Griep: het overvalt je altijd op het moment dat je agenda volstaat met afspraken, er geen paracetamolletje in huis is en je nog welgeteld tien zakdoekjes kunt vinden. Niet fijn. Dankzij een paar wetenschappers is dat binnenkort verleden tijd. Zij ontwikkelen as we speak een app die je een dag van tevoren waarschuwt. 

Hoe goed klinkt dat: twaalf uur voordat je voor het eerst niest, krijg je een waarschuwing op je smartwatch voor een opkomende griep.

Gezondheidscheck om je pols
Een groep Amerikaanse wetenschappers werkt momenteel hard aan een app die informatie uit verschillende draagbare ‘health trackers’ met elkaar combineert. Die ‘health trackers’ houden op een smartwatch onder andere bij hoe hoog je hartslag is en wat je lichaamstemperatuur is. Met die informatie weet hij precies hoe jouw lichamelijke gesteldheid ervoor staat.

Hier klopt iets niet
Het team, werkzaam op de Stanford universiteit in Californië, heeft hun theorie getest op 43 proefpersonen, gedurende elf maanden. Projectleider professor Michael Snyder vertelt: “We ontdekten dat mensen die op het punt staan griep te krijgen, eerst een verhoogde hartslag hebben die twee uur of langer aanhoudt, dat de temperatuur van hun huid omhoog gaat en dat het zuurstofgehalte in hun bloed daalt. Doordat de app ziet dat er fysieke veranderingen optreden, kun je een waarschuwing krijgen dat er iets niet in orde is.”

Lees ook: Deze nieuwe haartrend verlost je van dode punten, maar je haar blijft op lengte

Vooruit plannen
Tijdens de test kregen acht van de 43 personen de waarschuwing te zien. Alle acht kregen ze griep. Professor Snyder: “Als je een halve dag eerder weet dat je ziek wordt, kun je nog maatregelen nemen. Je kunt bijvoorbeeld besluiten niet een avond uit te gaan, maar thuis te blijven met een kom kippensoep. Of je zorgt ervoor dat je de afspraken in je agenda alvast verzet en dat die paracetamol wél in huis is.”

Hulptroepen worden gealarmeerd
De app is van nog groter belang voor ouderen en mensen met een chronische ziekte, zoals diabetici. Zo kan de app ook een waarschuwing doorsturen aan een familielid of een arts. Helaas duurt het nog even voordat de app daadwerkelijk verkrijgbaar is. Hij moet eerst worden getest op een grotere groep proefpersonen. Maar zodra hij er is, hoor je het van ons!