Sinterklaas, kerst en alles ertussenin: wij Nederlanders grijpen snel naar het gourmetstel. Maar liefst 15% tovert de zelfbakset bij élke bijzondere gelegenheden uit de kast. De populairste doe-het-zelf feestmaaltijd  is echter niet bepaald lijnvriendelijk. Met deze 8 tips gourmet je een stuk gezonder.  

1 – Geen boter maar olijfolie
Met gourmetten krijg je (onbewust) veel boter binnen. Met olijf-, wok- of kokosolie maak je een gezondere keuze.  

2 – Pas op met brood!  
Stokbrood is de absolute favoriet onder de bijgerechten, maar pas op: brood is een dikmaker. Laat het brood dus liggen als je gaat gourmetten.  

3 – Maak zelf je gourmetschotel  
Een standaardschotel uit de supermarkt lijkt handig, maar er zitten altijd ingrediënten bij die je eigenlijk liever niet wilt eten. Maak je mini-hamburger zelf van mager rundergehakt of tartaar en kruiden.  

4 – Voldoende groente op tafel
Groente is heerlijk om te gourmetten. Denk aan paprika, champignons, ui, maar ook groene asperges, mini-prei en courgette. Voor een verfrissende bite zijn rauwe groenten, zoals wortels en bleekselderij, een goede keuze.  

5 – Denk ook aan vis!  
Gourmetten wordt geassocieerd met je buik rond eten met vooral vlees. Op zich niets mis mee, vlees zit vol eiwitten en vitaminen.  Als je voor vlees gaat, kies dan voor magere soorten, geen slavink of speklap, maar biefstuk of varkenshaas. Maar zet vooral ook vis en schelp en schaaldieren op het gourmet-menu.  

6 – Verdrink niet in de sausjes
Het feest is natuurlijk niet compleet zonder sausjes. Wij Nederlanders eten  het liefst knoflook-, cocktail- en kerriesaus. Lekker, maar niet gezond. Maak sausjes op yoghurtbasis of ga voor lichte marinades en onthoud: rode sauzen, zoals ketchup en curry, zijn minder vet zijn dan de meeste witte varianten.

7 – Drink met mate
Een lekker glas wijn  of bier is heerlijk bij feestelijk eten, maar drink vooral ook water bij het gourmetten. Je bent sneller verzadigd en je bent niet geneigd om te veel calorierijke drankjes te pakken.

8 – Een gezonde afsluiter
Het is moeilijk om na zo’n dinertje het dessert te laten staan… En dat hoeft ook helemaal niet. Met vers (of diepvries) fruit doe je jezelf en je gasten een groot plezier.  

LEES OOK: Is dit plantje echt de remedie tegen het jojo-effect?

Bron: Flinndal, Beeldbron: Getty