Januari, de start van een nieuw jaar én de tijd dat iedereen met de tissues in de hand zit. Verkouden worden komt nooit gelegen, dus willen wij er zo snel mogelijk vanaf. Nutritionist Sarah Flower geeft tijdloze en natuurlijke trucs die je zo weer op de been helpen.

Kippensoep
Kippensoep zit vol voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Deze tip die al generaties meegaat, is vooral voedzaam als de kip met botten wordt gekookt en er groente wordt toegevoegd aan de soep. Het zout in de bouillon helpt tegen de zere keel en de damp van de warme maaltijd lost de verstopping op.

Hot Toddy
Dit warme drankje is een mix van likeur, water, honing, kruiden en specerijen. Hot Toddy werd in 1700 al gebruikt en heeft Whisky als traditionele likeurkeuze. Door het drankje worden de bloedvaten wijder, waardoor de slijmvliezen gemakkelijker de infectie kunnen oplossen. Ook kun je door de likeur beter slapen. De honing verzacht de keel.En voeg je citroen toe? Dan geef je jezelf een welverdiende vitamine C-boost.

Knoflook
Knoflook heeft de reputatie om verkoudheden en andere kwaaltjes buiten de deur te houden. Tegenwoordig kun je gemakkelijk knoflook toevoegen aan maaltijden of zelfs een dagelijks supplement innemen. Knoflook bevat antivirale, antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen. Een stukje rauwe knoflook geeft het optimale effect van het verlichten van een zere keel en het bestrijden van ongewenste bacteriën.

Frisse lucht
Een frisse neus halen doet wonderen en daar zit een goede reden achter: vitamine D. Vitamine D helpt om griep te voorkomen en kan ons immuunrespons reguleren. Met minstens een kwartier per dag in de buitenlucht, krijg je al genoeg zonnestralen binnen. Het versterkt niet alleen het immuunsysteem, maar helpt ook tegen depressie, gewrichtsziekten en hartproblemen.

Voorkomen is beter dan genezen
Dit klinkt vanzelfsprekend, maar in deze periode kan het niet vaak genoeg worden gezegd: was regelmatig je handen. Dit voorkomt de verspreiding van ziektekiemen. Geen kraan in de buurt? Antibacteriële handgel heeft hetzelfde effect.

LEES OOK: O, wat ben je mooi: ontdek alle voordelen van zwemmen in de zee