De lente is het seizoen waar de meeste mensen, reikhalzend naar uitkijken. Op de groep met seizoensgebonden allergieën na dan. De geur van vers gemaaid gras en de prachtige, prille bloei van bomen en bloemen kan hen gestolen worden. Lente betekent voor hen dagen niezen en tranen, hoofdpijn en jeuk. Daarom tips om de hooikoorts-pijn wat te verzachten.

Vertrek jij liever naar de Noordpool als de eerste bomen beginnen te bloeien? Wellicht helpen deze tips je.

Medicatie
Laat goed testen voor welke polsoort(en) je allergisch bent en zorg, voordat het seizoen los barst, dat de juiste medicatie op het nachtkastje staat. Een weekend zonder spray of pilletjes, terwijl het stuifmeel je om de oren vliegt draagt niet bij tot een prettige lente ervaring. Allergoloog Grayson, verbonden aan een ziekenhuis in Ohio, die zelf allergisch is voor katten en allerlei soorten pollen, gebruikt vaak uit voorzorg al een dagelijkse portie antihistamine of steroïden neusspray. Overleg met je huisarts wat het beste voor je werkt en hou je er netjes aan.

Injecties
Overweeg desensibilisatie injecties bij langdurig ontstoken neusslijmvliezen. Hierbij krijg je de prikkel toegediend waarvoor het lichaam een allergie vertoont. Door de dosis ervan op te bouwen leert het lichaam er langzaam aan te wennen, waardoor de allergische reactie afneemt. Deze injecties beslaan doorgaans wel een langdurig traject en zullen onder meer om die reden mogelijk niet snel gekozen worden.

Nat doekje tegen de jeuk
Wrijf nooit met je handen in je ogen maar haal een vochtige doek over je gezicht, als de jeuk te erg wordt. Er kunnen gemakkelijk pollen aan je handen zitten, die je liever niet met de tranen vermengt. Was daarom ook regelmatig je handen.

Beddengoed in de was
Was het beddengoed regelmatig (één keer per week) en op hoge temperatuur. Zo verdwijnen niet alleen de pollen die van het haar of de huid afvielen, maar ook de huisstofmijt, waarvoor veel hooikoorts patiënten gevoelig zijn. Ben je flink buiten geweest tussen de pollen? Doe dan ook je kleren in de was en borstel je haar iedere avond grondig, zodat ze zo weinig mogelijk stuifmeel mee in bed kunnen nemen.

Zonnebril en vaseline
Draag een goed passende zonnebril als bescherming tegen tranende ogen en smeer een beetje vaseline onder de neus en in de wimperharen. Het beschermt tegen jeuk en irritatie die de pollen veroorzaken.

Deuren en ramen
Hou deuren en ramen tijdens het pollenseizoen overdag dicht en kies de ochtend of avond, het liefst vlak na een regenbui om kamers te luchten. Vaker stofzuigen helpt ook om de binnenkomende pollen weer de deur uit te krijgen.

Sporten
Niemand sport graag binnen als buiten de zon schijnt en het heerlijk, rustig weer is. Maar als je slijmvliezen er te veel van irriteren is een zaal in die periode misschien toch een uitkomst. Ga anders het liefst ’s morgens vroeg of ’s avonds buiten sporten, het liefst vlak na een flinke regenbui.

Huur een tuinman in
Dat gras kan je beter aan een ander overlaten en het verzorgen van die prachtige bloemen ook. Tuinieren is nu eenmaal niet voor je weggelegd tijdens het pollenseizoen.

Honing
Er wordt gezegd dat een paar schepjes honing per dag, waar ook een klein beetje pollen in zitten, kunnen helpen de allergie erop te minderen. Pas wel op, mocht je erg gevoelig zijn, voor een te grote dosis.

Zoenen
Een grappige tip, afkomstig van een Japans onderzoek: langdurig zoenen schijnt de hoeveelheid histamine, het stofje dat hooikoorts opwekt, in je bloed te verminderen, waardoor de hooikoortsreactie afneemt. Let wel: het gaat hier om een half uur durende zoen, dus of we er echt iets mee kunnen?

Honden en katten
Heb je een huisdier dat veel buiten is? Houd hem of haar goed schoon, zodat zo weinig mogelijk pollen mee naar binnen gaan of tijdens het knuffelen op je handen terecht komen.

Meer zoenen dus, bij voorkeur met een zonnebril op en vaseline onder de neus. En anders: het wordt echt vanzelf weer winter (gelukkig).