Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wat bewaar je nu wél (en liever niet) in de koelkast?

Vraag je je, met een volle boodschappentas thuis aangekomen, ook wel eens hardop af waar je bepaalde producten nu eigenlijk het beste bewaart? Want wat in de supermarkt niet gekoeld ligt, kan soms thuis toch beter in de la van de koeling, of juist andersom. Bij veel fruit en groentesoorten horen ...

Wat bewaar je nu wél (en liever niet) in de koelkast?

Vraag je je, met een volle boodschappentas thuis aangekomen, ook wel eens hardop af waar je bepaalde producten nu eigenlijk het beste bewaart? Want wat in de supermarkt niet gekoeld ligt, kan soms thuis toch beter in de la van de koeling, of juist andersom.

Bij veel fruit en groentesoorten horen wel duidelijke adviezen, maar waar vind je ze? Hier dus: een paar belangrijke voedingsmiddelen op een rijtje, die in ieder geval beter níet (meteen) gekoeld dienen te worden. 

Avocado 
Zoals bij veel fruitsoorten verstoort koeling het rijpingsproces, waardoor deze heerlijke groene vrucht hard blijft en er een deel van de smaak verloren gaat. Ga je de avocado op korte termijn eten? Leg hem dan zeker in de fruitschaal, zodat de vrucht zacht en smaakvol kan uitrijpen. 

Appels
Met een knapperig fris appeltje is op zich niks mis, koelen kan dus wel, maar is zeker niet noodzakelijk. Buiten de koelkast blijven appels ook een week of twee heerlijk. Mocht je ze na die tijd nog wat langer lekker willen houden, leg ze dan alsnog gekoeld, maar apart van andere fruitsoorten - want appels geven iets aan de omgeving af, waardoor andere fruitsoorten sneller rijpen. In de koelkast blijven ze nog wat langer hard en smaakvol. 

Meloen 
Als de meloen nog heel is, kun je hem beter buiten de koelkast bewaren. Daar behouden ze beter hun smaak en de gezonde antioxidanten die ze bevatten. Is de meloen opengesneden en gedeeltelijk geconsumeerd? Bewaar het restant wel in de koelkast, om bacteriën buiten de deur te houden. 

Boomfruit; perziken, nectarines en pruimen 
Zacht fruit bewaar je in eerste instantie in een schaal op het aanrecht, zodat een juist rijpingsproces kan worden voltooid. Met meteen koelen verliest het haar sappigheid en heerlijk zoete smaak. Pas als dit fruit ‘beet zacht’ is, kan het alsnog in de koelkast voor een langere houdbaarheid. 

Lees ook: Wil je weten: hoe gezond is groene thee eigenlijk? 

Tomaten
Van tomaten weten we wel dat ze, indien meteen gekoeld, hun smaak verliezen. Laat daarom met name de zuurdere soort op het aanrecht liggen. Maar koop je ze zacht en volledig gerijpt, dan kunnen ze beter, net als zacht fruit, toch meteen de koelkast in, om vroegtijdig bederven te voorkomen. 

Bessen, aardbeien, kersen en frambozen 
Deze gezonde krachtpatsers zijn het lekkerst buiten de koelkast, waar hun volle smaak behouden blijft. Maar omdat ze snel bederven, is het raadzaam ze na twee of drie dagen alsnog in de koeling te zetten.

Bananen 
De banaan, het bommetje vitamine B, mag onder geen beding in de koelkast belanden. Ze verliezen er hun smaak en blijven hard, ook nadat ze uit de koelkast zijn gehaald. 

Aardappelen 
In de koelkast worden aardappelen onprettig zoet; het zetmeel wordt door koeling omgezet in suiker. Bewaar ze daarom bij voorkeur op een donkere, droge plek waar het niet al te koud is. 

Uien en knoflook
Door het vocht in de koelkast worden uien en knoflook zacht en soms rubberachtig. Leg ze net als aardappelen op een droge, donkere plek, voor een lange houdbaarheid. 

Basilicum
De geurige blaadjes verdrogen en verwelken in de koelkast en verliezen hun smaak. Basilicum kun je het beste als een blosje bloemen, met hun stengels in een glas water zetten, om er nog zo lang mogelijk plezier aan te kunnen beleven. 

Honing
Honing moet echt bij kamertemperatuur worden bewaard. Van de kou kan de honing gaan kristalliseren en dus hard en onaangenaam worden. 

Koffiebonen 
Het vocht in de koelkast is funest voor een aromatische koffieboon. Het beste kun je ze luchtdicht verpakken en opslaan op een droge, donkere plek. Zodat de bonen je straks een heerlijk geurende cappuccino kunnen bezorgen. 

Brood 
Brood blijft alleen in het vriesvak vers. In de koelkast drogen boterhammen uit. 

Eieren
In tegenstelling tot wat sommigen beweren, kunnen eieren juist het beste ín de koelkast bewaard worden, waar de groei van bacteriën wordt afgeremd. Want een bedorven ei wil echt niemand in zijn of haar maag krijgen.