Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat je plaats op de 'sociale ladder' niet alleen effect heeft op hoe je in het leven staat, maar ook op je immuunsysteem. 

Geen broodje aap
Daarvoor werd lange tijd een groep makaken (foto onder) gevolgd. Deze apensoort wordt vaak voor onderzoek gebruikt, omdat hun genen erg veel lijken op die van de mens. Opvallend was dat de apen die zich onderaan de hiërarchie van de groep bevonden, duidelijk meer stress ervoeren én vaker ziek waren.

Article continues after the ad

Hoe hoger in rang, hoe sterker
Maar als diezelfde dieren hoger op de sociale ladder klommen, vertoonden ze minder tekenen van stress en zelfs hun immuunsysteem veranderde, werd sterker. Onderzoekers zijn van mening dat hun bevindingen ook van toepassing zijn op mensen: "Als je het sociale netwerk van mensen een boost geeft, als de steun die mensen krijgen groter wordt, dan helpt dat om stress-gerelateerde gezondheidsproblemen, veroorzaakt door een lage status, te verminderen of zelfs te laten verdwijnen." 

'Doutzens' worden doorgaans ouder
En als je het dan hebt over de menselijke levensverwachting, is het effect van 'populair zijn' ook opzienbarend. Ben je geliefd en heb je daardoor een sterke achterban, dan kun je zelfs jaren ouder worden dan iemand die minder graag gezien is of bewonderd wordt.

Lees ook: 8 tekenen dat jullie een goed huwelijk hebben (volgens relatie-experts) 

Minder stress graag
Voorgaande studies hebben al laten doorschemeren dat een lagere sociale status hogere concentraties stresshormonen aanjaagt, en die kunnen weer ontstekingen veroorzaken. En chronische ontstekingen kunnen ziektes als diabetes, hartkwalen en artritis verergeren. Zo belangrijk kan het dus zijn om stress tegen te gaan. Soms zelfs door er simpelweg (vaker) te zijn voor die ander.

Beeld Doutzen Kroes: Hollandse Hoogte