Werd jij vanochtend ook pas echt wakker toen je die dampende kop koffie in je handen had? Heerlijk, die verkwikkende cafeïne boost. Of drink je liever thee? Ook goed! Zowel koffie als thee bevat cafeïne, een bestanddeel waarvan nu gezegd wordt dat het afremmend zou kunnen werken tegen de Ziekte van Alzheimer.

Onderzoekers ontdekten dat cafeïne een Alzheimer veroorzakend eiwit afvoert.

Ook in chocola, pepdrankjes en medicijnen
Cafeïne is van nature een wit poeder met een bittere smaak en zit verwerkt in koffie, thee, chocola, bepaalde medicijnen en energiedrankjes als cola en Redbull. Na vergelijkend bloedonderzoek, dat werd gedaan bij twee groepen; cafeïne gebruikers en –onthouders, werd bij de eerste groep een lagere ontstekingswaarde gemeten dan bij de tweede. Hierdoor concluderen artsen dat cafeïne een blokkerende werking moet hebben op de chemicaliën die voor ontstekingen in ons lichaam zorgen. Ontstekingen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van ziektes.

Cafeïne tegen bloedstolsels
Als ontstekingen in onze bloedbanen zitten, veroorzaken ze stolsels, waardoor trombose-risico toeneemt en hartproblemen op de loer liggen. “Negentig procent van alle niet overdraagbare ziektes die bij ouderen voorkomen, hebben een link naar ontstekingen”, zegt dr. Furman van de Stanford University, die onderzoek deed naar het effect van cafeïne. Als we die kans kunnen verkleinen met het drinken van koffie en/of thee, dan smaakt dat kopje zo vroeg in de ochtend ons vast dubbel zo lekker.

Antwoord op Alzheimer?
Er zijn ook opvattingen dat inname van cafeïne een preventieve en genezende werking zou kunnen hebben op de Ziekte van Alzheimer. Als onze hersenen verjaren, breken er hersencellen af, dat hoort bij de normale gang van zaken. Bij sommige mensen gaat tijdens dit proces iets fout, waardoor een giftig eiwit ontstaat met de naam Bèta-Amyloide. De aanwezigheid van dit eiwit resulteert in de ontwikkeling van de Ziekte van Alzheimer. Volgens een Amerikaanse onderzoeker zou met inname van cafeïne het bezinksel van die giftige Bèta-Amyloide worden afgevoerd, waardoor het geen (of minder) kwaad kan aanrichten.

LEES OOK: Is de eeuwige jeugd dichterbij dan ooit?

3 tot 5 koppen per dag
Medisch journaliste Jean Carper schreef een boek met 100 tips om dementie te voorkomen en kwam op basis van de onderzoeken met een advies om drie tot vijf koppen cafeïne (koffie/thee) per dag te drinken. Met een strenge noot voor zwangere vrouwen en diabetespatiënten en mensen met een hoge bloeddruk.

Dampend bakkie
Maar ook hier geldt: geniet, maar drink met mate. Inname van te veel cafeïne heeft juist een slechte werking op ons gestel. Of cafeïne echt de vorming van Alzheimer zou kunnen tegengaan, vraagt om meer onderzoek, maar dat het drinken van een (paar) dampende kop(pen) koffie of thee een positieve werking heeft tegen ontstekingen, staat hiermee in ieder geval vast. Wij nemen er dus nog een.