Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Goed om te weten, deze 9 beste tips uit alle diëten

Weet je ook niet meer welk dieet uit die wildernis van voedingsregimes het beste bij je past? Lees dan deze 9 universele tips om gezond mee van start te gaan.  De dieet jungle Kies je voor een detox-, kwark-, proteïne-, rijst-, of sapdieet? Of liever een kleuren-, brood- dan wel bloedgroepdieet? ...

nouveau-health-gezondheid-dieet

Weet je ook niet meer welk dieet uit die wildernis van voedingsregimes het beste bij je past? Lees dan deze 9 universele tips om gezond mee van start te gaan. 

De dieet jungle

Kies je voor een detox-, kwark-, proteïne-, rijst-, of sapdieet? Of liever een kleuren-, brood- dan wel bloedgroepdieet? Om overspannen van te raken. Hoe komen we er nu achter welk dieet we het beste voor onszelf kunnen kiezen, zonder verstrikt te raken in deze jungle van voedingsregels? 

Een aantal goede diëten lijkt op het eerste oog misschien van elkaar te verschillen; toch delen de beste eetprogramma’s een paar succesfactoren als je wilt afvallen.

We hebben 9 tips op een rij gezet om de wirwar van vegetarisch, laag calorisch en glutenvrij (en nog veel meer) iets voor jou te vergemakkelijken. 

Het universele dieet 

1. Drink veel water (liefst 1,5 á 2 liter per dag) 

Water hydrateert en zorgt er daarmee voor dat alle functies in ons lichaam optimaal functioneren. Denk aan een goed werkende spijsvertering en ultieme celvernieuwing, maar ook je metabolisme schiet omhoog.

Alle dieetvormen roepen luidkeels om veel water drinken, matig gebruik van alcohol en het geregeld nuttigen van kruiden/en of groene thee. 

2. Voeg zelf geen suiker toe (ook als je niet wilt afvallen overigens)

Alles wat wij eten en drinken bevat van zichzelf suiker of bestaat slechts uit suiker (denk: blikjes en koolzuurhoudende dranken). En suiker is niet alleen dikmakend, maar ook niet goed voor je.

Lees ook: 10 tekenen dat je verslaafd bent aan suiker (en hoe je daar korte metten mee maakt).

Let daarom nauwkeurig op welke suikers je binnen krijgt, ook die van fruit, maar met name suikers in verpakte snacks, ontbijtmuesli’s, zogenaamd gezonde repen, zelfs gedroogd fruit en natuurlijk koek en cake-producten. 

3. Stop met calorieën tellen 

Het tellen van calorieën lijkt volkomen zinloos te zijn. Honderd calorieën van een appel zijn niet hetzelfde als 100 van bruine bonen of pindakaas. Stop er dus mee, je maakt jezelf onnodig gek. Luister liever naar je eigen lichaam. 

4. Kies voor natuurlijke producten 

Eerlijk eten van het land waar geen suiker aan is toegevoegd, maar puur natuur. Producten die bol staan van de vitaminen, gezonde vetten, mineralen en energierijke complexe koolhydraten. Vegetarisch of glutenvrij, iedereen zou zich eraan moeten houden.

Probeer wat vaker snacks waar je geen verpakking van af hoeft te scheuren, maar kakelverse waar met een korte houdbaarheid. 

5. Richt je op de complexe koolhydraten 

Complexe koolhydraten zitten in volkoren brood, havermout, noten en muesli en voeden je lichaam.

In tegenstelling tot de witte koolhydraten (in wit brood, beschuit, chips, druivensuiker en ‘gewone’ pasta), waar je met een beetje pech behalve een leeg gevoel slechts een zwembandje om je middel aan overhoudt.

Lees ook: Met deze voedingsmiddelen verlies je buikvet

6. Eet alleen de goede vetten 

In veel diëten komen gezonde vetten voor die verlagend werken op je cholesterol en daarmee ook een kans op hart- en vaatziekten verlagen. Goede vetten zijn de onverzadigde varianten, die bij kamertemperatuur vloeibaar worden, zoals olie.

Kies bij olie het liefst geen bewerkte olie - waar iets mee gedaan is om de kleur of smaak aan te passen. 

Olie is dan wel vloeibaar, sommigen bevatten toch slechte, verzadigde vetzuren, zoals palmolie. Heel gezonde soorten zijn olijfolie (mits niet te heet), amandelolie en kokosolie. Twijfel je over welke olie goed voor je is? Raadpleeg de site van het voedingscentrum.

7. Blijf slank met eiwitten 

En zo is het. Eiwitten verhogen het metabolisme en de vetverbranding en onderdrukken een hongergevoel. Er zijn weinig nadelen te bedenken voor het gebruik van eiwitten; vegetarisch of niet, de meeste diëten bevelen eiwitrijk voedsel van harte aan. 

8. Vezelrijk voedsel 

Geen voedingsprogramma dat vezels niet hoog op de lijst heeft staan. Er bestaat een oplosbare variant, zoals in bonen en witlof, en een onoplosbare, zoals in havermout en lijnzaad. Een weldaad voor de darmen. 

9. Vitaminen en mineralen 

Iedere voedingsgoeroe schreeuwt om ruime inname van vitaminen en mineralen. Ze ontgiften je lichaam en gaan ontstekingen te lijf, waardoor afvallen ook wordt bevorderd; zodra de kans op ontstekingen afneemt, gaan processen als celvernieuwing en metabolisme namelijk fantastisch functioneren. 

Grote gemene deler van deze tips: wees bewust van wat je eet en luister naar de beste raadgever die je hebt: je lichaam.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in