Gezond, goed vol te houden, lekker – what's not to like?

Keto, Paleo, glutenvrij, babyvoeding, DASH, het Lucht Dieet – wie wil afslanken kan terecht bij de hype du jour. Maar jaar in jaar uit scoort één dieet onveranderd als het gezondste en dat is het Mediterrane Dieet.

Elk jaar brengt het U.S. News & World Report, een van de grootste nieuwsplatformen van de Verenigde Staten, met een panel van gezondheids- en voedingsexperts het Best Diet Report 2022 uit.

Hoogste score

In het rapport krijgen veertig ‘diëten’ punten (het hoogst haalbare is een vijf) voor gezondheid en gewichtsverlies, om dan met een algemene score in een ranking van minder naar meer gezond geplaatst te kunnen worden. 

Article continues after the ad

Het Mediterrane Dieet is voor het vijfde jaar op rij uitverkozen tot het allerbeste. Op gezondheid scoort het een verpletterende 4,8 op 5, voor gewichtsverlies een 3. Algemene score: een 4,2 op 5.

Vers en onbewerkt

Wat de deskundigen er vooral zo goed aan vinden is dat het om echt eten gaat, in de zin van vers en onbewerkt. Maar het scoort ook uitstekend op gezonde vetten, groenten, fruit en volkoren granen.

Wat ook telt (en daar werd in de afgelopen vier jaar minder nadruk op gelegd) is de bijbehorende levensstijl: zelf koken, samen eten aan tafel, genieten van wat er op je bord ligt.  

No 2 en 3 

Op de tweede plaats volgt het DASH Dieet, heel effectief om een hoge bloeddruk mee naar beneden te krijgen. De derde plaats gaat naar eten als een flexitariër: vooral plantaardig, maar met de ruimte om af en toe ook eens vlees of vis te eten.

Wat de Top 3 gemeen heeft is dat het in alle gevallen gaat om puur en onbewerkt voedsel en dat er veel fruit, groenten, peulvruchten, volkoren granen, noten en zaden op je bord liggen.

Ook geldt voor alle drie dat ze heel gevarieerd zijn en dat ze niet gepaard gaan met heel strenge regels: ze gaan uit van wat je allemaal wél mag eten. En tenslotte is hun positieve uitwerking wetenschappelijk bewezen. Eet smakelijk! 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in