Oké, wij zijn overstag: we stellen het niet meer uit. Ons lijf verdient nú alle aandacht. Onderzoek toont aan dat de gezondheidsrisico’s van stilzitten nog veel groter zijn dan we dachten. 

Toegegeven, ook bij ons krullen de wenkbrauwen omhoog als we horen over mensen die achter hun bureau zitten te fietsen. Maar misschien hebben deze bureaufietsers het wel heel goed gezien. Werken, sporten en gezond blijven op hetzelfde moment. Geen verkeerde combinatie.

Article continues after the ad

Stil gevaar
Is het dan zo beroerd gesteld met onze gezondheid? Tja, als je de hele dag achter je bureau zit en vervolgens op de bank ploft voor een avond binge watchen, dan is er werk aan de winkel.

Stilzitten vergroot de kans op een vroegtijdige dood, meer nog dan een hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte.

Twee Australische onderzoekers, dr. Carol Maher en professor Tim Olds, legden onlangs data uit verschillende onderzoeken naast elkaar. Ze kwamen onder andere tot de conclusie dat regelmatig sporten de kans op de Ziekte van Alzheimer verlaagt met 13%.

Shocktherapie
Zo kunnen we nog wel even doorgaan met hun schokkende ontdekkingen. Als je op de bank blijft zitten, verhoogt dat de kans op een beroerte (37%), diabetes type 2 (70%) en een hartaanval (82%) enorm.

Om in beeld te brengen wat er gebeurt als we ‘lui gedrag’ blijven vertonen, maakten Carol en Tim een animatie (klik hier om deze te zien) van een lichaam waarop ze aangeven wat het effect van te weinig actie op je lijf heeft.

Door met je muis langs de stippen te bewegen, ontdek je met hoeveel procent de kans op een bepaalde aandoening toeneemt als je niet sport. En dat is behoorlijk schokkend.

En actie
In de benen dus, want het leven is veel te leuk. Op naar de sportschool. Tijd voor een paar nieuwe hardloopschoenen. Of toch maar aan de bureaufiets. ;-) Je vindt meer informatie over die fiets op kantoorinbeweging.com.