Leiden is een levendige stad, waar je slentert langs de fraaie grachten, uitgebreid winkelt of een van de bijzondere restaurants bezoekt. De stad telt daarnaast maar liefst 13 musea en wordt daarom ook wel 'Stad van Ontdekkingen' genoemd. De Nouveau-redactie tipt er twee! 

 

Zomertentoonstelling: Antiek Rome

In Casa Romana, dé zomertentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden, kunnen bezoekers genieten van het rijke interieur van een weelderige Romeinse villa. Het verhaal speelt zich af op twaalf momenten in het privé-leven van een echtpaar uit hoge Romeinse kringen en hun familie. Te zien zijn onder andere hun servies, verfijnd glaswerk, mozaïeken, marmeren portretten en architectuurfragmenten, juwelen, kinderspeelgoed en honderden Romeinse olielampjes. Hun prikkelende verhaal kunt u via een audiotoer volgen, geschreven door Brenda Meuleman, auteur van Het verraad van Julia

Luxe decors
De bijbehorende decors weerspiegelen de luxe van een Romeinse villa met kleurrijke vloermozaïeken en zuilengalerijen. Ze zijn samengesteld uit Romeinse wandschilderingen, filmbeelden en kunst met een knipoog naar de Romeinen, of geïnspireerd op de Oudheid. Zo zijn er motieven en interieurstukken uit de renaissance en het classicisme in verwerkt, maar ook rekwisieten van de Nationale Opera en de romantische tuin van een schilderij van Alma Tadema.

Hand in hand
In Casa Romana gaat eeuwenoude archeologie samen met modern design van o.a. Studio Job, Tjep., tuinarchitect Piet Oudolf en werk van kunstenaars als Ruud van Empel, Gerd Rohling, Olivier van Herpt en Teun van Staveren. Maar ook de archeologieliefhebber komt dus aan zijn of haar trekken. In totaal zijn meer dan 800 voorwerpen te zien, voor een groot deel uit de eigen collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. De overige bruiklenen komen van talrijke designers, kunstenaars, antiquairs en musea. 

  • Adres: Rapenburg 28, Leiden
  • Toegang: €12,50
  • Te bezoeken van 24 mei tot en met 17 september
  • Rondleidingen met museumgids vanaf € 75 per uur (excl. entree, max. 25 personen)
  • Meer informatie: www.rmo.nl/casaromana

Tip voor in de agenda
Dr. Stephan Mols (Radboud Universiteit Nijmegen) is een van de gastconservatoren van Casa Romana. Hij geeft een lezing over de tafelschikking en etiquette bij Romeinse diners op dinsdag 12 september 2017 van 20.00 - 21.00 uur. Entree: € 5, RoMeO-leden gratis.

 

Museum De Lakenhal

In het Openlucht Museum De Lakenhal: 100 jaar ná De Stijl, worden monumentale muurschilderingen van twintig internationale kunstenaars getoond, geïnspireerd door De Stijl. De kunstenaars, vormgevers en architecten van De Stijl streefden naar een radicale verandering in de kunst, die zou leiden tot modernisering van de samenleving.

Mondriaan tot Dutch Design
Vanwege hun ideeën over kleur en ruimte maakten ze abstracte beelden, waarin de werkelijkheid niet of nauwelijks meer te herkennen was. Ze gebruikten geometrische lijnen, vormen en vlakken, waarbij ze zich meestal beperkten tot de primaire kleuren rood, geel en blauw, aangevuld met zwart, wit of grijs. Gebouwen, meubels, kledingstukken, films en reclames kregen daarmee een voor die tijd totaal nieuw en modern uiterlijk. De twintig kunstenaars vertalen de radicale vormtaal van De Stijl naar het hier en nu. De tentoonstelling is onderdeel van het landelijke programma Mondriaan tot Dutch Design.

Uitblinker
Het Maison d’Artiste is een hypermodern kunstenaarshuis en in 1923 ontworpen door kunstenaar Theo van Doesburg en architect Cornelis van Eesteren. Zij wilden een nieuwe bouwstijl realiseren, los van de grond, alsof er geen zwaartekracht bestond. Het ontwerp voor het Maison d’Artiste was zo modern, dat het in 1923 om technische redenen nog niet kon worden uitgevoerd.

De oorspronkelijke maquette ging bovendien al snel door wateroverlast verloren. Enkele bewaard gebleven schetsen en zwart-wit foto’s bieden informatie over maatvoering, materiaalkeuze en kleurencompositie. Op de faculteit Bouwkunde TU Delft werkten tweedejaars architectuurstudenten onder leiding van prof. Mick Eekhout aan een reconstructie van de kunstenaarswoning. Het resultaat van hun werk is in de tentoonstelling te zien op een schaal van 1:5.

  • Adres: Pieterskerkhof, Leiden
  • Toegang: de entree voor de zomertentoonstelling is gratis
  • Te bezoeken van 2 juni tot en met 27 augustus
  • Meer informatie: www. lakenhal.nl/destijl

Nachtje blijven? Kijk op www.hotelsvanleiden.nl

Leiden
Leiden Marketing is de organisatie om Leiden regionaal en (inter)nationaal op de kaart te zetten. De organisatie geeft invulling aan het merk 'Leiden, Stad van Ontdekkingen'. In Leiden Marketing participeren 19 stadspartners uit Leiden.

Antwerpen schittert dit jaar, en hoe! Er wordt namelijk tegelijkertijd Diamant- én Barokjaar gevierd. Klinkende namen als Jan Fabre en jonge kunstenaars laten zich inspireren door Rubens, barokmuzikanten voeren je terug naar 1600, dansers mixen urban beats en klavecimbel. Nieuw is het diamantbelevingscentrum DIVA Antwerp Home of Diamonds.

Genoeg te doen dus, maar daarvoor heb je ook een gezonde dosis nachtrust nodig. En die kun je bij deze vijf nieuwe (boetiek)hotels opdoen.

1. Pilar

Voor trendvolgers is het gloednieuwe Pilar een aanrader. In het monumentale witte pand op het Zuid vind je een food bar, een originele shop met bijzondere vondsten en daarboven 17 kamers.

De inrichting is huiselijk hip. Interieurarchitect Sam Peeters en hotelmanager Christophe Ysewyn zijn overduidelijk een perfecte match.

Kamers vanaf € 125,-, hotelpilar.be

2. Graanmarkt 13

Dit is een bijzonder adres, handig gelegen tussen dé winkelstraten, marktpleinen en theaters. Beneden zit het toprestaurant van chef-kok Seppe Nobels, boven het gastenverblijf met hotelservice.

Ideaal als je met vrienden naar Antwerpen komt, want dit appartement heeft vier slaapkamers en twee badkamers en is schitterend gerenoveerd door architect Vincent Van Duysen.

In de shop ontdek je bijzondere hebbedingen, zoals de botanische producten van Nobels & Friends: een betoverend parfum, kruidige siropen, geurkaarsen en zadenmixen voor je tuin. Zo kun je na je verblijf een stukje Graanmarkt 13 mee naar huis nemen.

Appartement met ontbijt: €1.300,- voor zes personen, graanmarkt13.com

3. U Sleep

Topchef Viki Geunes en mediafiguur Hans Otten bieden je een verrassend eet- & slaapconcept, U Antwerp op het Eilandje in Antwerpen. Met food- & cocktailbar en mooi terras.

Je hebt de keuze uit cosy, charming of luxury kamers, maar allemaal hebben ze uitzicht op het water, de schepen, het MAS en het volledig vernieuwde stadsgedeelte. Je hoeft zelfs de deur niet uit om te eten; kies gewoon voor restaurant U Eat, met een menu van Viki himself.

Kamers voor twee personen vanaf €175,-. u-eatsleep.be

5. Franq

Het was een bank, nu is het Franq - een knipoog naar de oude Belgische munteenheid. De urban chic vibe overvalt je meteen al in de lobby. In die schitterende omgeving proef je gerechten op niveau, van chef Tim Meuleneire die eerder al twee sterren haalde.

En je kunt er logeren in een van de 42 kamers, warm en huiselijk ingericht. In je badkamer wacht je een regendouche of ontspannend bad met fijne producten van Elemental Herbology.

Kamers vanaf €159,- voor twee personen, hotelfranq.com

5. Maison de Trazegnies

Het is geen B&B, het is geen hotel, wat is het dan wel? Een luxueuze privéaccommodatie, met keus uit een heus penthouse of een suite. De inrichting is warm-wit, de service van hoog niveau.

En dat in een bruisende buurt, vlak bij de Kloosterstraat en de Nationalestraat, ideaal voor vintage lovers en fashionista’s. Kim de Trazegnies biedt je ook de perfecte gezichts-, nagel- of voetverzorging in haar beautysalon op hetzelfde adres.

Suites vanaf €199,- voor twee personen, maisondetrazegnies.com

Natuurlijk zijn er ook nog genoeg andere leuke adresjes is Antwerpen, van B&B tot vijf sterren. Kies gewoon lekker iets dat bij je past en geniet van de stad.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

De meesten van ons, en zeker die met schoolgaande kind’ren zijn weer terug in het land. Tijd om de balans op te maken. Wat blijkt? 1 op de 5 Nederlanders gaf in tropische oorden of bewandelde bergpaden meer uit dan gedacht.

Uit onderzoek van Skyscanner is gebleken dat één op de vijf mensen in Nederland meer geld uitgaf op vakantie dan van tevoren begroot. Veel mensen stellen aan het begin van de vakantie een budget vast en houden zich daaraan.

Tevreden

Over het algemeen zijn we tevreden met ons uitgavenpatroon op vakantie, alleen die 20 % die over het budget schoot, zullen daar iets anders over denken. 15 % moet zelfs de aankomende weken de broekriem financieel aantrekken om de vakantie goed te maken.

Waar dat geld dan aan opgaat? Aan eten, drinken, stappen en uitjes.

Gebeurt jou dat ook altijd? Of houd je altijd nog een extra extraatje achter de hand in de vakantie?

Bron: Skyscanner.nl. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in