Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Polka Dot Queen is jarig!
Op vrijdag 22 maart wordt de Japanse Yayoi Kusama – de beroemdste nog levende grande dame van de beeldende kunst - 90 jaar! Ze is ’s werelds meest succesvolle vrouwelijke kunstenaar van dit moment. In Nederland vieren we haar verjaardag met twee tentoonstellingen:

  • Museum Voorlinden – Wassenaar 
    Voorlinden toont iconische werken uit de eigen collectie in de tuinzaal van het museum. Ook kun je er - voor het eerst in Nederland - genieten van Kusama’s magische Infinity Room, de wereldberoemde gele Pumpkin en de monumentale Infinity Net paintings.
  • Moco Museum – Amsterdam 
    Hier zie je Kusama's Night of Stars en haar rode Pumpkin. Een bescheiden ode aan de excentrieke en mysterieuze 'Polka Dot Queen'. De werken hangen in een ruimte die zo is ingericht dat je als bezoeker in de kunst van Kusama wordt getrokken. De tekeningen, schilderijen en installaties waar haar indrukwekkende oeuvre uit bestaat, tonen niet alleen haar liefde voor de polkadot, maar zijn ook een sterke boodschap vóór feminisme en tegen seksisme.

Modern Nederland 1963 – 1989
Design Museum – Den Bosch
Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw wilde Nederland graag modern zijn. Kenmerkend was een voorliefde voor geometrische vormgeving en het gebruik van wit, zwart en grijs. Deze tentoonstelling toont design, architectuur en kunst uit de roerige sixties. Een feest van herkenning.

Lezersaanbieding: met korting genieten van klassieke toppers in Utrecht
TivoliVredenburg – Utrecht
Dompel je in april onder in de mooiste klassieke muziek bij TivoliVredenburg in Utrecht. Als lezeres van Nouveau krijg je nu maar liefst 20 procent korting op kaartjes voor twee topconcerten.

Kati Wie?
Cobra Museum – Amstelveen
Kati Horna legde als fotograaf tal van grote omwentelingen in de twintigste eeuw vast. Een leven als geëngageerde fotograaf was voor haar een manier om een bijdrage te leveren aan haar politieke idealen en tegelijkertijd als vrouw een onafhankelijk leven te kunnen leiden. Na grote overzichtstentoonstellingen in Mexico-Stad, Madrid en Parijs wordt Horna nu voor het eerst in Nederland oeuvrebreed getoond en dat is een fijne verrassing.

Black & White | Symboliek in Kunst en Design
Textielmuseum – Tilburg
Kleuren hebben een eigen symboliek en ook licht en donker spelen een belangrijke rol in culturen en religies. Dat geldt natuurlijk ook voor beeldende kunst. In deze tentoonstelling is mooi te zien hoe hedendaagse kunstenaars en vormgevers de symbolische betekenis van bijvoorbeeld zwart en wit naar hun hand zetten.

Poolse avant-garde
Gemeentemuseum – Den Haag
Katarzyna Kobro (1898–1951) en Wladyslaw Strzeminski (1893–1952) leerden elkaar kennen in de turbulente jaren na de Russische Oktoberrevolutie van 1917. De twee worden verliefd en trouwen. Het kunstenaarsecht speelt in Rusland, en later ook in Polen, een actieve rol in de avant-garde kunstscene waar ook Kazimir Malevich en Antoine Pevsner deel van uitmaken. Hun eigenzinnige werk is te zien in dit retrospectief.

Zinnenprikkelend!
Westergasfabriek – Amsterdam
Voor de vijfde keer alweer is er het Amsterdam Wine Festival. Met meer dan 300 open wijnen die je uiteraard kunt proeven, workshops en masterclasses, wineflights, druivenstampen, muziek en fantastische gerechten is het een echte beleving. Naast de populaire workshops kun je nu ook je kennis verbreden in de ‘Room of Senses’. Door de combinatie van ruiken, proeven, voelen, zien en horen in een futuristische omgeving worden al je zintuigen geprikkeld. 

Article continues after the ad