Wandelen in fraai Duitsland, cultuur proeven in de Chianti, surfen in Spanje... De Nouveau-redactie deelt haar favoriete adressen en denkt met plezier terug aan die heerlijke vakanties in wondermooi Europa.

“Ook op vakantie wil ik alles uit het leven halen. Wandelen in de bergen én surfen én cultuur snuiven in eeuwenoude stadjes én gastronomisch eten. Dat kan allemaal aan de Atlantische kant van Noord-Spanje. Iedereen kent Baskenland, maar als je even doorrijdt, ben je in de provincies Cantabrië en Asturië, waar de Picos de Europa bijna de Atlantische golven ‘kussen’ en de temperatuur niet verzengend hoog is (kan ik steeds minder goed tegen). Het nadeel is dat je geen zongarantie hebt, maar ach, dan ga ik wel wandelen in de woeste natuur, met een heerlijk glaasje Albariño als beloning.”

  • Hotel Des Francs Garcons, Saint Sauvant. Spanje is een eind rijden, maar toch ga ik het liefst met de auto – Nespresso-machientje en melkklopper mee. Urenlang op de péage is niet leuk, maar we weten dat dit hotel (www.francsgarcons.com) halverwege de reis op ons wacht. Het kleine designhotel is de perfecte pitstop – cocktails drinken bij het zwembad met uitzicht op een romaans kerkje, aanschuiven voor een table d’hôte...
  • Ook onderweg: San Sebastián, de culinaire hoofdstad van Spanje, met maar liefst drie driesterrenrestaurants: Akelarre, Arzak en Martin Berastegui. Aan de overkant van San Sebastián ligt Pasai Donibane. Het is minder toeristisch, maar heeft hetzelfde wereldse gevoel. Victor Hugo heeft hier nog tijdje gewoond.
  • 20 km onder San Sebastián ligt Getaria, waar modeontwerper Cristóbal Balenciagia is geboren en zijn museum staat (www.cristobalbalenciagamuseoa.com).
  • In Comillas kwam de oude Spaanse adel al graag. Die grandeur voel je. Het is ook de enige plek buiten Barcelona waar Antoni Gaudí heeft gebouwd, El Capricho.
  • San Vicente de la Barquera, dé surfspot van Cantabrië, heeft verrukkelijke visrestaurants. Onze favoriet is Bar Folia. Aan de havenkant met terrasjes zitten de toeristen, aan de drukke straatkant, waar de staande visbar is, sta je tussen de locals. Kraakverse vistapas.
  • Vanuit onze Spaanse finca (www.praulaiglesia.com) ­liepen we vaak bergop om bij ‘onze’ sideria in Porrua te eten. Geen culinaire hotspot, wel een fijne plek om de lokale queso freso in diverse varianten te eten.
Article continues after the ad