overgehouden?

‘Ze waren allemaal heel verschillend, maar een paar hebben diepe indruk op me gemaakt.

Is er een gemene deler te vinden in de vrouwen die je hebben geïnspireerd?

‘Ja, het vermogen je eigen geluk niet afhankelijk te maken van anderen…

Wat me intrigeert, zijn vrouwen die gretig leven. Ik heb een aversie tegen mensen die zichzelf van alles ontzeggen, die altijd maar bang zijn. Ik voel me het meest thuis bij mensen die zich loswrikken en risico’s durven nemen.

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat je bent gescheiden van Peter Blok, heb jij je voor je geluk in de 33 jaar dat jullie samen waren, ooit afhankelijk gemaakt van je man?

‘Ik heb nu in elk geval een veel groter gevoel van eigenwaarde dan toen ik getrouwd was. Het ging altijd wel erg om wat we samen uitdroegen. Dat we zo gelukkig waren, dat we zulke mooie producties maakten… Een boegbeeld van lang en gelukkig. Maar wie ik in essentie was, ben ik kwijtgeraakt.

Nu komt dat weer terug. Als je ineens wordt teruggeworpen op jezelf, ontdek je interessante dingen. Bijvoorbeeld dat een beetje van jezelf houden nog helemaal zo makkelijk niet is. Het gekke is dat ik dat nu beter kan dan toen ik nog getrouwd was.’

De liefde als keurslijf. Is daar niet aan te ontkomen?

‘Nou, die jaren met Peter waren ook een enorme verwennerij. Het idee dat je altijd wist dat er iemand intens van je hield. Maar je meandert in een langdurige relatie wel naar elkaar toe.

Je gaat bepaalde dingen doen en laten omdat de ander het wel of niet leuk vindt, omdat het niet handig is voor de gezamenlijke planning. Het is een soort jas die je aantrekt. Een warme jas, begrijp me niet verkeerd, maar niet jóuw jas. Die jas is bij mij nu uit en dat is toch wel fijn.’

Dat betekent niet dat je herinneringen een andere lading krijgen?

‘Nee, die koester ik. Ik heb van de jaren met Peter en de kinderen genoten, ik zie het als een geschenk.

Je houdt van een beetje onaangepast, dat kwam nog ter sprake in je interview met Wende Snijders. Bij welke vrouwen vond je dat?

‘Bij Loes Luca, zij is onaangepast en eigenzinnig. Best lastig om haar te interviewen, want ze is een van mijn beste vriendinnen. Dat gold ook voor Hedy d’Ancona. We zien elkaar nog geregeld en het is altijd leuk met haar.

Welk interview vond je achteraf gezien het moeilijkst?

‘Dat met Sonja Barend, omdat ik haar al zo lang bewonder. Ik zag haar vanaf mijn zestiende op televisie, een wereld die ik niet kende. Zo’n mooie, leuke, goed geklede vrouw die het voor het zeggen had. Een rolmodel. Ik kon dat moeilijk van me af zetten.

Ik dacht: ik zit hier met Sonja Barend en ze zet koffie voor me. Als mijn moeder me nu zou kunnen zien….’

Zij was net zo onder de indruk van jou.

‘Haha, ja, dat heeft ze me later verteld, maar dat wist ik tijdens het interview niet.’

En dan Femke Halsema die niets over haar aanstaande burgemeesterschap mocht zeggen...

Femke heeft best stevige dingen gezegd in dat licht. Zoals: “Er wordt mij al snel een multiculturele meegaandheid toebedeeld, waardoor ik alles maar zou vergoelijken, maar dat is helemaal niet waar. Ik geloof in een sterke rechtsstaat, waarin je heel goed van elkaar kunt verschillen, maar je zult mij nooit horen zeggen dat de sharia een goed idee is of dat hoofddoekjes leuk zijn, want dat vind ik niet.’'

In wat voor fase ben je als vrouw?

‘Ik leef weer volop. Zonder mijn grote liefde, maar niet zonder liefde. Mijn leven is vól liefde. Liefde heeft een andere vorm gekregen. Ik heb vriendschappen met mensen die ik al veertig jaar ken, met wie ik me intens verbonden voel. Het is alleen maar hechter geworden.

Ik heb ook een heel sterke band met mijn dochters. De scheiding heeft me niet alleen maar dingen afgenomen, het heeft me ook veel gegeven. Het heeft me mijn zwaktes getoond, maar ook mijn kracht. De wereld ligt weer voor me open.’

Benieuwd naar heel het interview met Maria Goos en alle anekdotes over de bekende en inspirerende vrouwen die ze interviewde? Nu in Nouveau.

Beeld: Sacha de Boer, Stef Nagel, Anne Timmer

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in