Leiden is een levendige stad, waar je slentert langs de fraaie grachten, uitgebreid winkelt of een van de bijzondere restaurants bezoekt. De stad telt daarnaast maar liefst 13 musea en wordt daarom ook wel 'Stad van Ontdekkingen' genoemd. De Nouveau-redactie tipt er twee! 

 

Zomertentoonstelling: Antiek Rome

In Casa Romana, dé zomertentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden, kunnen bezoekers genieten van het rijke interieur van een weelderige Romeinse villa. Het verhaal speelt zich af op twaalf momenten in het privé-leven van een echtpaar uit hoge Romeinse kringen en hun familie. Te zien zijn onder andere hun servies, verfijnd glaswerk, mozaïeken, marmeren portretten en architectuurfragmenten, juwelen, kinderspeelgoed en honderden Romeinse olielampjes. Hun prikkelende verhaal kunt u via een audiotoer volgen, geschreven door Brenda Meuleman, auteur van Het verraad van Julia

Luxe decors
De bijbehorende decors weerspiegelen de luxe van een Romeinse villa met kleurrijke vloermozaïeken en zuilengalerijen. Ze zijn samengesteld uit Romeinse wandschilderingen, filmbeelden en kunst met een knipoog naar de Romeinen, of geïnspireerd op de Oudheid. Zo zijn er motieven en interieurstukken uit de renaissance en het classicisme in verwerkt, maar ook rekwisieten van de Nationale Opera en de romantische tuin van een schilderij van Alma Tadema.

Article continues after the ad

Hand in hand
In Casa Romana gaat eeuwenoude archeologie samen met modern design van o.a. Studio Job, Tjep., tuinarchitect Piet Oudolf en werk van kunstenaars als Ruud van Empel, Gerd Rohling, Olivier van Herpt en Teun van Staveren. Maar ook de archeologieliefhebber komt dus aan zijn of haar trekken. In totaal zijn meer dan 800 voorwerpen te zien, voor een groot deel uit de eigen collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. De overige bruiklenen komen van talrijke designers, kunstenaars, antiquairs en musea. 

  • Adres: Rapenburg 28, Leiden
  • Toegang: €12,50
  • Te bezoeken van 24 mei tot en met 17 september
  • Rondleidingen met museumgids vanaf € 75 per uur (excl. entree, max. 25 personen)
  • Meer informatie: www.rmo.nl/casaromana

Tip voor in de agenda
Dr. Stephan Mols (Radboud Universiteit Nijmegen) is een van de gastconservatoren van Casa Romana. Hij geeft een lezing over de tafelschikking en etiquette bij Romeinse diners op dinsdag 12 september 2017 van 20.00 - 21.00 uur. Entree: € 5, RoMeO-leden gratis.

 

Museum De Lakenhal

In het Openlucht Museum De Lakenhal: 100 jaar ná De Stijl, worden monumentale muurschilderingen van twintig internationale kunstenaars getoond, geïnspireerd door De Stijl. De kunstenaars, vormgevers en architecten van De Stijl streefden naar een radicale verandering in de kunst, die zou leiden tot modernisering van de samenleving.

Mondriaan tot Dutch Design
Vanwege hun ideeën over kleur en ruimte maakten ze abstracte beelden, waarin de werkelijkheid niet of nauwelijks meer te herkennen was. Ze gebruikten geometrische lijnen, vormen en vlakken, waarbij ze zich meestal beperkten tot de primaire kleuren rood, geel en blauw, aangevuld met zwart, wit of grijs. Gebouwen, meubels, kledingstukken, films en reclames kregen daarmee een voor die tijd totaal nieuw en modern uiterlijk. De twintig kunstenaars vertalen de radicale vormtaal van De Stijl naar het hier en nu. De tentoonstelling is onderdeel van het landelijke programma Mondriaan tot Dutch Design.

Uitblinker
Het Maison d’Artiste is een hypermodern kunstenaarshuis en in 1923 ontworpen door kunstenaar Theo van Doesburg en architect Cornelis van Eesteren. Zij wilden een nieuwe bouwstijl realiseren, los van de grond, alsof er geen zwaartekracht bestond. Het ontwerp voor het Maison d’Artiste was zo modern, dat het in 1923 om technische redenen nog niet kon worden uitgevoerd.

De oorspronkelijke maquette ging bovendien al snel door wateroverlast verloren. Enkele bewaard gebleven schetsen en zwart-wit foto’s bieden informatie over maatvoering, materiaalkeuze en kleurencompositie. Op de faculteit Bouwkunde TU Delft werkten tweedejaars architectuurstudenten onder leiding van prof. Mick Eekhout aan een reconstructie van de kunstenaarswoning. Het resultaat van hun werk is in de tentoonstelling te zien op een schaal van 1:5.

  • Adres: Pieterskerkhof, Leiden
  • Toegang: de entree voor de zomertentoonstelling is gratis
  • Te bezoeken van 2 juni tot en met 27 augustus
  • Meer informatie: www. lakenhal.nl/destijl

Nachtje blijven? Kijk op www.hotelsvanleiden.nl

Leiden
Leiden Marketing is de organisatie om Leiden regionaal en (inter)nationaal op de kaart te zetten. De organisatie geeft invulling aan het merk 'Leiden, Stad van Ontdekkingen'. In Leiden Marketing participeren 19 stadspartners uit Leiden.