Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Een tennisbal (jazeker!) en nog 7 tips tegen hardnekkig snurken 

Lig je soms uren wakker omdat je partner (of de buurman!) de grond onder je bed doet trillen met zijn gesnurk? Of klaagt de ander juist over gebroken nachten vanwege de geluiden die je zelf in je slaap produceert? We zijn vaak geneigd er een beetje lacherig over te doen, maar ernstig snurken kan ...

Een tennisbal (jazeker!) en nog 7 tips tegen hardnekkig snurken 

Lig je soms uren wakker omdat je partner (of de buurman!) de grond onder je bed doet trillen met zijn gesnurk? Of klaagt de ander juist over gebroken nachten vanwege de geluiden die je zelf in je slaap produceert? We zijn vaak geneigd er een beetje lacherig over te doen, maar ernstig snurken kan ingrijpend zijn en zelfs tot een relatiebreuk leiden.

Partners kunnen soms domweg niet meer in dezelfde kamer liggen, omdat het slaaptekort dankzij het snurken hen te veel opbreekt. 

Het geluid van een motorfiets 
Snurken is een vervelend fenomeen dat bij veel mensen voorkomt. Meer jonge mannen dan vrouwen snurken, maar na de overgang snurken mannen en vrouwen evenveel. Mannen kunnen twee keer zo hard snurken als vrouwen. Daarmee kunnen we wel tot 100 decibel aan geluid maken (vergelijkbaar met het geluid van een motorfiets) en zo dus zelfs de buurman wakker maken. Met zo’n zes miljoen snurkers in Nederland is uitgebreid nagedacht over de oorzaak en mogelijke oplossingen rondom dit storende fenomeen (dat met de leeftijd dus zelfs schijnt toe te nemen). 

Keel- en neussnurkers 
Het geluid van snurken komt vrij tijdens het inademen en wordt veroorzaakt door een trilling van het weefsel in de keel, bij het snel passeren van lucht. Als we slapen, zijn we ontspannen en door die ontspanning ontstaat bij sommige mensen een vernauwing, meestal in de huig, maar ook wel achterop de tong of ter hoogte van het strottenklepje. Dit zijn de zogenaamde 'keelsnurkers'. Neussnurkers ademen doorgaans door hun neus en voorzaken geluidsoverlast als iets in de neus geblokkeerd is. 

Lees ook: Best even schrikken, bereken hier je slaaptekort met de 'lost sleep calculator'

Mensen met overgewicht kunnen meer vetweefsel hebben achter in hun keel, wat voor een vernauwing kan zorgen. Ook gebruik van alcohol kan invloed hebben; het ontspant/verlamt de tong en al het weefsel in ons mond, waardoor meer kans is op vernauwingen achterin de keel. 

Apneu
Een andere mogelijke oorzaak van snurken is apneu, een ernstiger aandoening die bij veel minder mensen voorkomt. Bij apneu blokkeren je keelweefsels de doorgang gedeeltelijk of helemaal, waardoor de adem af en toe een paar seconden stokt. In geval van ernstige apneu zal een arts aandringen op een goede oplossing, omdat de tijdelijke zuurstoftekorten schadelijk kunnen zijn voor de werking van de vitale organen, zoals het hart. 

Tennisbal in je pyjama 

Maar wat te doen om al dat nare snurken tegen te gaan? 8 tips die hopelijk helpen: 

1. Zorg dat er geen verstoppingen in de neus zijn door allergie of verkoudheid, door gebruik van de juiste neusspray. Als het om een scheef neusschot gaat, kan een arts soms wonderen verrichten. 

2. Vermijd (overmatig) alcoholgebruik voor het slapengaan, om verslappen van de tong te voorkomen. 

3. Vermijd spierverslappende, slaapopwekkende medicatie (of vraag naar alternatieven, indien nodig). 

4. Naai een tennisbal in de rug van je pyjama, zodat je jezelf aanleert alleen nog op je zij te slapen (met name tijdens het 'rugslapen' komen de decibellen flink los). 

5. Ga op dieet om het overtollige weefsel in de keel kwijt te raken. 

6. Informeer of een hulpmiddel (zoals een anti-snurkbeugel of neusspreider) voor jou van nut kunnen zijn. 

7. Stop met roken; het veroorzaakt irritaties en ontstekingen in neus en keel, wat snurken niet ten goede komt. 

8. Lijkt niks te helpen en disfunctioneer je inmiddels door zoveel onrustige nachten? Raadpleeg een keer een kno-arts voor mogelijke oplossingen. 

Tips voor de (wakkere) partners: 

* Probeer het geluid van snurken als iets rustgevends te ervaren, met iets positiefs in verband te brengen, en de negatieve lading ervan kwijt te raken. Verzet en irritatie houden je wakker, terwijl meegaan in het geluid kunnen helpen er gewoon weer mee in slaap te vallen. 

* Sla niet op hol in je gedachten door bij het in slaap vallen je al druk te maken over een ‘mogelijk wakkere nacht’. Zoek naar de juiste ontspanning voordat je gaat slapen, en word je toch wakker gesnurkt? Benader het objectief; stel het geluid vast en het ritme, probeer er een zakelijke gedachte van te maken zonder emotie of veroordeling, zodat je gedachten niet omslaan in duizend negatieve, over elkaar buitelende spinsels, die ervoor zorgen dat de slaap nog veel langer op zich laat wachten. 

* Koop een paar goede anti-snurk oordoppen voor de nachten dat het echt te gek wordt. 

Want goed slapen is heel belangrijk om van het leven te kunnen genieten!