Lig je regelmatig woelend wakker met honderd tollende gedachten, je druk makend dat er morgen nog zoveel op het programma staat? Tijd om het roer om te gooien en (een van) de volgende methoden uit te proberen. Om daarna, misschien wel probleemloos, richting dromenland te vertrekken.

1. Blijf wakker
Stop met piekeren en probeer juist wakker te blijven. Het klinkt tegenstrijdig, maar wanneer we tegen onze wil wakker liggen en tobbend over ons slaaptekort op de klok liggen te kijken, ontwikkelen we onrust, stress en aan slaap gerelateerde angstgevoelens, die zich vastzetten in ons lijf. Door juist het tegenovergestelde te doen, krijgt ons lichaam een betere kans om te ontspannen, waardoor gevoelens als stress en angst verdwijnen en je ongemerkt alsnog veel sneller in slaap valt.

2. Warme wol aan de voeten
Koude voeten geven een signaal af aan je hersenen dat weinig met slaap te maken heeft. Trek een paar warme wollen sokken aan. ‘Het voordeel van het dragen van sokken is de vaatverwijding die dan optreedt’, aldus de oprichter van Singular Sleep, een website die zich bezig houdt met oplossingen voor slaapproblematiek. Wanneer de voeten warm zijn en vaatverwijding optreedt, geeft dit signalen af aan de hersenen dat het lichaam klaar is voor de slaap.’

3. Doe aan zelf hypnose
Probeer een autogene training, een ontspanningsmethode voor lichaam en geest die veel weg heeft van zelf hypnose. De training is aan te leren bij een gespecialiseerde therapeut en niet alleen nuttig bij slapeloze nachten; zelfhypnose werkt ook uitstekend tijdens al onze dagelijkse stressmomenten.

Lees ook: Best even schrikken: bereken hier je slaap(tekort) met de 'lost sleep calculator'

4. Hoofd en oren in de olie
Volgens een oude Ayurvedische methode druppelde je warme brahmi olie over het voorhoofd van de slaap-behoeftige. Ayurvedisch therapeute en yogalerares Ananta Ripa Ajmera adviseert om naast je voorhoofd, ook je voeten en de achterzijde van je oren te oliën. De verzachtende, rustgevende werking ervan doet de rest. Geen groot fan van een vettig hoofd op de lakens? Neem na de olie een warme douche zonder zeep en kruip, rozig en ontspannen, terug in bed. Ananta kiest voor ieder seizoen graag een andere olie; sesamolie tijdens de winter en lente of in geval van pijn, en kokosolie in de zomer, vanwege de koelende werking die ervan uitgaat.

5. Bananenthee met honing
Bananen bevatten veel magnesium, dat onder meer zorgt voor rust en ontspanning. In geval van een goede slaap moet je met name de schil van de banaan gebruiken. Michael Breus, verbonden aan een Amerikaanse slaapfaculteit, ontwikkelde speciaal voor mensen met slaapproblemen, een gedegen recept voor bananenthee. ‘Neem een biologische banaan, was hem met schil en al en haal de steel en de onderkant er vanaf. Snij de hele banaan, voorzien van schil in stukken, kook deze 4 tot 5 minuten in heet water en drink het daarna als thee, met een schepje honing. De honing reguleert je bloedsuiker tijdens de nacht. Een verstoorde bloedsuiker kan een reden zijn waardoor sommige mensen midden in de nacht wakker worden.

6. Adem in, adem uit
Adem gedurende 4 seconden diep in via je neus en acht seconden uit via je mond. Herhaal de oefening vier keer. Tijdens de oefening vullen de longen zich volledig met lucht, waardoor zuurstof door het lichaam gepompt wordt, met een ontspannen lijf als gevolg. Herhaal dit ook af en toe overdag, voor een optimaal resultaat.

7. Nieuw slaapschema
Bij mensen met ernstige slaapproblemen, die hun volledige ritme kwijt zijn, wordt - vaak in samenspraak met een therapeut - serieus naar het slaapschema gekeken. De therapeut vraagt je dan een boekje bij te houden met de tijden waarop je in slaap valt en weer wakker wordt. Daar tellen jullie dan 30 minuten bij op. Het is de bedoeling dat je in de twee weken daaropvolgend hetzelfde schema volgt, inclusief het erbij opgetelde halve uur. Voel je je fit en uitgeslapen? Dan is dit het juiste slaapritme. Maar blijf je je moe en lamlendig voelen, dan tel je iedere week 15 minuten bedtijd bij het bestaande schema op, net zo lang totdat je uitgerust de dag doorkomt.

8. Pittige melk met nootmuskaat
Dat warme melk staat voor een goede nachtrust, was al bekend. Maar melk met een beetje pit erin schijnt nog beter te werken, dankzij de kalmerende werking van nootmuskaat. Een goed recept voor pittige ‘slaap’melk: voeg bij een kop warme melk een paar gemalen korrels kardemom, een halve theelepel kurkuma, een snuifje gember en nootmuskaat. Goed roeren met eventueel een paar schepjes biologische suiker en warm of lauw opdrinken, bij voorkeur drie uur na de avondmaaltijd.

9. Kruip onder een zware deken
Om rustiger te kunnen slapen, worden baby’s al sinds lange tijd strak in een laken gewikkeld, 'ingebakerd'. Ter bevordering van een veilig, geborgen gevoel. Eenzelfde principe gaat ook voor volwassen mensen op. Een zware deken op het lijf kan als eenzelfde geborgenheid voelen, waardoor de hersenen meer serotonine aanmaken, die op hun beurt weer zorgen voor een goede slaapregulatie.

Met warme voeten en een bekertje pittige melk onder die geborgen zware deken dus. Slaap lekker!

Bron: rd.com