Toen ik je zag... was het of ik eindelijk thuiskwam. Wat is nou dat ene ­bepalende moment waarop je weet: met jou wil ik mijn leven delen? En wat is na ­jaren van samenzijn de kracht van een relatie? We vroegen het aan actrice en ­schrijfster Elle van Rijn en IBM-topman Nicola Villa, die via een valse start gelukkiger werden dan ooit.

Elle - De liefde voor Nicola: ‘De relatie met mijn vorige partner Kaja Wolffers was in het najaar van 2012 nog niet zo heel lang voorbij toen een van zijn nichtjes kwam aanzetten met een oplossing voor mijn verdriet. Een collega van haar man, net gescheiden en zó aardig: ik moest hem echt ontmoeten. Intussen was er al een andere man mijn leven binnengestormd, dus ik hield de boot af. Maar zij bleef aanhouden en ik ontdekte al snel dat die nieuwe man niet helemaal klopte. Toen ik afscheid van hem had genomen, dacht ik: ach, zo’n blind date, ik doe het gewoon, dan heb ik in elk geval een leuke avond. Eerlijk gezegd ben ik ook niet zo goed in alleen zijn. Mét een man is het leven gewoon veel leuker.
Ik kreeg een foto van Nicola te zien en dacht: oké, hij is kaal, en volgens mij ook ouder – prima, want ik wilde geen jongere man meer. Later bleek hij toch drie jaar jonger, maar goed, we appten, kozen een datum en spraken af dat hij mij thuis in Haarlem zou afhalen om naar het strand te gaan. Alleen had die ex blijkbaar nog een sleutel, en uitgerekend die middag stond hij ineens in mijn badkamer, waar ik me stond op te maken. Knap intimiderend. Gelukkig zag ik kans, Nicola te appen dat we elkaar beter een halfuur later konden treffen in een restaurant in de stad, want anders was het vast op een grote clash uitgelopen.
Toen ik de indringer eindelijk mijn huis uit had gewerkt, stoof ik naar het restaurant, waar ik te laat en behoorlijk aangetikt kwam aanzetten. En daar was Nicola. Ik keek hem aan en dacht: mooie ogen! Zijn blik was ook zo sympathiek. Hij begon te vertellen, veel over zijn werk in de IT en allemaal in het Engels, dus best ­ingewikkeld. Na een paar minuten dacht ik: deze date was toch geen goed idee. Dat zei ik ook, en prompt kwam alle narigheid die ik had meegemaakt erachter aan. Ik begon te huilen, sloeg een glas omver en maakte me, kortom, volstrekt belachelijk.
Gek genoeg pakte alles juist daardoor wonderbaarlijk goed uit. Ook Nicola liet zijn reserves varen en vertelde heel eerlijk over zijn scheiding en hoe hij het rooide als co-ouder van zijn twee zoons. Zoenen deden we pas na de volgende date, vlak voordat hij de kerst zou gaan doorbrengen bij zijn familie in Milaan. Op Nieuw­jaarsdag zagen we elkaar terug en sinds die dag hebben we verkering.’  

Nicola – De liefde voor Elle: ‘Ik was drie jaar gescheiden toen een collega me vertelde over een heel leuke vriendin van hem en zijn vrouw, ook net gescheiden. “Je moet haar echt ontmoeten!” Ik had me in die periode enorm op mijn werk gestort, als een soort overlevingsstrategie, dus ik wimpelde het aanbod af: “Sorry, geen tijd.” Maar die collega hield niet op over die fantastische Elle en na een paar maanden dacht ik: waarom ook niet? Ik wist dat ze bekend was, maar ik keek nooit naar de Nederlandse televisie en was in de veertien jaar die ik tot dan toe in Nederland had doorgebracht sowieso niet echt geworteld geraakt, dus ik had geen idee.
We hadden een beetje een valse start. Elle die op het laatste moment de afspraak veranderde, ik die aankwam in dat restaurant waar geen Elle te vinden was. Maar goed, daar kwam ze dan toch, te laat en merkbaar gestrest. Ik deed reuze mijn best om cool over te komen, en zij deed ook haar best. De eerste drie minuten tenminste. Toen stortte haar hele façade in en kwamen alle opgekropte emoties naar buiten. Het was alsof ik recht in haar ziel kon kijken. Dat voelde zo intiem dat ik me ook blootgaf, hoewel dat niet direct in mijn aard ligt. We hebben lang zitten praten over onze pijn, maar ook over wat ons blij maakte, onze kinderen in het bijzonder. Er was zo’n sterke klik dat ik diezelfde avond verliefd op haar werd. 
Samen besloten we een grap uit te halen met onze koppelaars. Zij sms’te haar vriendin: “Hopeloze man, praat alleen maar over zijn werk”, en ik sms’te haar echtgenoot: “Deze vrouw is een emotioneel wrak!” Paniek in de tent, natuurlijk. Pas de volgende dag prikten we de leugen door en moesten we allemaal vreselijk lachen. Ons eerste reisje was een weekend naar Antwerpen. Waarin we hoofdzakelijk hebben gelopen en gepraat, echt over alles. Dat voelde zo goed. Pas na uren bedachten we dan: o ja, we moeten ook nog eten!’
 
Dat klinkt toch allemaal behoorlijk rimpelloos.
Elle: ‘Té rimpelloos, bijna. Ik dacht de hele tijd: er móét een addertje onder het gras zitten. Toen ik doorkreeg dat Nicola een heel belangrijke baan had, vond ik dat ook best bedreigend. Ik die me nog zo wankel voelde, en dan zo’n succesvolle man, die ook nog eens jonger was. 
Wat voor Nicola pleitte, was dat hij me niet kende van de tv. Ik kreeg in die tijd ontzettend veel e-mails van mannen die graag een keer wilden afspreken. Goed voor mijn zelfvertrouwen, dus iedereen bij dezen hartelijk bedankt, maar ze reageerden natuurlijk toch op het beeld dat ze van me hadden. Bij Nicola speelde dat niet. Hij bleek ook echt lief. Én stabiel, rustig, stoer, leuk en slim. Dat was zo’n opluchting.’

Jij had geen vooroordelen, Nicola?
Nicola: ‘Toch wel. Ik wist van Elle’s bekendheid en was aanvankelijk bang dat ze egocentrisch zou zijn. Die combinatie zie je nu eenmaal vaak. Maar behalve ongelofelijk eerlijk en openhartig bleek Elle de liefste en gulste vrouw die ik ooit had ontmoet. In de maanden voordat ik haar ontmoette, was het alsof ik in elkaar gedoken in een hoekje zat en zij heeft me daaruit getrokken. Ik kreeg een sociaal leven en ben eindelijk de taal gaan leren, ook om haar boeken te kunnen lezen. Door Elle voelt Nederland als thuis.’

Waar bleven jullie kinderen in dit verhaal?
Nicola: ‘Dat is het enige waarover ik me echt druk heb gemaakt: hoe gaat het straks met alle kinderen erbij?’ Elle: ‘Ik dacht ook: hij vindt mij dan wel leuk, maar als hij mijn vier kinderen niet leuk vindt of zij accepteren hem niet, dan houdt het toch op.’
Nicola: ‘Terwijl het uiteindelijk opvallend soepel is gegaan.’
Elle: ‘Ook tussen de kinderen onderling. Mijn twee jongste dochters zullen heus weleens met argusogen naar jouw twee zoons hebben gekeken en omgekeerd, maar echte problemen zijn er nooit geweest. Ook niet toen we twee jaar geleden gingen samenwonen. Met mijn oudste twee lag het iets lastiger..."

Lees de rest van dit openhartige interview met Elle en Nicola in de nieuwe Nouveau!

Elle van Rijn (50) schrijft, acteert en werkt sinds kort als creative producer bij Medialane. Nicola Villa (47)  is Vice-President  en Executive Partner Global Government Industry bij IBM.

Multi-talent Ricky Koole is dól op muziek en haar tuin. Nouveau vroeg haar naar een haar favorieten en heeft er zo weer een goed lijstje bij.

Ricky Koole (46) is begenadigd actrice en singer-songwriter. ze heeft een eigen band, een radioprogramma en speelt deze maand in African mamas. Met echtgenoot Leo Blokhuis heeft ze een zoon, Otis.

1. Favoriete productie 

Ik speel tot eind mei in African Mamas over het leven van de Zuid-Afrikaanse zangeres Miriam Makeba. Ik neem de rol enkele dagen per week over van Leoni Jansen die de voorstelling heeft gemaakt. 

Heerlijk maar ook best eng om op zo'n rijdende trein te springen, want het hele repetitieproces heb ik niet meegemaakt. Leoni en ik kennen elkaar al heel lang en hoewel we heel verschillend zijn, hebben we ook dingen gemeen. 

We spelen allebei gitaar en houden van zingen en verhalen vertellen.’

2. Inspiratie 

‘Mensen als Bonnie Raitt, Ray Charles en Aretha Franklin, zij is voor mij de grootste soulzangeres, vind ik inspirerend.’

3. Verheugt zich op

‘Mijn eigen radio-programma Ricky op zondag bij NH. Ik heb daar volledig de vrije hand en kan er dus aandacht schenken aan de vele goede Nederlandse muzikanten die we hebben.

Zoals Ruben Hein, Jeangu Macrooy en Suus de Groot van Sue the Night. Het is een van mijn lievelingsbaantjes. 

 

Wat ik zondag heb gedraaid bij #NHRadio

Een bericht gedeeld door Ricky Koole (@ricky.koole) op

4. Passie voor: muziek 

‘Muziek is mijn leven, datgene waar alles om draait. Het mooie van zelf muziek maken, is voor mij dat je het altijd met anderen doet. Samen spelen, met elkaar communiceren door de muziek, vind ik het mooiste wat er is.’

 

Een bericht gedeeld door Ricky Koole (@ricky.koole) op

5. Favoriete expositie 

‘Ik wil in elk geval weer eens naar het Van Gogh en het Rijksmuseum. Omdat ik deze maand niet elke avond speel , heb ik daar hopelijk tijd voor.

Ik ben dol op schilderkunst, ik schilder zelf ook heel graag. Mijn favoriete kunstenaars zijn onder anderen Breitner en Charley Toorop.’ 

6. Guilty pleasure 

‘Ik koop veel boeken, maar verder ben ik volgens mijn boekhouder erg netjes, bijna braaf.’

7. Motivatie 

‘De diensten zonder religie die ik elk seizoen organiseer in De Rode Hoed. Dat is denk ik, in een notendop, mijn motivatie. Een moment, samen met musici, een koor, sprekers en publiek geconcentreerd samen zijn.

Ervaren wat kunst kan doen door  dingen uit te vergroten... je weer even realiseren hoe tijdelijk het allemaal is. Het leuke is dat deze diensten altijd vol zitten met de meest uiteenlopende mensen, van zeven tot zeventig.’  www.derodehoed.nl 

8. Droom 

‘Ik zou wel eens een cd willen maken met een fantastische producer als Joe Henry. Ik kan dat helaas niet betalen, maar ik zou het heerlijk vinden als zo iemand mij eens helemaal bij de hand zou nemen.

Ook zou ik weleens een jaar op een berg willen zitten en alleen maar schrijven en schilderen. Geen handige dromen met een kind van vijf. Ik ben wel ambitieus, maar ik vind het ook fijn thuis op de bank met een kopje thee en een goede Netflix-serie, zoals Fargo... Smullen.’

9. Favoriete reisbestemming

‘We gaan graag naar Amerika, naar plekken die muzikaal interessant zijn. We zijn bijvoorbeeld dol op New Orleans.’

10. Favoriete eten 

‘Ik hou ontzettend van goed eten en in Amsterdam wemelt het van de fijne restaurants. Ik vind de creaties van François Geurts heerlijk, maar ik hou ook van een goede houtovenpizza. Jamie's restaurant in Ouderkerk vind ik altijd leuk en lekker.’

11. Uiterlijk

‘Omdat ik mezelf goed onder controle heb, hoef ik nooit te lijnen. Van sporten ben ik eerlijk gezegd ook niet zo... 

Ik hou wel van mooie kleren, maar ik geef er niet heel veel geld aan uit omdat ik niet vaak nieuwe dingen koop. Maar als ik iets nieuws aanschaf, kies ik voor kwaliteit. Ik hou van Chloé, Yves Saint Laurent... 

Het liefst koop ik broeken en jasjes en mooie laarzen. Ik gebruik niet veel make-up. Een  B&B cream van L'Oréal en altijd mascara van Lancôme. Een van mijn favoriete geuren is Santal van Le Labo.’

12. Favoriete boeken 

‘Ik lees graag en heb een hele stapel nieuwe boeken liggen. Onder meer: de dichtbundel van Menno Wigman, Onder een hemel van sproeten van Alex Boogers en Donker woud van Nicole Krauss.’

13. Wordt gelukkig van 

‘Het feit dat deze maanden de zon weer gaat schijnen en ik mijn Amsterdamse tuin in gebruik kan gaan nemen. In de zomer is dat onze woonkamer.’

 

Ja! Mijn vogelvoederhuis doet het!!

Een bericht gedeeld door Ricky Koole (@ricky.koole) op

www.rickykoole.nl

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
 

Het is inmiddels alweer 5 jaar geleden dat de begenadigd journaal-presentatrice aankondigde te stoppen met het presenteren van het journaal. Ze was halverwege de 40, dus om een vervroegd pensioen kon het niet gaan. Nee, ze wilde iets anders, een oude passie nieuw leven inblazen: Fotografie.

Het is niet niks om een goedlopende carrière te laten schieten om een droom achterna te jagen, maar ze deed het toch. En met succes. Inmiddels doet ze al weer jaren waar ze al heel vroeg mee begon. Ze maakt vrij werk en fotografeert in opdracht van bedrijven of instellingen.

Zo ging ze bijvoorbeeld voor Oxam Novib de boeren fotograferen in Zimbabwe, en voor Nikon reisde ze naar de Noordpool. Ze exposeert, geeft workshops en ging onlangs voor de lol met echtgenoot Rick Nieman op de motor van Nashville naar New Orleans.

Wilde je altijd al fotograaf worden? ‘Ja, ik was van jongs af aan besmet met het fotovirus. Wij woonden naast een fotograaf, hier in Amsterdam aan de Biesbostraat, vlakbij waar ik nu woon.

Ik herinner mij die zwarte kastjes, met zo’n zilveren oog erin. Dat vond ik fascinerend. En dan dat woord: ‘fotograaf’ dat was voor mij net zoiets als ‘ridder.’

Werd je via die vroegere buurman fotograaf? ‘Nee, dat niet. Ik ging al wel vanaf mijn negende met mijn Agfa Clack dieren fotograferen in Artis.

Later, toen ik op de middelbare school zat, kreeg ik een baantje als koffiejuf bij een drukkerij en daar werkte iemand als fotograaf. Ik mocht zijn assistent worden.

Deden we shoots op kasteeltjes met kitscherige, beetje ordinaire, modellen. Daarvan dacht ik meteen: Dat wil ik dus niet. Maar het hele fenomeen fotografie bleef voor mij fascinerend.’

Ik was van de HAVO naar het VWO gegaan en dat ging vrij makkelijk dus ja, dan zit je in die richting en dan is het logisch dat je gaat studeren. Mijn ouders hadden gestudeerd, mijn broer had gestudeerd, dus dan is het logisch dat je dat ook gaat doen.’

Dus niet je grote passie, de fotografie achterna. ‘Er was toen alleen maar een fotovakschool in Apeldoorn en daar wilde ik niet naartoe. Ik ben toen massacommunicatie gaan studeren.

Daarbij ging het om álle aspecten van informatieoverdracht, teksten schrijven, filmen, fotograferen. Daar was ik meteen op mijn plek.’

Had je tijdens die studie ook nog allerlei baantjes? ‘O ja! Ik was als koerier bij RTL begonnen. Ik moest videobanden ophalen om naar de redactie te brengen en ik bleef overal net iets langer hangen en met iedereen kletsen natuurlijk. Alles was voor mij interessant.

Toen vroeg er een cameraman: ‘Kun jij goed sjouwen?’ Ik zei: ‘Prima, heel goed zelfs.’ En zo werd ik geluidsman, wat inderdaad heel veel sjouwen was met kabels, tassen en statieven, maar ik zat nu wel bovenop de interviews die gemaakt werden.

Toen dacht ik: ‘Ik wil eigenlijk verslaggever worden, dat lijkt me zo cool.’ Dus die fotografie is daardoor eigenlijk lange tijd een beetje op de achtergrond geraakt.’

Tijdens het Nouveau Matinee vertelt Sacha hoe ze haar passie hervond en het roer omgooide. 

Nouveau Matinee 14 juni, kom je ook?

In de prachtige ambiance van het sfeervolle Concertgebouw gaat de Nouveau Matinee van start. Een bruisend evenement, met alle ingrediënten om je een topmiddag te bezorgen!

In gesprek met Hedy d'Ancona en Ans Markus

Behalve Sacha is schrijfster Barbara van Beukering er ook. Zij interviewt Ans Markus en Hedy d’Ancona over ouder worden.

Verder leest Tommy Wieringa voor uit eigen werk, treedt de prachtige Ntjam Rosie voor ons op en inspireert filosoof Lammert Kamphuis met zijn Filosofie voor een weergaloos leven.

Bestel hier je tickets