Redactie Nouveau i.s.m. Liberation Route Europe. Op de foto: Manoir de Villers (c) Normandy Tourism
Redactie Nouveau i.s.m. Liberation Route Europe. Op de foto: Manoir de Villers (c) Normandy Tourism

Beleef 75 jaar vrijheid waar het begon.

Normandië, daar rij je met gemak op een dag naartoe. En dit is misschien wel het mooiste seizoen om te gaan...

... nu de beroemde appels voor de cider en calvados worden geoogst en de gastronomie er in het teken staat van het goede leven.

De landingsstranden

De streek is echter méér dan prachtige natuur en goed eten, het is ook waar ruim 75 jaar geleden het einde van de Tweede Wereldoorlog begon.

En nergens beleef je dat zo intens als op de stranden van Juno Beach en Utah Beach, waar de geallieerden in 1944 landden en zo het einde van oorlog inluidden.

Zie het met eigen ogen

Onder het motto Europe Remembers is er in de jubileumjaren 2019 en 2020 extra aandacht voor deze historische landing, ook om het besef te creëren dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is.

Tourisme Normandie Plage du debarquement a Asnelles (c) Anibas-Photography

Nooit dringt dat meer door dan op de plekken waar zoveel mannen hun leven hebben gegeven om Europa in vrijheid te kunnen laten leven.

Juno Beach Centre

Aanrader om een indruk te krijgen van de indrukwekkende en aangrijpende landingsmissie is het Juno Beach Centre in Courseulles-sur-mer.

(c) Juno Beach Centre

Het is niet alleen een museum over de landingen op D-Day, maar ook een plek van nationale herinnering. De plek herinnert aan de deelname van Canada aan de Tweede Wereldoorlog en de belangrijke bijdrage aan de bevrijding van West-Europa.

In het Juno Beach Centre krijg je een veelomvattende kijk op Canada's inspanningen tijdens de oorlog, onderverdeeld in zes thema's. Een indringende film met de titel Dans leurs pas (They walk with you) geeft iedereen de kans zich te identificeren met een Canadese infanterist. Er is een speciale app om de museumtour in het Nederlands te kunnen volgen, zodat het nóg meer voor je gaat leven. 

Utah Beach Museum

Het Utah Beach museum ligt bij La Madeleine en is gebouwd rond een groep bunkers van Widerstandsnest 5 (WN 5).

(c) Utah Beach Museum

Dit was ook de plaats waar de eerste Amerikaanse troepen op juni 1944 voet aan land hebben gezet.

(c) Utah Beach Museum

De gebeurtenissen van D-Day worden in tien fases verduidelijkt, van de voorbereidingen tot aan de succesvolle afloop. Via het chronologische parcours duik je de geschiedenis van de grootste amfibische militaire operatie in. 

Een rijke verzameling voorwerpen, voertuigen – waaronder een B-26 Marauder – materieel en getuigenissen illustreren het verloop van Operation Overlord.

Onvergetelijk bezoek

Beide musea zijn volledig ingericht op de ontvangst van Nederlandstaligen en uitstekend te combineren met een meerdaags bezoek aan Normandië.

Normandie Tourisme / Maurice Barfleur-Stephane

Je hebt dan het lieflijke land, in deze tijd betoverender dan ooit (het wemelt er van de middeleeuwse mythes en legendes!) en gastvrij als altijd. En bovendien veilig en dichtbij: als er iets is, ben je met de auto zo weer thuis.

Zo'n bezoek biedt daarnaast de kans op een interessant en onvergetelijk bezoek aan deze WOII erfgoedlocaties die onherroepelijk indruk maken en een verblijf in mooi Normandië onmiskenbaar diepgang geven.

Wil je meer weten over deze bijzondere periode in onze gezamenlijke geschiedenis in Normandië, dan kun je hier terecht: 

Foto's (c) iStock, Normandie Tourisme

"Normandië wacht nog maar op één ding: jullie!”