Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

De bomen van Ruysdael en Armando
Gorcums museum - Gorinchem
Bomen zijn niet alleen nuttig en mooi, maar ook de longen van onze planeet. Kunstenaars hebben zich er door de eeuwen heen door laten inspireren en dat is te zien op deze tentoonstelling, die een verrassende combinatie is van oude en nieuwe werken over bomen en bos. Van de mysterieuze, verstilde bomen van Ruysdael tot de dreigende duistere bossen van Armando die de natuur zag als getuige en medeplichtige.
Info: www.gorcumsmuseum.nl

Bauhaus
Groninger Museum - Groningen
In 2019 is het honderd jaar geleden dat de legendarische Duitse design- en architectuurschool, Bauhaus werd opgericht. Een tentoonstelling gewijd aan Gunta Stölzl (1897-1983), die vooral bekend werd als hoofd van de textielafdeling van Bauhaus. Nog altijd is haar invloed op wevers en designers zichtbaar. Haar ideeën worden gebruikt in het programma van textielopleidingen en designers baseren zich op haar ontwerpen. Een inkijkje in leven en nalatenschap van Gunta met patroonkaarten, originele stoffen, Bauhaus-ontwerpen, aquarellen en meubels gestoffeerd naar haar ontwerp.
Info: www.groningermuseum.nl

Blue, Green, Red
Eenwerk – Amsterdam
Een nieuwe monochrome triptiek van de Nederlandse kunstenaar Kees Visser getiteld ‘Blue Green Red,’ acryl op papier 250 x 390 cm. Kees verliet midden jaren zeventig Nederland om zich te vestigen in IJsland waar hij nog steeds een deel van zijn tijd doorbrengt. Daar maakte  hij deel uit van de kosmopolitische kunstscène. Visser benadrukt in zijn werk de abstractie en het uitdiepen van ruimtelijke vormen.
Info: www.eenwerk.nl

Minimal Music Festival
Muziekgebouw aan ’t IJ – Amsterdam
Vanaf woensdag 3 april vindt in het Muziekgebouw onder het motto ‘A mind expanding transcendental trip’ de 6de editie plaats van het Minimal Music Festival. Vijf dagen lang staat minimal music centraal en de uitwerking ervan van geest en lichaam. Met wereldpremières van componisten Kate Moore, Vladimir Martynov en Joep Franssens, Marokkaanse gnawa-muziek, elektronische minimal van Donato Dozzy en iconische werken van Terry Riley, Steve Reich en de onvolprezen Louis Andriessen. Daarnaast onder meer pop-up concerten, talks, colleges, workshops en een kunstinstallatie van Joost Rekveld.
Info: www.minimalmusicfestival.nl

Bowie en Madonna
Het Joods Cultureel Kwartier – Amsterdam
Een grote tentoonstelling over kabbala, de mystieke traditie van het jodendom. Kabbala betekent letterlijk ‘ontvangst’ en gaat ervan uit dat er ‘oerkennis’ bestaat over God, de schepping en over het functioneren van mensen. Vanaf de 20e eeuw bereikte kabbala een steeds breder publiek en werd ook een bron van inspiratie voor kunstenaars, schrijvers en  filmmakers. Onder hen poplegende David Bowie  en Madonna. Deze tentoonstelling toont de vele aspecten van kabbala in onverwachte combinaties van eeuwenoude objecten en moderne kunstwerken.
Info: www.jck.nl

Cuisine Libanaise
Restaurant Fenicie - Amsterdam
Een Midden-Oosterse toevoeging aan de rijke Amsterdamse culiscene is Fenicie, Libanese cuisine in een modern jasje. Op vrijdag en zaterdag zit er een heuse visagiste bij de toiletruimte om je make-up bij te werken. Kijk, dat vinden wij nu echt een uitstekend idee.
Info: www.fenicie.com

Article continues after the ad