Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom slapen met het raam open gezond is (én je valt er van af)

Nouveau's Kim zweert erbij, het hele jaar door: slapen met het raam open, anders wordt ze 'groggy' (ietwat duizelig) en soms zelfs met hoofdpijn wakker. Maar hoe komt dat eigenlijk? En klopt het echt dat je zelfs af kunt vallen door met het raam open te slapen? (Spoiler: ja! als een bus).   Het g...

Waarom slapen met het raam open gezond is (én je valt er van af)

Nouveau's Kim zweert erbij, het hele jaar door: slapen met het raam open, anders wordt ze 'groggy' (ietwat duizelig) en soms zelfs met hoofdpijn wakker. Maar hoe komt dat eigenlijk? En klopt het echt dat je zelfs af kunt vallen door met het raam open te slapen? (Spoiler: ja! als een bus).  

Het gevoel dat je een kater hebt, zonder ook maar één glas alcohol te hebben gedronken. Zo voelt Nouveau's online editor Kim zich als ze het per ongeluk tóch doet: slapen met het raam dicht. Maar is het all in the mind of is zo'n frisse wind écht een stuk gezonder? 

Kooldioxide
Het laatste is het geval, zo blijkt. Zonder de boel te ventileren, wordt het al gauw bedompt in een slaapkamer, helemaal als er meer mensen slapen. Door de ademhaling van degenen die liggen te ronken, neemt de concentratie kooldioxide in de lucht toe en ook lichaamsgeuren hopen zich op. 

Lees ook: Best even schrikken, bereken hier je slaap(tekort) met de 'Lost Sleep Calculator'

Daar gaat de zuurstof 
De NRC meldt het verhaal van Vladimir Savchenko, een Bulgaar die zelfgebouwde kooldioxidemeters verkoopt.  Savchenko toont in een indrukwekkende grafiek (zie onder) hoe een nacht in zijn eigen slaapkamer verloopt. De kooldioxideconcentratie gaat al omhoog als - aan het begin van de avond - zijn baby in de kamer van zestien vierkante meter naar bed gaat. Maar vanaf het moment dat hij en zijn vrouw er ook gaan slapen, stijgt de grafiek enorm.

Veel te hoog
De concentratie bereikt een piek van bijna 3.500 ppm (parts per million, oftewel 'delen per miljoen', is een maat voor concentratie). Op het moment dat Savchenko wakker wordt en de deur van de slaapkamer openzet, zakt de concentratie pijlsnel weer naar onder de 1.500 ppm. En als hij later even het raam opent, gaat het rap naar 500 ppm. In Nederland moet de langdurige blootstelling onder de 1.200 ppm blijven.

Beter en dieper slapen
Voor Savchenko (en Kim, en vele anderen) staat frisse lucht in de nacht gelijk aan een betere nachtrust. Er zijn meerdere onderzoeken naar gedaan en altijd antwoordden de deelnemers dat hun kwaliteit van slaap vooruitging én dat ze dieper sliepen als het CO2-gehalte in hun slaapkamer laag was. Bovendien wezen tests uit dat de deelnemers beter logisch konden nadenken en waren ze minder snel slaperig. Daarom is het ook zeker aan te raden om in de winter, al is het nog zo koud, een raam open te laten als je slaapt.

Kind, wat ben je slank
En dat heeft overigens nog een voordeel: hoe kouder de lucht, hoe meer actief bruin (gezond) vet je kunt krijgen, zo tipt Oxford-professor en onderzoekswetenschapper Ashley Grossman: "Iets simpels als je ramen openen voordat je gaat slapen, kan er al mede voor zorgen dat de hoeveelheid slecht vet afneemt." Grossman gaat daarbij uit van twee typen lichaamsvet: wit vet - het vet dat energie opslaat en dat we terugzien op de weegschaal - en bruin vet, dat juist energie in warmte omzet. 

Bruin is beter
'Slecht' vet kan omgezet worden in 'goed' bruin vet, en kou kan dit triggeren. Professor Grossman: "Ik raad het echt aan om in plaats van afvalpillen of minder chips eten het raam vaker open te gooien als je gaat slapen. Is het overdag warm en heb je een airco? Zet 'm aan. Want door de kou wordt wit vet omgezet in bruin vet en val je af - simpelweg omdat je sneller energie gaat verbranden. Een mooi idee, dat ook nog wordt gestaafd door wetenschappelijke onderzoeken." Hear, hear!

Bronnen: NRC, Daily Mail, Mens en Gezondheid