Clark Gable en Vivien Leigh in 'Gone with the Wind'
Clark Gable en Vivien Leigh in 'Gone with the Wind'

Gone with the Wind-icoon Clark Gable was erom berucht: de acteur had een ontzettend slechte adem. Maar hij was niet de enige, één op de vier mensen heeft vaak last van een slechte adem. Er is gelukkig iets aan te doen.

Het is een weinig populair onderwerp en er lijkt nog altijd een taboe op te rusten: het hebben van een slechte adem. Maar wat doe je als je (partner) regelmatig flink uit de mond ruikt? ‘Halitose’, de medische term voor een serieus slechte adem, is vervelend voor de omgeving, maar vaak nog lastiger voor de persoon zelf, die er behoorlijk onzeker van kan worden.

Wat zijn de oorzaken en, belangrijker, hoe kom je er vanaf af? 

Overvloed aan bacteriën 

Een slechte adem wordt veroorzaakt door zwavelgassen, die vrijkomen bij de afbraak van eiwitten. We hebben allemaal bacteriën in onze mond die eiwitten afbreken en dus zorgen voor genoemde zwavelgassen. Maar als er een teveel aan bepaalde bacteriën ontstaat, neemt de hoeveelheid zwavelgassen, en daarmee de vieze geur, ernstiger vormen aan. 

1. Tandvleesontsteking 

Een veel voorkomende oorzaak is een gebrek aan mondhygiëne, waardoor het tandvlees gaat ontsteken en opzwellen. De ruimte die daardoor tussen de tand en het tandvlees ontstaat, trekt bacteriën aan - met dezelfde nare mondgeur als resultaat. Een gebit waarbij de tanden strak of kriskras op elkaar staan, zal mogelijk meer kans hebben op ontstekingen, omdat schoonmaken tussen de tanden dan een stuk lastiger gaat. 

2. Poets je tong ook mee

We denken er misschien niet vaak aan, maar tijdens het poetsen is het verstandig je tong ook mee te nemen met de borstel. Veel mensen met ‘halitose’ hebben een witte aanslag, vaak achterop hun tong waar bacteriën zich in vast zetten.

Of het door inname van bepaalde voedingsstoffen komt of dankzij bepaalde gewoonten (zoals roken) die bij sommige mensen tot problemen leiden, is niet bekend, maar "voorzichtige schoonmaak van de tong kan zeker helpen tegen een slechte adem", aldus professor Allaker, microbioloog in de tandheelkunde aan Queen Mary University London.

"Er zijn zogenaamde tongschrapers op de markt, maar of die beter voldoen dan een gewone tandenborstel valt nog te bezien." Goede mondwaters kunnen wonderen verrichten. Ook een kuur met mond-probiotica (zoals zuigtabletten van Oral care) is het proberen waard. 

3. Droge mond 

Een droge mond is de absolute boosdoener voor nare geuren. Dan heb je namelijk minder speeksel, waardoor de zwavelgassen makkelijker naar buiten komen. Dit is ook de reden dat we na een nacht slapen, met name bij ‘mond ademers’, vaak niet meer zo fris ruiken als voordat we in slaap vielen. 

Een droge mond kan, naast alcohol- of medicijngebruik en koffie, ook veroorzaakt worden door veel praten. Sta je voor de klas of moet je anderszins veel spreken tijdens je werk? Zet een kan water op tafel en neem door de dag heen regelmatig een slok. 

Helaas neemt de droogheid met de jaren toe, iets waar niemand iets aan kan veranderen. 

4. De stressfactor 

Aan de universiteit van Sophia, Bulgarije, werd ontdekt dat er bij stress een hormoon wordt aangemaakt dat een slechte invloed heeft op de geur van de adem. Zit je middenin een heftige periode? Zorg dan een beetje extra voor je mond en tong, met poetsen, flossen en een degelijke mondspoeling. 

Lees ook: Van deze 5 symptomen van hartinfarcten bij vrouwen moet je op de hoogte zijn

5. Een lege maag 

Een lege maag of caloriearm dieet is desastreus voor mensen die al een grotere kans hebben op een slechte adem. Uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van de adem 2,5 uur na inname van een maaltijd aanzienlijk begint af te nemen - en de nare geur fors toeneemt.

Meer water en pepermuntthee kunnen tijdens een dieet wel iets helpen, maar alleen door rigoureus te stoppen (en de maag dus weer wat frequenter te vullen) verdwijnt de oorzaak voorgoed.

6. Maagbacterie 

Veel mensen dragen de maagbacterie ‘helicobacter pylori’ in het slijmvlies van hun maagwand zonder daarvan verder problemen te ondervinden. Enkelen krijgen door besmetting wel last, van bijvoorbeeld een maagzweer. Of, door brandend maagzuur, een slechte adem, wanneer de bacterie met het maagzuur omhoog komt.

Een studie van een afdeling tandheelkunde in Plymouth wijst uit dat gebruik van antibiotica tegen de bacterie een heel gunstig effect heeft op het slechte adem probleem. Misschien iets om te laten onderzoeken als je bij je slechte adem ook geregeld last hebt van brandend maagzuur. 

7. Verstopte holtes 

Een heel andere oorzaak kan een langdurige holteontsteking zijn, met pijn rond de ogen en voorhoofd. Het opgehoopte slijm is rijk aan proteïne (een stevige aantrekker van de bacterie die de geur veroorzaakt) en sijpelt dan langzaam van de neus naar de keel, waar het via de mond een stinkende weg naar buiten vindt. Gebruik een goede neusspray om zo snel mogelijk van het euvel af te komen. 

8. Oorzaak door ziekte 

Een slechte adem kan ook te maken hebben met andere gezondheidsproblemen zoals diabetes, lever- en nierafwijkingen, ziektes waarbij giftige stoffen het bloedbeeld schaden. Bij diabetes wordt de adem vaak met zoet aangemerkt, bij leverziektes een muffe geur en nierproblemen schijnen een vissige, ammoniakachtige lucht af te scheiden. 

9. Medicatie 

Medicijnen als antidepressiva en antihistamine drogen de mond uit, waardoor ze een slechte adem kunnen veroorzaken. 

10. Psychisch 

Een enkeling beeldt zichzelf in een slechte adem te hebben, maar blijkt bij tests het zich vooral psychisch te hebben ingebeeld. 

Een manier om je adem te testen: lik met de achterkant van je tong aan de bovenkant van je pols of arm en ruik er een paar seconden later aan. De geur komt redelijk overeen met je adem. De test is niet waterdicht, maar geeft wel een eerste indicatie.

En hoe breng je het een beetje leuk?

Dan is er nog de vraag: hoe zeg je tegen iemand dat hij of zij uit haar mond ruikt? Zeg het in ieder geval niet:

  1. Als er mensen bij aanwezig zijn. 
  2. Als de slechte adem van die persoon niet chronisch is.
  3. Als je niet close bent met diegene. 
  4. Als je van tevoren al weet dat die ander er niets aan kan doen. 

Heb je al allerlei hints gegeven, maar worden deze niet opgepikt? Zeg het dan direct, maar wel beleefd.

Bijvoorbeeld:

"Er is me iets opgevallen, maar ik weet niet of je je ervan bewust bent..."

"Sorry dat ik dit moet zeggen, maar..."

"Als ik dit probleem had, zou ik het heel fijn vinden als iemand het me vertelde, daarom..."

"Het spijt me, maar..."

Dat kun je aanvullen met:

"Je moet volgens mij echt even je tanden poetsen."

"Je kunt beter even een kauwgompje nemen."

"Je adem ruikt niet zo fris."

"Je hebt een slechte adem."

Is het een goede vriend(in)? Dan schaadt het ook niet om bijvoorbeeld te beginnen met een aardig woord als 'lieverd'.

"Lieverd, sorry dat ik dit moet zeggen, maar je adem ruikt niet zo fris."

C'est le ton qui fait la musique. 

Nicole Kidman wordt beschouwd als één van de mooiste, maar ook krachtigste vrouwen van Hollywood. Ze staat sterk in haar schoenen. Maar dat is niet altijd zo geweest. Voor het eerst in jaren heeft ze open gesproken over haar huwelijk met Tom Cruise.

Want die heeft heel wat bijgedragen aan wie ze nu is.

Uitzondering

Ze praat met The Cut bij hoge uitzondering over haar huwelijk met de beroemde acteur, omdat ze het eigenlijk respectloos vindt naar haar huidige man Keith Urban, de liefde van mijn leven, zoals ze zegt.

Machtige Tom

Nicole: "Ik was erg jong toen ik trouwde op 22-jarige leeftijd. Dat huwelijk gold voor mij niet als macht, maar als bescherming. Ik trouwde voor de liefde, maar door getrouwd te zijn met een extreem machtige man ben ik niet lastiggevallen. Ja, ik werkte, maar ik was erg beschermd."

Krachtig en prachtig

Toen haar huwelijk met Tom strandde voelde het alsof ze nog volwassen moest worden. Nu heeft ze dat uiteraard niet meer. Nicole is een krachtige en vooral prachtige verschijning.

Work-out en gezond eten

Natuurlijk helpt ze de natuur een handje (zo heeft ze zelf toegegeven), maar ook goede genen, goede voeding en sporten zorgen ervoor dat ze in shape blijft. Dat ze boven de vijftig is vindt ze helemaal niet erg. "Ik ben blij dat ik vijftig ben, dat ik me nog goed voel en nog veel kan doen op professioneel vlak."

Sporten

Ze moet wel flink aan de bak om haar figuur te behouden, maar dat vindt ze niet erg want ze houdt van sporten. "Ik doe elke dag sit-ups, verder houd ik van zwemmen, veel wandelen en joggen. 

Vis

Qua eten is ze wat minder streng, zegt ze zelf. "Ik probeer vaak een goede balans te vinden tussen junk food en gezond eten. Soms eten we slecht, omdat het gezin met Keith dan mee op tour is. Maar zodra we weer thuis zijn, eten we vis, veel salades en gestoomde groenten. Haar guilty pleasure: de schuim van een cappuccino.

Bron: The Cut Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Een mooie make-up begint bij de basis. Met de perfecte foundation krijg je dat egale, frisse effect waardoor je er heel natuurlijk uitziet. Haal met deze F-files het beste uit je foundation.

We zouden eigenlijk de hele dag bij kaarslicht moeten zitten, want dat is verreweg het meest flatterende licht voor een stralende, gladde huid. Het zachte schijnsel werkt als een optisch filter: het verdoezelt fijne lijntjes en roodheid en geeft de huid een rustige, egale uitstraling.

Met het laag-op-laagprincipe kun je elke huid verfraaien zonder dat er een ‘opgemaakt’ gezicht ontstaat. We hebben immers allemaal een hekel aan het pancake-effect. Maar die tijd ligt gelukkig echt ver achter ons.

Perfect match

Het blijft uiteraard belangrijk om de juiste tint te kiezen: niet te licht en niet te donker en passend bij je ondertoon.

Een lichte, blanke huid die niet snel bruin wordt, heeft vaak een koele, roze ondertoon; een licht getinte, olijfkleurige huid een warme, meer beige ondertoon.

Twijfel je welke ondertoon jij hebt? Lees dan dit artikel even

Daarnaast adviseren make-upexperts dat we niet jarenlang dezelfde foundation moeten blijven gebruiken. Zowel de conditie als de kleur van onze huid verandert immers. Zelfs per seizoen: aan het eind van de zomer heb je doorgaans een andere teint dan eind winter.

Basisregels voor foundation

Of je nu 35, 44 of 50 bent, iedere vrouw streeft naar hetzelfde perfecte huidbeeld: stralend, gelijkmatig en fris. Hoe bereik je dat?

Breng altijd eerst een verzorgende basis aan op een schone huid. Op een goed gehydrateerde ondergrond pakt alle overige huidmake-up altijd beter.

Je kunt starten met je favoriete dagcrème of moisturizer of, als je specifieke corrigerende wensen hebt, ook met een primer. Vanzelfsprekend kies je de basislaag, de primer (een soort van grondverf) die aan jouw huidwensen voldoet.

Eerst je dagverzorging aanbrengen kan ook, een minuut wachten en dan een dun laagje primer eroverheen. Voor alle huidmake-up geldt altijd: less is more. Meer gebruiken verhoogt de kans dat het gaat opstapelen en korrelig wordt.

Laag op laag

Als de basislaag erop zit, volgt de foundation – waar nodig. Vaak is een stip op de wangen, kin en voorhoofd voldoende. Zie je daarna nog plekjes die een extra cover-up nodig hebben, dan gebruik je op die plekjes concealer in exact dezelfde tint.

Daarna kun je de blusher aanbrengen: een gel of crème kan direct na de foundation, die versmelten als een tweede huid.

Gebruik je een poederblusher, wacht dan tot de foundation is ingetrokken, zodat je vlekkerige ‘appelwangetjes’ voorkomt.

Afpoederen

Een essentiële finishing touch die vaak wordt overgeslagen: afpoederen met een transparante losse poeder.

‘Poeder is voor elke vrouw onmisbaar; het fixeert de make-up, versterkt een stralende, dauwachtige gloed en vervaagt grove poriën,’ zegt Jaqueline Bakker van Sensai.

‘Druk de poederkwast gerust wat steviger op de huid, zodat je de poeder als het ware in de poriën duwt. Daarna waaier je de kwast licht uit om het overtollige poeder eraf te strijken.

Kies de juiste foundation

Jaren geleden had je de keuze uit drie texturen: vloeibaar, een compacte crème of stick en een poederfoundation (minerale poeder). Inmiddels zijn er ook serumfoundations (waterachtig), cushion compacts (vloeibaar in spons), gelachtige texturen en zelfs mousse-foundations.

  • In principe geldt dat je voor een droge huid beter een crème of vloeibare foundation op oliebasis kunt kiezen.
  • Voor een vettere huid, die snel glimt, zijn formules op waterbasis, mousse of een poederfoundation met een talgabsorberende werking beter.

Overigens valt een BB-crème niet in de categorie foundations. Dat zijn getinte dagcrèmes met een extra verzorgende werking en sterke dekking. Gebruik je een BB, dan is zowel een dagcrème als foundation overbodig.

Ook voor de applicatie geldt: wat vind je prettig? De een zweert bij het losjes uitstrijken met de vingertoppen, de ander kan niet zonder een sponsje of kwast. Professionals zijn vaak fan van de laatste, ook vanuit hygiënisch oogpunt.

3 snelle foundation-fix-tips

1. Snel last van een vermoeide, vale uitstraling?

Meng ’s ochtends een druppeltje vloeibare highlighter door je foundation en je behoudt een heldere glow tot in de late uurtjes.

Aanraders: Touche Éclat Glow Shot van Yves Saint Laurent en de roségoudkleurige Beauty Light Wand highlighter van Charlotte Tilbury voor een Hollywoodwaardige gloed.

2. Is de huid onder je ogen droog of kreukelig?

Kijk dan uit met concealer: een crèmetextuur kan in de plooitjes trekken. Breng altijd eerst een hydraterende oogverzorging aan of meng een druppeltje (vloeibare) concealer door de oogcrème.

3. Plaatselijk highlights aanbrengen om aan het einde van de dag je teint op te frissen?

Zet een stip op de gladste delen die van nature licht vangen, zoals de bolling van je wangen richting de jukbeenderen. Blijf wel uit de buurt van fijne lijntjes en kraaienpootjes – glans zet ze onherroepelijk in de spotlights. Ook het voorhoofd heeft geen highlight nodig.

Handig voor onderweg: de highlight-stick Météorites Baby Glow Touch van Guerlain.

Gebruik je vaak een kwast of sponsje? Reinig deze na elke applicatie met een speciale kwastreiniger, zodat er geen bacteriën achterblijven.

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in