Een hart- en vaatziekte is een sluipmoordenaar die heel veel vrouwen treft. Met 56 vrouwen die er dagelijks aan bezwijken is het doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Maar je kunt er wat aan doen.

Vijf opmerkelijke waarschuwingssignalen van het lichaam die kunnen wijzen op hartproblemen.

1. Xanthoma
Gele bultjes op de huid die bestaan uit vetweefsel en over het hele lichaam kunnen verschijnen. Het betekent dat er een hoge concentratie aan vet in het bloed zit,wat slecht is voor het hart (cholesterol). Komen de vlekken voor op oogleden, dan kan dit wijzen op een serieuzere hartkwaal.

2. Stijfheid
Stijfheid van de lage rug kan duiden op artritis, een ontsteking van de gewrichten. Diverse studies linken artritis aan verschillende typen hartziekten, zoals hartaanvallen en beroertes.

Article continues after the ad

3. Bloedend tandvlees
Een slechte mondhygiëne kan een serieuze bedreiging zijn voor de gezondheid van je hart. Bloedend tandvlees kan wijzen op een slechte bloedcirculatie.

Lees ook: 'Van deze 5 symptomen van hartinfarcten bij vrouwen moet je op de hoogte zijn'

4. Migraine
Studies hebben aangetoond dat vrouwen die regelmatig worden geveld door migraine een hoog risico op hart- en vaatziekten hebben. Migraine-aanvallen kunnen samenhangen met hoge bloeddruk en trombose.

5. Gezwollen voeten
Bij hartfalen pompt het hart minder krachtig. Daardoor krijgen organen en weefsels in het lichaam minder bloed toegevoerd. Hierdoor houd je vocht vast en kunnen voeten en enkels opzwellen.