Als de griep je te pakken heeft genomen, of je hoofd bonst van de pijn, is de gang naar de het doosje paracetamol zo gemaakt. Of dat nu altijd zo verstandig is, wordt door sommige artsen in twijfel getrokken. Huisarts Sarah Brewer heeft een aantal natuurlijke alternatieven voor je.

Deze gezonde remedies helpen je zo van je kwaaltjes af.

Verkoudheid, voorhoofdsholteontsteking, bronchitis
Typisch kwaaltjes waarbij de dokter weinig voor je kan betekenen. De tip van dr. Brewer: Pelargonium, oftewel Geranium. “Vaak zie je na twaalf uur de eerste effecten al. Ik zweer hierbij! Het werkt op verschillende vlakken, antiviraal, antibacterieel en het geeft een boost aan je immuunsysteem.” Voordat je je tanden in de plant zet: Pelargonium wordt verkocht als druppels. Zoek bij de drogist naar Geraniumwortel tinctuur of Pelargonium.

Pijn
De meeste vrij verkrijgbare pijnmedicatie heeft een kortdurende werking en kun je ook niet over een lange periode blijven gebruiken. Gelukkig zijn er talloze alternatieven verkrijgbaar die geen nadelig effect hebben. Kies bij pijnlijke gewrichten voor Duivelsklauw (te koop bij de drogist). Dit goedje heeft al bewezen te helpen bij rugklachten, reumatische pijn en spierpijn. Ook de ontstekingremmende kurkuma en rozenbottelextract zijn gezonde opties.

Indigestie
Heb je last van je maag, nadat je heel lekker, maar te vet hebt gegeten? Artisjok-extract en Mariadistel-capsules bieden hulp. Het artisjok-extract kun je voor de maaltijd al nemen, zodat je geen problemen krijgt. Mariadistel-capsules doen wonderen als de symptomen zich al openbaren.

Lees ook: Worden we door deze test straks met gemak 100 jaar? 

Slapeloosheid
40% van de volwassen mannen en vrouwen heeft wel eens last van slapeloosheid, vaak veroorzaakt door stress of alcohol. Als deze klachten lang aanhouden, is het verstandig professionele hulp te zoeken. Zit je in een drukke periode en lukt het niet om in te slapen of door te slapen, dan is Valeriaan een goede optie. Dit kruidenmedicijn, in de vorm van druppels of capsules, helpt je te ontspannen en neemt de onrust in je hoofd weg.