Ach, wat verdrietig, Martine Bijl (71) is er niet meer. Ze overleed donderdag in haar atelier in Maarssen in het bijzijn van haar familie aan de complicaties van de hersenbloeding die ze bijna vier jaar geleden kreeg.

Article continues after the ad

Gortdroog

We zijn allemaal met haar opgegroeid en wat hebben we decennia lang van haar vele talenten genoten! Van de legendarische kwis Wie van de drie?, waar ze van 1971 tot 1983 in het panel zat (en later nog van 2010-2013), tot de uitspraak U moet de groenten van Hak hebben in de commercials: als Martine iets zei, was het door haar gortdroge toon en gezicht meestal meteen ontzettend geestig. En laten we haar carnavalshit Limburgs Klaaglied en haar rol in de comedy Het Zonnetje in Huis met vader en zoon Kraaykamp in komisch opzicht niet vergeten.

Heel Holland Bakt

De laatste jaren was ze vooral bekend als presentatrice van het tv-programma Heel Holland Bakt. Ze presenteerde de eerste drie seizoenen van het succesvolle kookprogramma voor amateurs, tot ze in september 2015 ziek werd.

Ook vertaalde Martine veel musicals voor Joop van den Ende, zoals The Lion King, The Wiz, We Will Rock You, Sister Act en Billy Elliot.

Martine Bijl was getrouwd met tv-presentator en regisseur Berend Boudewijn.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in