Doe jij er alles aan om je hersenen in optimale conditie te houden? Door zoveel mogelijk gezonde voedingsstoffen te eten, kun je je beter focussen, blijft je geheugen optimaal en kun je zelfs je intelligentie verhogen. Eet jezelf (nog) slimmer, dus.

Zalm, een walhalla van vitamine B, waaronder B12

Goed voor gezonde zenuwen en hersencellen. Bovendien bevat vette vis zoals zalm een omega-3 vetzuur dat DHA heet. Een goedje dat volop aanwezig is in de grijze massa van onze hersenen.

Zwitserse wetenschappers ontdekten dat een overvloedige voorraad DHA ervoor zorgt dat leren je makkelijk afgaat en je geheugen en IQ op peil blijven. Voor een brein in topconditie kun je daar dus geen genoeg van hebben.

Pompoenpitten voor magnesium en zink

Article continues after the ad

Pompoenpitten bevatten een hoge dosis magnesium en zink. Magnesium is echt verwennerij voor je zenuwstelsel, het helpt om de signalen van je zenuwen door je hele lijf te sturen. Zink is belangrijk voor het cognitieve deel van je hersenen waarmee je denkt, leert en beredeneert.

Ei voor Vitamine B en ijzer

Ei is een bron van vitamine B en ijzer: de personal trainers van het zenuwstelsel en het cognitieve deel van de hersenen. Ook fijn: de dooiers bevatten de vitamine-achtige stof choline die je nodig hebt om een beschermlaagje rond het perifere zenuwstelsel aan te leggen.

Zeewier voor de iodine

Boek alvast een tafel bij je favoriete sushirestaurant, want er moet nodig worden gewerkt aan je zeewier-tekort. Het Japanse lekkernij bevat een overdosis mineralen die je lijf een boost geven, waaronder iodine.

Dit mineraal speelt een belangrijke rol in het gezond houden van je hersenen en zenuwstelsel.

Chocolade met minstens 70% cacao

De volgende keer dat je dat stuk chocolade(taart) niet kunt weerstaan, denk je: hé, ik werk aan mijn IQ! Bij elke hap van de pure variant met rauwe cacao krijg je een dosis magnesium, ijzer en zink binnen.

Daarnaast bevat cacao ‘flavonolen’ die je beschermen tegen allerlei zenuw- en hersenaantastingen. Opgelet: kies chocolade met minstens 70% cacao en –voor maximaal resultaat- met rauwe cacao.

Bosbessen tegen de achteruitgang

Wie zijn hersenen zo lang mogelijk gezond wil houden, doet er goed aan regelmatig bosbessen te eten. Deskundigen geloven dat deze blauwe weldoeners beschermen tegen ‘oxidatieve stress en ontstekingen’, kortom tegen de achteruitgang van je hersenen.

Uit onderzoek blijkt dat bosbessen deze achteruitgang zeker drie jaar kunnen uitstellen!

Beeldbron: Unplash