Weet je ook niet meer welk dieet uit die wildernis van voedingsregimes het beste bij je past? Lees dan deze 9 universele tips om gezond mee van start te gaan. 

Kies je voor een detox-, kwark-, proteïne-, rijst-, of sapdieet?

De dieet jungle
Of liever een kleuren-, brood- dan wel bloedgroepdieet? Om overspannen van te raken. Hoe komen we er nu achter welk dieet we het beste voor onszelf kunnen kiezen, zonder verstrikt te raken in deze jungle van voedingsregels? 

Een aantal goede diëten lijkt op het eerste oog misschien van elkaar te verschillen; toch delen de beste eetprogramma’s een paar punten die universeel goed voor ons zijn. We hebben 9 tips op een rij gezet om de wirwar van vegetarisch, laag calorisch en glutenvrij (en nog veel meer) iets voor jou te vergemakkelijken. 

Het universele dieet 

1. Drink veel water (liefst 1,5 á 2 liter per dag) 
Water hydrateert en zorgt er daarmee voor dat alle functies in ons lichaam optimaal functioneren. Denk aan een goed werkende spijsvertering en ultieme celvernieuwing, maar ook je metabolisme schiet omhoog. Alle dieetvormen roepen luidkeels om veel water drinken, matig gebruik van alcohol en het geregeld nuttigen van kruiden/en of groene thee. 

2. Voeg zelf geen suiker toe (ook als je niet wilt afvallen overigens) 
Alles wat wij eten en drinken bevat van zichzelf suiker of bestaat slechts uit suiker (denk: blikjes en koolzuurhoudende dranken). En suiker is niet alleen dikmakend maar ook niet goed voor je. Let daarom nauwkeurig op welke suikers je binnen krijgt, ook die van fruit, maar met name suikers in verpakte snacks, ontbijtmuesli’s, zogenaamd gezonde repen, zelfs gedroogd fruit en natuurlijk koek en cake-producten. 

3. Stop met calorieën tellen 
Het tellen van calorieën blijkt volkomen zinloos te zijn. Honderd calorieën van een appel zijn niet hetzelfde als 100 van bruine bonen of pindakaas. Stop er dus mee, je maakt jezelf onnodig gek. Luister liever naar je eigen lichaam. 

4. Kies voor natuurlijke producten 
Eerlijk eten van het land waar geen suiker aan is toegevoegd, maar puur natuur. Producten die bol staan van de vitaminen, gezonde vetten, mineralen en energierijke complexe koolhydraten. Vegetarisch of glutenvrij, iedereen zou zich eraan moeten houden. Probeer wat vaker snacks waar je geen verpakking van af hoeft te scheuren, maar kakelverse waar met een korte houdbaarheid. 

Lees ook: Is dit het ultieme beautydieet? Experts vinden van wel

5. Richt je op de complexe koolhydraten 
Complexe koolhydraten zitten in volkoren brood, havermout, noten en muesli en voeden je lichaam. In tegenstelling tot de witte koolhydraten (in wit brood, beschuit, chips, druivensuiker en ‘gewone’ pasta), waar je met een beetje pech behalve een leeg gevoel slechts een zwembandje om je middel aan overhoudt. 

6. Eet alleen de goede vetten 
In veel diëten komen gezonde vetten voor die verlagend werken op je cholesterol en daarmee ook een kans op hart- en vaatziekten verlagen. Goede vetten zijn de onverzadigde varianten, die bij kamertemperatuur vloeibaar worden, zoals olie. Kies bij olie het liefst geen bewerkte olie - waar iets mee gedaan is om de kleur of smaak aan te passen. 

Olie is dan wel vloeibaar, sommigen bevatten toch slechte, verzadigde vetzuren, zoals palmolie. Heel gezonde soorten zijn olijfolie (mits niet te heet), amandelolie en kokosolie. Twijfel je over welke olie goed voor je is? Raadpleeg de site van het voedingscentrum via www.voedingscentrum.nl

7. Blijf slank met eiwitten 
En zo is het. Eiwitten verhogen het metabolisme en de vetverbranding en onderdrukken een hongergevoel. Er zijn weinig nadelen te bedenken voor het gebruik van eiwitten; vegetarisch of niet, de meeste diëten bevelen eiwitrijk voedsel van harte aan. 

8. Vezelrijk voedsel 
Geen voedingsprogramma dat vezels niet hoog op de lijst heeft staan. Er bestaat een oplosbare variant, zoals in bonen en witlof, en een onoplosbare, zoals in havermout en lijnzaad. Een weldaad voor de darmen. 

9. Vitaminen en mineralen 
Iedere voedingsgoeroe schreeuwt om ruime inname van vitaminen en mineralen. Ze ontgiften je lichaam en gaan ontstekingen te lijf, waardoor afvallen ook wordt bevorderd; zodra de kans op ontstekingen afneemt, gaan processen als celvernieuwing en metabolisme namelijk fantastisch functioneren. 

Om de aandacht te vestigen op haar boek Becoming, liet Michelle een paar nooit eerder vertoonde familiekiekjes zien.

Michelle’s boek verschijnt pas in november, maar de cover is al gemaakt en die liet ze dan ook graag zien op Instagram, begeleidt met een paar bijzondere jeugd- en familiefoto’s.

Op Twitter schreef ze: As I prepare to share Becoming this fall, I hope you’ll also think about your own story, and trust that it will help you become whoever you aspire to be. Your story is what you have, what you will always have. It is something to own.

Home has always been where our family is..., schrijft Michelle.

De jonge Michelle

En daarom volgden op insta een paar foto’s die haar hebben gemaakt tot wie ze is geworden. Eentje van de bruiloft in 1992, een jeugdfoto met haar vader Fraser en moeder Marian en een pic van begin jaren tachtig op Princeton. Wij kijken uit naar het boek. Maar de foto’s hebben we lekker al.

 

Tijdens de handelsmissie in India droeg minister Kaag gisteren een fantastische statement-jurk: stijlvol en gemaakt van textielafval...

Style has no age, en Sigrid Kaag (57), minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, is daar het voorbeeld van. Tijdens de grootste Nederlandse handelsmissie aan India droeg ze gisteren een prachtige jurk, ontworpen door topdesigner Ronald van der Kemp, maar gemaakt van textielafval. Dit om aandacht te vragen voor de noodzaak en mogelijkheden om duurzaam te produceren in de textielsector. 

Voor iedereen

Het is nu namelijk mogelijk om honderd procent gerecyclede, kwalitatief goede kleding te maken van textielafval. Modemerken en textielbedrijven kunnen vanaf nu dus volledig duurzame kleding maken. Circulaire kleding heet dat, en Sigrid Kaag droeg gisteren het allereerste model om een punt te maken. Punt gemaakt. Topactie!

 

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je hier in!