Te veel mensen zitten gemiddeld acht uur per dag onbeweeglijk achter hun computer om ’s avonds moe neer te ploffen op de bank. Geen puf en geen tijd om de spieren een opdonder te geven in de sportschool of buiten op het veld? Deze HIT (High Intensity) Training vraagt om slechts 2x20 seconden van je tijd, drie keer per week.

Met tussenpozen van enkele minuten rust en normaal bewegen. 

Druk druk druk
Deze vorm van sporten vergt zo weinig tijd dat veel druk bezette mensen, maar ook de ietwat 'luie' sporters, er inmiddels enthousiast over zijn. 

Hoe kwam deze sporttrend tot stand?
Een aantal jaar geleden testte dr. Niels Vollaard een reeks HIT trainingen op een groep gezonde mannen en vrouwen met een zittend beroep. Tijdens een zes weken durend trainingsschema bracht hij in kaart wat en hoeveel de trainingen voor uitwerking hadden op zijn kandidaten.

In de laatste drie weken volstonden zij met een HIT van 2x20 seconden voluit sprinten, drie keer per week. Het gaat er dus om tijdens deze veertig seconden echt het uiterste van jezelf te geven, ofwel in een sprint ofwel op een fiets, het liefste heuvelop. 

Lees ook: Met deze app blijf je gemotiveerd om te sporten

Dag vetcellen!
Na de HIT trainingen bleken de hart- en longfuncties van alle deelnemers aanzienlijk verbeterd en met name bij de mannen werd een sterkere insulineweerstand gemeten, waardoor je lichaam beter kan omgaan met suikerschommelingen.

HIT trainingen geven de spieren weer kracht en bevorderen de productie en efficiëntie van nieuwe mitochondriën in ons lichaam, die er op hun beurt weer voor zorgen dat glucose wordt omgezet in bruikbare energie, de motor in ons lichaam.

Hoe meer je van die mitochondriën hebt, des te meer energie er wordt geproduceerd, waardoor vet en suiker goed verbrand worden. Gezond voor het lijf en de lijn dus. HIT heeft ook een bevorderlijke werking op een bepaald hormoon dat zich op de vetcellen richt, met name de vetcellen op de buik. 

Dertig minuten per dag bewegen
Volgens de Nederlandse norm zouden wij dertig minuten per dag moeten bewegen om tot een gezond resultaat te komen. In Amerika ligt die norm bij 150 minuten trainen per week. Er bestaan verschillende HIT methodes, volgens variërende tijdschema’s, waarbij het universeel gaat om kort en intensief bewegen. 

Je hebt HIT trainingen van zestig seconden, veertig seconden en van twintig seconden. De kortste training heeft niet per definitie minder effect, integendeel; de zestig-secondenmethode blijkt minder intensief te worden uitgevoerd dan de kortste variant. 

Hoe korter, hoe beter het resultaat 
Onderzoekers ontdekten dat een langere HIT niet méér positiefs oplevert voor het lijf. Dit heeft mogelijk te maken met het feit dat bij een langere training evenveel mitochondriën worden aangemaakt als tijdens een kortere HIT en diezelfde hoeveelheid mitochondriën de glucose kan omzetten naar eenzelfde hoeveelheid energie. Die op haar beurt dan ontoereikend is voor een langere HIT.

Een deel hiervan zal psychologisch werken; als je weet dat je 60 seconden voluit moet zal je een lagere gemiddelde hoeveelheid energie gebruiken om het vol te kunnen houden dan wanneer je met een 20 seconden HIT in je hoofd van start gaat. 

Prima besluit
Aan de hand hiervan wordt door sommigen gepromoot de HIT training daarom korter te houden, om tot een maximaal bereik te komen. Zo ook dr. Vollaard. Uit zijn onderzoek komt duidelijk naar voren dat een kortere HIT training een beter effect op ons heeft. De mogelijk psychologische factor hierin wordt momenteel nog grondig onderzocht.

Met rijst gooien, de bruid over de drempel tillen, samen de taart aansnijden. In Nederland zijn we niet echt van de gekke tradities op de huwelijksdag. Maar op deze 7 plekken pakken ze dat heel anders aan. 

1. Zuid-Korea: De voeten van de bruidegom slaan met een vis

Pardon?! Ja echt. Wanneer je in Korea een bruiloft bijwoont, zou je weleens getuigen kunnen zijn van deze bijzondere traditie: Het vastbinden van de enkels van de bruidegom en hem vervolgens met een vis op zijn voeten slaan.

Naast het perfecte excuus voor vrienden om even flink met de bruidegom te spotten schijnt deze traditie ook voor de benodigde vitale energie te zorgen om goed te kunnen presteren tijdens de huwelijksnacht! 

En bedankt.

2. Schotland: Besmeurd worden met vuil

Vlak voor de grote dag volledig bedekt zijn met vuil klinkt als de ergste nachtmerrie van menig bruid, maar in Schotland wordt dit als een traditie beschouwd.

Tijdens dit opvallende ritueel ‘Blackening’ worden de bruid en bruidegom door vrienden en familie vastgehouden en volledig besmeurd met viezigheid (denk hierbij aan rotte eieren, modder, schoensmeer, stinkende sauzen!).

Het idee achter deze smerige bedoeling is dat het huwelijk niet altijd rozengeur en maneschijn is. Als je deze ‘vernedering’ samen kunt doorstaan, schijn je beter voorbereid te zijn op het dagelijks leven als getrouwd stel.

3. Fiji: Een walvistand cadeau geven

Om de hand van je geliefde vragen is alles behalve eenvoudig in Fiji. Er wordt verwacht dat je een tand, het liefst meerdere, van een walvis aan de familie van de aanstaande bruid schenkt.

De walvistand, genaamd ‘Tabua’, vertegenwoordigt in de Fijische cultuur een grote waarde en is zowel een teken van ware liefde als rijkdom.

Ze zijn tegenwoordig echter lastig te verkrijgen door de internationale beperkingen op de walvisjacht en handel.

Desalniettemin is deze traditie nog steeds springlevend en geven Fijische mannen hier veel geld aan uit om zo met de liefde van hun leven te trouwen.

4. Rusland: De bruid ontvoeren voor losgeld

In Rusland gaat een trouwerij vaak gepaard met een (weliswaar onschuldige) ontvoering.

Vrienden van het aanstaande bruidspaar ‘kidnappen’ de bruid en vragen de bruidegom om een vergoeding. Het losgeld? Een symbolisch bedrag, geheel afhankelijk van je vriendengroep – kies ze daarom verstandig!

Na betaling, wordt de bruid weer netjes herenigd met de bruidegom en gaat het feest verder. Nasdrovie!

5. Zweden: De bruid of bruidegom stiekem zoenen

In Zweden verstaan ze onder “You may now kiss the bride” kennelijk heel iets anders. Het is hier gebruikelijk voor gasten om de bruid te kussen wanneer haar echtgenoot de kamer verlaat.

Hetzelfde geldt overigens ook voor de bruidegom wanneer de bruid opstaat. Als dit maar niet direct voor huwelijkse spanningen zorgt…

6. Duitsland: Alle borden kapot gooien

Wij dachten dat dit een Griekse traditie was, maar ook in Duitsland kunnen ze er wat van: Het kapot gooien van het servies na het eten. Het schijnt het aanstaande echtpaar zelfs geluk te brengen en het samen opruimen brengt ze ook nog dichter bij elkaar.

Volgens traditie worden mensen niet officieel uitgenodigd voor deze ‘Polterabend’ maar woord zegt het voort. De vrienden en familie die hier op af komen zijn doorgaans niet bij de officiële ceremonie aanwezig maar kunnen op deze manier toch samen met het bruidspaar het huwelijk vieren.

7. Engeland (Royal Wedding): Het versturen van een stuk taart per post

Alle genodigden van de koninklijke bruiloft zullen na afloop van het huwelijk een stuk taart per post ontvangen met een bedankbriefje van Prins Harry en Meghan.

Zelfs de gasten die verhinderd waren, mogen rekenen op een stukje van de taart. Deze traditiegetrouw torenhoge stapeltaart met fruit werd deze keer door Claire Ptak, de eigenaresse van de Violet Baker in Londen, gemaakt.

Bron: HomeToGo zocht dit allemaal voor ons uit.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

Afgelopen woensdag werd ze 52 jaar, vandaag krijgt ze tijdens de Amerikaanse Billboard Music Awards de Icon Award uitgereikt.

De Icon Award is een beloning voor de lifetime invloed die een artiest heeft gehad op de muziekindustrie. Voorgangers van Janet waren onder anderen Stevie Wonder, Prince, Celine Dion en Cher. De zangeres, die afgelopen jaar nog een kind kreeg en inmiddels is gescheiden van de vader van haar kind, treedt vanavond voor het eerst sinds negen jaar weer live op tv op. 'Can't wait!' zei ze daarover.

 

Beeld: Getty Images
 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!