Als je alle Siciliaanse specialiteiten zou uitstallen, zie je de geschiedenis van het eiland. Van Moorse en Griekse tot Normandische invloeden. En die combinatie maakt hun gerechten onweerstaanbaar lekker.

Deze maand in Nouveau heerlijke recepten uit het boek Lente in Sicilië van Manuela Darling-Gansser. In dit boek alles over de keuken van dit eeuwenoude eiland en uitgebreide verhalen over de steden en streken.

(Uitgeverij De Boekenmakers, ISBN: 978 90 77740 80 4, prijs € 29,95)

Article continues after the ad

Presce Spada al Salmoriglio

(geroosterde zwaardvis met salmorigliosaus)

Ingrediënten:
# 120 ml extra vierge olijfolie # 60 ml warm water # sap van 1 biologsche citroen # 2 tenen knoflook, fijngehakt # 1 el verse oregano, fijngesneden # 1 el platte peterselie, fijngesneden # eventueel 1 kleine rode peper, gedeeltelijk zonder zaadjes en fijngehakt # 4 plakken zwaardvis a 150 g en ca. 1 cm dik # 1 el extra vierge olijfolie # zoutvlokken en peper

Bereiding:
- Verhit de grill tot hij heet is
- Klop voor de saus de olie in een mengkom en schenk tegelijkertijd langzaam het warme water en citroensap erbij. Klop voortdurend, zodat er een emulsie on staat. Voeg de knoflook, kruiden en eventueel de rode peper toe.

- Dep de plakken zwaardvis droog met keukenpapier en wrijf ze rondom in met olie. Rooster ze ongeveer 2 minuten aan elke kant. Neem de visplakken van de grill en breng op smaak met zout en peper. Lepel de saus over de vis en serveer direct of serveer de saus apart in een warme kan.