Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dit moet je weten over bacteriën op de werkvloer (en in je designer tas...)

Iedereen weet wel dat koelkasten haarden zijn voor schimmels en bacteriën, die zich graag nestelen in vochtige en warme omgevingen. Maar wist je dat het op tassen ook wemelt van de bacteriën?  Microbioloog Gerba uit Arizona en dr. Miller, die zich bij NSF International bezighoudt met voeding en h...

Dit moet je weten over bacteriën op de werkvloer (en in je designer tas...)

Iedereen weet wel dat koelkasten haarden zijn voor schimmels en bacteriën, die zich graag nestelen in vochtige en warme omgevingen. Maar wist je dat het op tassen ook wemelt van de bacteriën? 

Microbioloog Gerba uit Arizona en dr. Miller, die zich bij NSF International bezighoudt met voeding en hygiëne, gaven een aantal opvallende haarden op kantoor aan, waar schimmels en bacteriën vrij spel hebben - en wij dus meer aan preventie zouden moeten doen. 

1. Algemene ruimten 
In algemene ruimten komen veel mensen en dus ook veel ziektekiemen met elkaar in aanraking. Was je handen daarom geregeld en neem gezamenlijke zaken als kopieermachines, waterkokers, liftdeuren en dergelijke met regelmaat af, om al die bacteriële haarden enigszins in toom te houden. 

Koffieapparaten 
Een wat viezig verhaal, maar in 50% van de waterreservoirs die NSF controleerde, werden colibacterieën gevonden, een meestal onschuldige darmbacterie, die niet voor niks de bijnaam ‘poepbacterie’ heeft. En dus geen smakelijke kost betreft. 

Oplossing: was altijd eerst je handen voordat je aan een koffieapparaat zit. Spoel het reservoir bij voorkeur een keer in de week met schoonmaakazijn en maak bij doorloopkoffie de pot en het handvat iedere dag even goed schoon. 

Ook in (afgewassen) koffiekopjes worden met regelmaat bacteriën gevonden die we daar echt niet willen zien. Kies bij voorkeur voor wegwerpbekers of voor een eigen mok - en bewaak die dan ook met je leven. 

Lees ook: Ben je meertalig opgevoed? Dan heb je een kleinere kans op alzheimer 

Sponsjes en vaatdoekjes 
De grootste boosdoeners, duizend keer viezer dan een wc-bril, zijn de rondslingerende sponzen en schoonmaakdoekjes, die daar meestal ook veel te lang liggen. 

Gooi ze zo snel als kan in de prullenbak en gebruik vanaf nu alleen nog papier of vochtige wegwerpdoekjes. 

Kranen en aanrechten in keukens en toiletten krijgen vaak niet de aandacht die ze nodig hebben. Ook hier werden bij controles regelmatig veel colibacterieën en andere vervelende ziektekiemen gevonden. Maak ze zeker eenmaal daags goed schoon met een desinfecterende (wegwerp)doek. Hoe vaker hoe beter.

Handgrepen 
Handvatten van keukenkastjes en koelkasten maar ook van deuren, werken als een magneet op bacteriën. Maak ze het liefst iedere morgen even schoon. 

De balie 
Bij de balie melden zich veel verschillende mensen, waardoor iedere dag opnieuw een bruisend bacteriënfeest op gang komt. Maak het oppervlak minimaal één keer per dag grondig schoon, maar trek bij voorkeur ook tussendoor even een desinfectiedoekje over de viezigheid. 

1. De werkplek 
Voordat je achter je eigen bureau zit hebben je handen al een hele weg van ziektekiemen doorstaan. Van autodeuren tot treinmeubilair, liftknoppen en handvatten. Was je handen daarom eerst of gebruik een desinfecterende gel voordat je achter de computer kruipt. 

Telefoon 
Een magneet bij uitstek voor ‘vieze praatjes’. Dankzij de bacteriën die je mond en je handen de hele dag verspreiden. Dagelijkse schoonmaak is echt aan te bevelen. 

Bureau 
Veel mensen grijpen pas naar een schoonmaakmiddel als het bureau plakkerig aanvoelt of er iets vloeibaars overheen gevallen is. Wacht vanaf nu niet meer tot het er krioelt en trek iedere dag even een doekje over je tafel. Met al dat hoesten, lachen, niezen, praten en aanraken wordt die tafel veel viezer dan dat ene bekertje gemorst water of thee. 

Computer 
Het toetsenbord van de computer is berucht. De etensrestanten en schimmels die zich tussen de toetsen begeven zijn divers en met grote aantallen aanwezig. Iedere dag een doekje is echt broodnodig. 

Mobiele telefoons
Ze gaan overal mee naartoe en worden continu besmet met onze mond, ons oor, handen en alle plekken waar ze worden neergelegd. De meeste (griep)virussen worden doorgegeven via onze handen en dus niet via niezen of hoesten. Maak je telefoon regelmatig schoon met speciaal daarvoor bestemde middelen en doekjes en verklein daarmee de kans op vervelende virussen. 

2. Tassen 
Bij deze laatste staan we niet zo vaak bij stil, maar onze tas komt overal en wordt te pas en te onpas neergezet. NSF vond op een derde van de tassen die onderzocht werden de beruchte colibacterie, samen met nog vele andere nare vriendjes. Zaak dus om ons zo geliefde accessoire beter te onderhouden. Doe de onderkant regelmatig af met een zachte, desinfecterende doek. 

Want een schone(re) omgeving is veel beter voor onze gezondheid.

Bron beeld: Hollandse Hoogte