Plannen aan het maken voor het weekend? De Nouveau redactie heeft de volgende tips voor je voor aankomend weekend.

 1. Fotofestival Unseen
  Van 22 tot en met 24 september geeft Unseen in de Westergasfabriek in Amsterdam een podium aan nog nooit eerder getoond werk van internationale fotografen. Leuk:op zaterdag is er een Open Gallery Night op twintig verschillende locaties door de stad.
  Meer info: Unseen Amsterdam
 2. Tentoonstelling ‘Cabin Crew’
  Ai, ai captain! De Nederlandse purser Cliff Muskiet verzamelde vanaf 1993 meer dan 1405 uniformen van 523 verschillende luchtvaartmaatschappijen die vanaf dit weekend in de Kunsthal te zien zijn. Wij vielen als een blok voor de jaren zestig Pucci-jurkjes van Braniff Airlines. Tot en met 4 februari 2018.
  Meer info: De Kunsthal
 3. Het Nederlands Dans Theater
  Het Nederlands Dans Theater opent 22 september het dansseizoen met een dubbelvoorstelling vol wereldpremières. Het NDT-gezelschap wordt wereldwijd geprezen, volgens Le Figaro is het zelfs: ‘Een van de zeven wonderen in de wereld van de dans.’ Gaat dat zien!
  Meer info: Het Nederlands Dans Theater
 4. Tentoonstelling Vroeg Droog
  In het themajaar ‘Mondriaan to Dutch Design’ krijgt Droog Design, als een van de meest bekende exponenten van Dutch Design, een verdient platform in het Centraal Museum in Utrecht. Het museum bezit de grootste collectie Droog Design ter wereld en toont werk uit de beginjaren.
  Meer info: Centraal Museum
 5. Designer Vintage
  Nog niets in de agenda staan voor vrijdag? Kom dan naar de Designer-Vintage Sale in het Amstel Hotel in Amsterdam. Deze vrijdag vind je er de mooiste pre-owned designer items: van prachtige Chanel tassen of Hermes shawls tot de mooiste designer winterjassen van o.a. Isabel Marant en Max Mara.
  Meer info: Designer Vintage

Fijn weekend alvast,
Claudia, Margreet, Inge, Jessica

Pssst… Al naar ‘Canon Zilveren Camera’ in Den Haag geweest? Nog tot 25 september!

Van Omme Domergue

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod.

Nouveau-arrangement: Masterclass kunst kijken
Art Breda - Breda
Samen met Nouveau kunst kijken bij Art Breda. Genieten van een boeiende inleiding door directeur Eric Hermida, meegenomen worden langs de hoogtepunten van Art Breda door kunsthistoricus Marius van Dam, bijzondere mini-masterclasses en gedegen uitleg over hedendaagse kunst en sieraden ontwerpen. Dit zit allemaal in het Speciale Nouveau-arrangement op 20 en 21 april 2018 bij Art Breda.
Info: Artifex

Ook jij bent een Californiër! 
Stedelijk Museum – Den Bosch
In zeker zin zijn we allemaal Californiërs. De expositie California: Designing Freedom laat zien hoezeer we zijn beïnvloed door alle high-tech uit Silicon Valley. In Den Bosch vind je een mooi overzicht van het wereldwijde gebruik van het Californisch design. Van lsd-zegels, protestposters en surfboards uit de jaren zestig en zeventig tot iPhones, Uber en DNA-zelfbouwpakketten in onze tijd. Geniet van de eerste schetsen van de motor uit de film Easy Rider, de Macintosh-pictogrammen en het artwork voor cultfilm Blade Runner. Er zijn meer dan 200 objecten die het verhaal van Californisch design vertellen. Een feest van herkenning en verrassing.  
Info: Stedelijk Museum Den Bosch

Echte lijven
Kunsthal – Rotterdam
Hyperrealisme: Sculptuur heet de tentoonstelling met indrukwekkende selectie beeldhouwwerken. Geselecteerd zijn 35 zeer realistische mensbeelden uit de afgelopen vijftig jaar, vervaardigd door 28 verschillende kunstenaars. Aan de hand van vijf verschillende thema’s laat de expositie zien dat we door de jaren heen steeds anders naar onze lichamen zijn gaan kijken.
Info: De Kunsthal

Romantiek met Viktor & Rolf
Groninger Museum – Groningen
Voor de liefhebber van hedendaagse Romantiek, fantasie en illusie is de expositie Ook Romantiek een must-see. In het artificial reality landschap sta je midden in de natuur, met landschappen die variëren van lieflijk tot dreigend en mysterieus. Dwaal rond in de verrassende keuze uit de eigen collectie moderne kunst, mode en design van het Groninger Museum: een spannende rondgang van de zwarte Romantiek in de designs van Studio Job tot de zoete witte creaties van modeontwerpers Viktor & Rolf. Bij Ook Romantiek staan beleving en emotie voorop.
Info: Groninger Museum

Prince hield van Holland
Beurs van Berlage – Amsterdam
De Nouveau-redactie werd heel vrolijk van de nieuwe tentoonstelling My name is Prince over de iconische popster. Want wat waren we dol op deze muzikale vernieuwer, die in de jaren tachtig de popwereld op zijn kop zette met zijn flamboyante act en geweldige songs. Hoe leuk om te weten dat de liefde geheel wederzijds was. Prince hield van Holland en van het Nederlandse publiek. Zijn eerste optreden buiten Amerika, in 1981, was in poptempel Paradiso, zijn Sign O’ The Times-film werd in 1987 voor Nederlands publiek geschoten en voor de tv-registratie van de Lovesexy ’88 Tour in Dortmund was op speciaal verzoek van His Royal Badness niet alleen het opnameteam, maar ook het publiek Nederlands. Tijdens zijn laatste show in ons land nam Prince afscheid met een uitnodiging aan zijn Nederlandse fans om naar zijn huis in Paisley Park te komen. Hij kon niet weten dat hij Nederland en zijn Nederlandse fans nooit meer terug zou zien. Zijn vroege dood was tragisch, maar zijn nalatenschap stemt nog altijd vrolijk. 
Info: Beurs van Berlage

Brits onderzoek wees uit dat dat je hersenen hetzelfde reageren op kijken naar kunst als op staren in de ogen van je geliefde. Dat is nog eens een goede reden om meer te investeren in cultuur!

Uit het onderzoek, dat al in 2011 werd uitgevoerd, kregen proefpersonen 30 schilderijen van wereldberoemde kunstenaars te zien. Als ze een schilderij mooi vonden, verhoogde de bloedstroom met wel 10 procent. En dat is evenveel als dat je bloedstroom verhoogt als je naar je geliefde kijkt.

Je kan dus stellen dat je hersenactiviteit sowieso toeneemt als je naar iets kijkt dat je mooi vindt.

Daarom is het ook zo'n goed nieuws dat de bezuinigingen op cultuur eindelijk tanende zijn.

Cultuurvisie:

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven (D66) onthulde deze week haar cultuurvisie: "Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen van jongs af aan meedoen aan cultuur, kunst maken of er gewoon van genieten", aldus de minister.

Belangrijke voornemens: 

 • Het kabinet stelt dit jaar 25 miljoen beschikbaar voor grote aankopen door musea.
 • Voor monumenten in het door aardbevingen getroffen Groningen komt 15 miljoen euro beschikbaar, bovenop het geld voor schadeherstel.
 • Met een bedrag van 2,1 miljoen in 2018 maakt het kabinet het mogelijk dat alle scholieren het Rijksmuseum of een ander museum bezoeken. Dit bedrag loopt op tot 4,9 miljoen in 2019 en verder.
 • Het Nieuwe Instituut in Rotterdam krijgt in 2018 5,5 miljoen om de ontwerptekeningen van Nederlandse architecten te digitaliseren.
 • Het kabinet investeert in 2018 2,7 miljoen in de ondersteuning van talentvolle kunstenaars. Dit bedrag loopt op tot 4,9 miljoen in 2019 en verder.

Bron: Trouw. Beeld: Van Gogh Museum