Beeld via Bored Panda
Beeld via Bored Panda

Vandaag is het zover, dan beginnen duizenden Nederlanders aan hun 'digitale detox'. En dat betekent: mobieltje (grotendeels) uit en weer écht aandacht hebben voor elkaar. Durf jij het ook aan?

Het is heel dubbel: we ergeren ons groen en geel aan het gestaar op mobiele telefoons, maar we maken ons er ook schuldig aan.

Irritant
Onder een steeds grotere groep Nederlanders wordt de constante behoefte aan sociale bevestiging en het binnenhalen van nieuws vooral als irritant ervaren.

'Massaal afkicken'
Veel mensen geven aan dat de drang naar offline momenten toeneemt.  Met deze signalen in gedachten introduceert het Nederlandse Opwaarderen.nl de 'Data off, Life on week'. Deze week wordt de mobiele data op duizenden telefoons in Nederland uitgeschakeld, zodat het ‘echte leven’ weer even centraal staat. “Massaal afkicken van onze constante drang naar sociale bevestiging en gewoon eens kijken hoe we dat eind jaren 90 ook alweer deden”, vertelt Aimée Roerink, deelnemer en Business development manager van Opwaarderen.nl.

Lees ook: 5 Simpele trucs om aan de 24/7 maatschappij te ontsnappen

'Aan' zodra de wekker gaat
Zodra de wekker gaat, halen we meteen onze dagelijkse overdosis aan informatie binnen. Whatsappen tijdens het eten, Facebooken op het werk, Instagram checken voor het slapen gaan, Snapchatten tijdens de lunch, het continu vernieuwen van de webbrowser van nieuwswebsites, je werkmail binnen halen in het weekend. Het zijn voorbeelden waar we ons allemaal wel eens schuldig aan maken. De behoefte aan een weekje digitaal detoxen neemt toe en hoe makkelijk is het als iedereen dat tegelijkertijd doet?

Digitale verleiding
Opwaarderen.nl stelt deze week simkaarten en telefoons beschikbaar waarmee je enkel kunt telefoneren en sms’en. Zo is er geen verleiding om stiekem toch online te gaan. “Omdat we deze producten online verkopen, weten wij maar al te goed hoe het is om altijd online te zijn. Daarom willen we onszelf en mobiele telefoongebruikers laten ervaren hoe wij met beide benen in het echte leven staan en de verleidingen van de digitale wereld even uitschakelen”, vertelt Aimée. De week wordt vandaag feestelijk afgetrapt in Rotterdam. In het iconische Industriegebouw komt een grote groep millennials bijeen om gezamenlijk gehoor te geven aan de oproep om één week offline te gaan.

Herkenbaar (helaas)
Er is al eerder onderzocht waar een digitale detox goed voor is: de kwaliteit van leven neemt toe. Onder andere deze verontrustende gevolgen heeft een 'mobiele verslaving'.
1. Gebrek aan aandacht - Door de continue afleiding van digitale media, bestaat het risico dat je bij alles wat je doet aan de oppervlakte blijft. Je focus neemt door de constante multi-tasking dusdanig af, dat geen enkel onderwerp of persoon de aandacht krijgt die nodig is.
2. Je staat steeds meer aan de zijlijn. Je bent met je gedachten minder aanwezig bij het hier en nu, waardoor je gebeurtenissen minder sterk ervaart. Bovendien is er vaak de neiging om bijzondere momenten direct te delen op social media. Je ervaringen, die ooit heel direct 'binnen kwamen', veranderen in die van een filmer, een fotograaf: een afstandelijke toeschouwer.
3. Onrustig brein. Nicholas Carr, de auteur van The Shallows: What the Internet is Doing to our Brains beschrijft de effecten van het voortdurend heen en weer schakelen van onze hersenen van het ene medium naar het andere. Dit onrustige gedrag associeert hij met oppervlakkig denken, zwakke concentratie, verminderde creativiteit en een verhoogd stressniveau.

En als deze video enigszins herkenbaar is, is even offline gaan (misschien wat vaker een avond per week?) echt geen slecht idee.

Bron: o.a. Mens en Gezondheid
 

Snotteren en jeukende ogen. Die ellendige hooikoorts speelt weer op. Wat kun je eraan doen? Nou gewoon, simpelweg een gin-tonic drinken. Dat lijkt ons geen straf! Hier lees je waarom juist die G&T je van je hooikoorts af helpt.

Waarom? Omdat dit drankje weinig histamine en sulfiet bevatten. Stoffen die wel flink aanwezig zijn in bijvoorbeeld bier en wijn. Die stoffen kunnen juist een allergische reactie veroorzaken. Een gin-tonic is dus een beter alternatief voor hooikoorts- en astmapatiënten.

Astma en hooikoorts

Deze gin-tonic tip komt overwaaien uit Groot-Brittanië. De Britse Astmastichting voerde een onderzoek uit naar welke drankjes de symptomen van astma versterken, en welke niet.

Want ja, astma en hooikoorts hebben overeenkomsten. Zo komt bij beide condities de stof histamine vrij bij een allergische reactie.

Santé

En wat bleek uit het onderzoek: maar liefst 64 procent gaf aan meer last van klachten te hebben bij bepaalde alcoholhoudende dranken: rode wijn, witte wijn, bier en cider. Niet bij gin-tonic dus. Een goede reden om er eentje te drinken op een mooie warme zomerse dag!

 

Voor mooie benen moet je ze door de blikken van mannen laten masseren, aldus Marlene Dietrich. Maar ze zelf wat aandacht geven, werkt ook. Dus als het weer is om te flaneren met je prachtige benen, kijk dan eerst hier even.

Na een lange winter ingepakt te hebben gezeten, gaan we nu onze benen weer laten zien. Zijn ze glad geschoren, goed gescrubd en mooi zongebruind?

Volg deze tips en je zomer begint nu al een beetje(zeker met de temperaturen van dit weekend).

Scrubben

Scrub de benen minstens eenmaal per week van top tot teen. Zo poets je het laagje opgehoopte, dode huidcellen richting doucheput en wordt de celvernieuwing gestimuleerd.

Exfoliëren maakt de huid zachter, gladder en bevordert het effect van bodyproducten. Een mix van geurende oliën en zoutkristallen is The Body Shop Secrets of the World Brazilian Cupuaçu Scrub-in-Oil. 

        Lees ook: Handig: 7 x zo geniet je langer van gladde benen

Ontharen

Hoe je de benen ook onthaart: maak ze gerust van hiel tot heup haarvrij. Het is een fabeltje dat je de haartjes op de dijbenen niet zou mogen verwijderen omdat ze dan sterker terug groeien.

Maak de huid vooraf goed vochtig en gebruik altijd een scheerproduct, zoals een mousse of olie. Het geeft minder kans op irritaties en de huid voelt nog zachter. Als je om de drie dagen scheert, voorkom je stoppels. 

Masseren met bodycrème

Trakteer je benen elke dag van hiel tot heup op een rijke bodycrème of voedende olie. Zo’n massage hoeft maar vijf minuten te duren: strijk met vlakke handen in drukkende, opwaartse bewegingen om meteen de bloedcirculatie te stimuleren. 

Alternatief

Alleen de suggestie geven van blote benen kan ook: Wolford heeft de dunste nude zomerpanty Naked 8 denier (in 6 tinten, ook stay-ups, € 18,- via www.wolfordshop-nl).