Fragiel en prachtig, maar waar ze nu zijn? 

Het voelt als een onheilspellend voorteken dat het Brooklyn Museum topstukken van Fabergé verkoopt om niet te diep in de rode cijfers te raken.

Article continues after the ad

Bereid je er mentaal op voor dat meer instellingen zo'n moeilijke beslissing moeten nemen omdat er door de pandemie veel minder geld van bezoekers binnenkomt.

Dubbel treurig is dat veel topstukken zo verdwijnen naar privéverzamelaars in Rusland, het Midden-Oosten en Azië en zo nooit meer te zien zullen zijn. De veiling bracht bijna 3,2 miljoen euro op zodat het museum weer even voort kan. Er werden vooral beeldjes geveild en enkele topstukken…

…zoals deze keizerlijke Balletta vaas in twee kleuren goud met topaas van Michael Perchin, rond 1900 gemaakt in St Petersburg. Hij was geschat op 276.000 euro en werd afgehamerd op ruim 1 miljoen euro.  

Fabergé ken je van de surprise-eieren die Russische juwelier en goudsmid Peter Fabergé leverde aan royals en de adel in het algemeen en de  laatste twee tsaren, Alexander III en Nicolas II, in het bijzonder. In die eieren zat vaak een verrassing, zoals een bloem, een klok of een speeldoos.

Het bedrijf maakte echter ook veel kunstvoorwerpen met kostbare stenen zoals deze paardenbloem...

...deze kerstklok...

...en dit kunststukje met bosaardbeitjes, die alle drie zijn geveild en daarmee uit de openbaarheid zijn verdwenen. 

Foto's (c) Sotheby

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in