Leiden is een levendige stad, waar je slentert langs de fraaie grachten, uitgebreid winkelt of een van de bijzondere restaurants bezoekt. De stad telt daarnaast maar liefst 13 musea en wordt daarom ook wel 'Stad van Ontdekkingen' genoemd. De Nouveau-redactie tipt er twee! 

 

Zomertentoonstelling: Antiek Rome

In Casa Romana, dé zomertentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden, kunnen bezoekers genieten van het rijke interieur van een weelderige Romeinse villa. Het verhaal speelt zich af op twaalf momenten in het privé-leven van een echtpaar uit hoge Romeinse kringen en hun familie. Te zien zijn onder andere hun servies, verfijnd glaswerk, mozaïeken, marmeren portretten en architectuurfragmenten, juwelen, kinderspeelgoed en honderden Romeinse olielampjes. Hun prikkelende verhaal kunt u via een audiotoer volgen, geschreven door Brenda Meuleman, auteur van Het verraad van Julia

More content below the advertising

Luxe decors
De bijbehorende decors weerspiegelen de luxe van een Romeinse villa met kleurrijke vloermozaïeken en zuilengalerijen. Ze zijn samengesteld uit Romeinse wandschilderingen, filmbeelden en kunst met een knipoog naar de Romeinen, of geïnspireerd op de Oudheid. Zo zijn er motieven en interieurstukken uit de renaissance en het classicisme in verwerkt, maar ook rekwisieten van de Nationale Opera en de romantische tuin van een schilderij van Alma Tadema.

Hand in hand
In Casa Romana gaat eeuwenoude archeologie samen met modern design van o.a. Studio Job, Tjep., tuinarchitect Piet Oudolf en werk van kunstenaars als Ruud van Empel, Gerd Rohling, Olivier van Herpt en Teun van Staveren. Maar ook de archeologieliefhebber komt dus aan zijn of haar trekken. In totaal zijn meer dan 800 voorwerpen te zien, voor een groot deel uit de eigen collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. De overige bruiklenen komen van talrijke designers, kunstenaars, antiquairs en musea. 

  • Adres: Rapenburg 28, Leiden
  • Toegang: €12,50
  • Te bezoeken van 24 mei tot en met 17 september
  • Rondleidingen met museumgids vanaf € 75 per uur (excl. entree, max. 25 personen)
  • Meer informatie: www.rmo.nl/casaromana

Tip voor in de agenda
Dr. Stephan Mols (Radboud Universiteit Nijmegen) is een van de gastconservatoren van Casa Romana. Hij geeft een lezing over de tafelschikking en etiquette bij Romeinse diners op dinsdag 12 september 2017 van 20.00 - 21.00 uur. Entree: € 5, RoMeO-leden gratis.

 

Museum De Lakenhal

In het Openlucht Museum De Lakenhal: 100 jaar ná De Stijl, worden monumentale muurschilderingen van twintig internationale kunstenaars getoond, geïnspireerd door De Stijl. De kunstenaars, vormgevers en architecten van De Stijl streefden naar een radicale verandering in de kunst, die zou leiden tot modernisering van de samenleving.

Mondriaan tot Dutch Design
Vanwege hun ideeën over kleur en ruimte maakten ze abstracte beelden, waarin de werkelijkheid niet of nauwelijks meer te herkennen was. Ze gebruikten geometrische lijnen, vormen en vlakken, waarbij ze zich meestal beperkten tot de primaire kleuren rood, geel en blauw, aangevuld met zwart, wit of grijs. Gebouwen, meubels, kledingstukken, films en reclames kregen daarmee een voor die tijd totaal nieuw en modern uiterlijk. De twintig kunstenaars vertalen de radicale vormtaal van De Stijl naar het hier en nu. De tentoonstelling is onderdeel van het landelijke programma Mondriaan tot Dutch Design.

Uitblinker
Het Maison d’Artiste is een hypermodern kunstenaarshuis en in 1923 ontworpen door kunstenaar Theo van Doesburg en architect Cornelis van Eesteren. Zij wilden een nieuwe bouwstijl realiseren, los van de grond, alsof er geen zwaartekracht bestond. Het ontwerp voor het Maison d’Artiste was zo modern, dat het in 1923 om technische redenen nog niet kon worden uitgevoerd.

De oorspronkelijke maquette ging bovendien al snel door wateroverlast verloren. Enkele bewaard gebleven schetsen en zwart-wit foto’s bieden informatie over maatvoering, materiaalkeuze en kleurencompositie. Op de faculteit Bouwkunde TU Delft werkten tweedejaars architectuurstudenten onder leiding van prof. Mick Eekhout aan een reconstructie van de kunstenaarswoning. Het resultaat van hun werk is in de tentoonstelling te zien op een schaal van 1:5.

  • Adres: Pieterskerkhof, Leiden
  • Toegang: de entree voor de zomertentoonstelling is gratis
  • Te bezoeken van 2 juni tot en met 27 augustus
  • Meer informatie: www. lakenhal.nl/destijl

Nachtje blijven? Kijk op www.hotelsvanleiden.nl

Leiden
Leiden Marketing is de organisatie om Leiden regionaal en (inter)nationaal op de kaart te zetten. De organisatie geeft invulling aan het merk 'Leiden, Stad van Ontdekkingen'. In Leiden Marketing participeren 19 stadspartners uit Leiden.

De meest luchtige macarons, millefeuilles die dansen op je tong, brioches die precíes goed zijn, chocolaterieën met eindeloos veel keuze en de beste croissants van de Franse hoofdstad.

Janny van der Heijden, de ultieme gebaks-expert van Heel Holland Bakt onthult haar favoriete adressen in Parijs.

We kunnen bijna niet wachten. In Janny’s reisgids La Douce Paris (het zoete Parijs) vind je 9 wandelingen met de beste insiderstips van deze fijnproever.

More content below the advertising

We moeten nog even geduld hebben, want La Douce Paris van Janny van der Heijden ligt vanaf mei 2019 in de winkel, maar daarna gaat ‘ie zéker mee in de tas voor een heerlijk lang weekend Parijs!

Lees ook: 9 geheimtips in Parijs van de samensteller van de Louis Vuitton-reisgidsen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

 

Genieten met een schoon geweten is dé reistrend voor 2019  – en nog ver daarna. Wat is er mooier dan wegdromen in  ongerepte natuur terwijl je weet dat je daarmee ook de lokale  bewoners of bedreigde dieren helpt? Nouveau wijst de weg.

Het nieuwe reizen: 5 x duurzaam wegdromen

1. Koro River Camp, Botswana

Gelegen in Botswana, vol luxe en comfort, draagt deze accommodatie ook bij aan de bescherming van de luipaard en aan het her-integreren van de zwarte neushoorn.

More content below the advertising

Alle opbrengsten gaan naar de Timbo Foundation, die zich richt op het verbeteren van de wildlife-migratie en educatie over het onderwerp aan lokale jongeren. Als gast slaap je er in een sfeervol ingerichte safaritent, mét privézwembad.

2. Réva Monforte, Italië

Noord-Italië is sowieso een prachtige regio voor wijnliefhebbers, maar op deze fijne bestemming kijk je vanuit je kamer zelfs uit op de wijngaarden. Het hotel begon namelijk ooit als wijnhuis en voegde steeds nieuwe voorzieningen toe, zoals een wellness en golfbaan.

Alle energie wordt natuurlijk opgewekt en het eten - met de lekkerste hazelnoten ooit - is door locals geproduceerd.

3. Danpaati River Lodge, Suriname

Een bijzonder project in Suriname: je slaapt er in een huisje middenin de ongerepte natuur. Voor gasten is het een onvergetelijke ervaring, voor de plaatselijke bevolking een steuntje in de rug.

Het zorgproject van de Lodge richt zich op de twaalf omliggende dorpen, ondersteund door Nederlandse organisaties. Ze hebben crèches opgericht en bieden bewoners trainingen en banen bij de Lodge.

4. Malawi Conservation Experience

Malawi gaat al tijden gebukt onder stroperij, ontbossing en andere natuurcriminaliteit.

Daarom zijn er nu de Malawi Conservation Experience-reizen, bedoeld om toeristen te laten meewerken aan het herstel en behoud van de wilde dieren, flora en fauna.

Twee weken lang duik je als avonturier in het natuurreservaat, dat olifanten en apen behandelt en weer terugbrengt naar de eigen leefomgeving. De reis wordt afgesloten met een paar dagen Kanda Beach, om bij te komen van alle indrukken. 

5. QO-hotel

Dit hotel in Amsterdam is opgebouwd uit louter gerecyclede en lokale materialen; er is onder andere een oude Shell-toren in verwerkt. Het is voorzien van aluminium panelen, om energieverspilling tegen te gaan en op het dak worden groenten en fruit gekweekt.

Checklist duurzaam reizen:

1. Eco-friendly

Zoek een hotel dat energie gebruikt die uit natuurlijke bronnen is gewonnen, bijvoorbeeld zon en wind. Ruil het reizen per kerosine slurpend vliegtuig of cruiseschip in voor een comfortabele tocht met de trein. 

2. Local-friendly

Koop de producten die je op vakantie nodig hebt, ter plekke. Schakel voor diensten en klussen locals in.

3. Destination-friendly

Is eigenlijk ook eco-friendly, want iedereen begrijpt dat het milieu minder belast wordt door een fietsvakantie naar de Ardennen dan door een reis naar Australië.

Maar een destination-friendly vakantie is er vooral een, waarbij je je bestemming weloverwogen kiest en rekening houdt met de risico’s van overtourism. 

4. Consuming-friendly

Vermijd verspilling waar je kunt. Laat dus niet de handdoeken automatisch dagelijks verversen in je hotel en neem grote verpakkingen shampoo mee in plaats van mini-flesjes. 

Nu in Nouveau

In de nieuwe Nouveau lees je deze maand nog veel meer over duurzaam reizen. Op de cover staat powervrouw Susan Visser, de actrice die laat zien wat veerkracht is, een lans breekt voor positiviteit, en altijd – hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn – het leven wil vieren.

Verder natuurlijk weer glanzende reportages en watertandend mooie mode & beauty. 

Nu in de winkel!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in