Inmiddels weten we wel dat suiker niet goed is en velen proberen er daarom goed op te letten dat ze er zo min mogelijk van binnen te krijgen. Toch blijkt minderen voor veel mensen een behoorlijke uitdaging: zo’n 84 procent van de Nederlanders weet niet hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen.

Lees ook
Wil je weten: hoe gezond is groene thee eigenlijk?

Instinkers
Er zijn namelijk ontzettend veel ‘verstopte suikers’, verwerkt in allerlei producten waarvan velen geen idee hebt dat ze überhaupt suiker bevatten. Wist je bijvoorbeeld dat veel soorten chips, worst, kant-en-klaarmaaltijden, kant-en-klare soepen, sauzen, graanproducten en vruchtensappen ook stijf staan van de hoeveelheid suiker?

Misschien moet je even gaan zitten…
Hierdoor schatten veel Nederlanders hun suikerinname veel lager in dan dat deze in werkelijkheid is. Uit onderzoek van het Diabetes Fonds blijkt dat we gemiddeld - hou je vast - zo’n 30 (!) suikerklontjes per dag eten, wat neerkomt op 122 gram suiker. Zelf denken mensen gemiddeld op een dag slechts een derde hiervan binnen te krijgen, namelijk 10 klontjes, oftewel 40 gram.

Article continues after the ad

Verantwoordelijkheid nemen
"Om de gemiddelde suikerinname van de Nederlander écht te kunnen verlagen, zal de voedingsindustrie moeten veranderen", aldus Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds. "De afspraken zoals die nu zijn gemaakt tussen de overheid en industrie, zijn zo beperkt dat dit onvoldoende stimuleert tot de ontwikkeling van producten met minder suiker. Fabrikanten moeten meer verantwoordelijkheid nemen."

Bron: Flair. Beeld: Getty Images.