Een dagje uit in eigen land? Ga eens naar Leiden, Stad van Ontdekkingen. Met haar charmante grachten, fraaie winkels en bijzondere restaurants, zal deze plek je niet teleurstellen. Ook telt Leiden maar liefst dertien musea.

Eerder bezocht Nouveau-hoofdredacteur Claudia Straatmans al het Rijksmuseum van Oudheden en het Openlucht Museum De Lakenhal. Afgelopen maand bracht zij, samen met haar dochter, een bezoek aan CORPUS 'reis door de mens'. Een beleving voor jong en oud!

Spectaculair doorkijkje
Nergens anders krijg je zo'n bijzonder doorkijkje in het functioneren van de mens als bij CORPUS. De 55 minuten durende 'reis door de mens', is een unieke belevenis. Onder begeleiding van een audiotour leer je hoe het lichaam in elkaar zit en wat je moet doen om het gezond te houden. Het is net alsof je in je eigen lichaam loopt. Je gaat bij de knie het lichaam in en komt aan het einde van 'de reis' bij de hersenen weer naar buiten. Hierna kun je in je eigen tempo de weg vervolgen door het interactieve deel. Je kunt hier allemaal leuke testjes doen en uitdagende spellen spelen.

Claudia: “Met mijn dochter naar CORPUS, wat een feest was dat. Eerst 55 minuten een ‘reis door de mens’, letterlijk door hart en longen lopen, en daarna interactief met je eigen gezondheid aan de gang. Topper van de middag: Selfie van je toekomst. Wat waren wij onder de indruk van die oude versie van onszelf.”

Selfie van je toekomst
Veel bewegen, verantwoord eten en gezond leven, dat is het motto van CORPUS. De educatieve attractie biedt ook een podium voor goede doelen die zich inzetten voor de gezondheid en het welzijn van de mens. Samen met partner KWF ontwikkelde CORPUS ‘Selfie van je toekomst’. In deze digitale attractie neem je plaats achter een van de vier touchscreens. Er wordt vervolgens een ‘selfie’ gemaakt, die met behulp van een fraaie animatievideo wordt verouderd. Het is een confronterend portret van jezelf op hogere leeftijd, wanneer je start met roken of daar niet direct mee stopt. 

·       Adres: Willem Einthovenstraat 1, Oegstgeest nabij Leiden

·       Openingstijden: 09:00 tot 17:00 uur. CORPUS werkt met tijdsloten, dus reserveren is gewenst. De minimum leeftijd is 6 jaar.

·       Meer informatie: corpusexperience.nl

Er is in Leiden zoveel te ontdekken, dus een nachtje blijven is een goede optie. Kijk op hotelsvanleiden.nl voor een overzicht van de mogelijkheden.

Leiden
Leiden Marketing is de organisatie die Leiden regionaal en (inter)nationaal op de kaart zet. De organisatie, waarin 19 stadspartners uit Leiden participeren, geeft invulling aan het merk 'Leiden, Stad van Ontdekkingen'.

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Kiekjes kijken met €5,- korting!
Breda
Laatste kans: Het BredaPhoto Festival is nog te bezoeken tot en met zondag 21 oktober. Werk van 58 nationale en internationale fotografen is te zien op 15 locaties in de stad. Profiteer van de speciale Nouveau korting. Bestel je kaarten online en gebruik de code BP-NOUVEAU. Hiermee krijg je €5,- korting op een dag ticket.
Info: Bredaphoto

Belle is jarig!
Slot Zuylen – Oud Zuilen
Op zondag 21 oktober, zoals jaarlijks rond haar geboortedag, eert Slot Zuylen een van haar meest markante historische bewoners: Belle van Zuylen. Tijdens de Belledag maakt het publiek kennis met Belle van Zuylen, haar werk en de tijd waarin zij leefde. Het wordt een feestelijke dag met een afwisselend programma; verschillende Belle-rondleidingen, een lezing en een concert.
Info: Slot Zuylen

Festa Dell’ Arte
Hermitage – Amsterdam
De herfst wordt uitbundig gevierd in de Hermitage met dagelijks tentoonstellingen en events. Er worden verhalen verteld en liveconcerten gegeven te midden van de expositie Classic Beauties. Vanaf zaterdag 20 oktober staat er elke dag iets bijzonders op het programma voor jong en oud. Festa dell’Arte is een bomvol herfstprogramma rondom kunst, kennis en creativiteit, met een knipoog naar Italië. De binnentuin van de Hermitage wordt omgetoverd tot beeldentuin met een nieuwe collectie neoklassieke beelden.
Info: De Hermitage

Ode aan Lili Marleen
Nationaal Bevrijdingsmuseum – Groesbeek
Hoe ontstond de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog? Eigenlijk al een oorlog daarvoor. En was Lili Marleen een of twee vrouwen? En waarom raakt het lied mensen nog altijd zo diep recht in het hart? Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek geeft op deze en andere vragen antwoord tijdens een speciale Lili Marleen-dag op zondag 21 oktober a.s. in het museum. Dit gebeurt door middel van een publiekslezing, een doorlopende filmdocumentaire en live muziek.
Info: Nationaal Bevrijdingsmuseum

Cultureel weekend op stand, met stad én strand
Den Haag
Wij van de redactie zijn gek op onze hofstad. Den Haag is genieten van cultuur, strand en shoppen. Op dit moment biedt Den Haag drie bijzondere tentoonstellingen in drie verschillende stijlen: modern, klassiek en impressionistisch: 

  • Modernistisch meesterschap: Zadkine aan Zee bij Beelden aan Zee (t/m 3 mrt). Info: Museum Beelden aan Zee
  • Het unieke Nederlandse licht aan de kust, te zien in het Gemeentemuseum – Aan Zee (t/m 18 nov). Info: Gemeente Museum
  • De zindering aan zee. De Mesdag Collectie biedt met de tentoonstelling De zindering van de zee een eerbetoon aan Bas Jan Ader. Info: De Mesdag Collectie

Kunstvoedsel
Gorcums Museum - Gorinchem
Al eeuwenlang is voedsel een bron van inspiratie voor kunstenaars. Verrassende kunstwerken uit het verleden en heden worden getoond waarin voedsel een rol speelt. Als afbeelding of als medium voor een kunstwerk. Je zou er trek van krijgen!
Info: Gorcums Museum

De geboorte van Nederland
Rijksmuseum – Amsterdam
De tentoonstelling toont hoe de Tachtigjarige Oorlog Nederland heeft veranderd en gevormd. Tevens wordt duidelijk hoe het Zuiden, nu België, door deze strijd een eigen karakter kreeg. Nog altijd actueel zijn: godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht, terreur en vervolging. De expositie toont 200 kunstwerken en voorwerpen die een rol speelden in de Tachtigjarige Oorlog en als het ware ‘ooggetuigen’ zijn.
Info: Rijksmuseum

Winactie: Thomanerchor Leipzich treedt op in Concertgebouw Amsterdam
Het Concertgebouw - Amsterdam
Uniek: voor het eerst in het 800-jarig bestaan van het Thomanerchor Leipzig is het wereldberoemde koor te gast in het Concertgebouw Amsterdam. En voor dit bijzondere bezoek mogen wij 5 x 2 kaarten weggeven. Klik hier om kans te maken.
Info: Concertgebouw

 

Door de jaren heen is het spel van violiste Janine Jansen steeds intenser, steeds betoverender geworden. Dit seizoen speelt ze drie keer een Eigen Programmering in het Concertgebouw Amsterdam.

De eerste daarvan is 14 november. Ze soleert bij het Swedish Radio Orchestra onder leiding van Daniel Harding met het Vioolconcert van Alban Berg.

Janine woont een groot deel van het jaar in Stockholm, om de hoek van het orkest. De knusse stad, met het vele water, voelt als een tweede thuis en Jansen heeft veel vrienden binnen het orkest.

‘Communiceren over muziek, gaat op gevoel', volgens de talentvolle violiste. Het belooft een bijzonder en persoonlijk optreden te worden.

De befaamde dirigent Berg zal die avond ook nog Beethoven’s Symphony no. 3 dirigeren.

Beide werken komen prachtig tot  hun recht in de Grote Zaal, waar de magie altijd voelbaar is. Op diezelfde plek immers dirigeerden ooit grootheden als Gustav Mahler, Richard Strauss en Igor Stravinsky hun eigen composities.

Sergei Rachmaninoff speelde er zijn magistrale pianoconcerten, topdirigenten en musici kregen er staande ovaties. Dat ligt voor Janine vast ook in het verschiet.

Kijk op: concertgebouw.nl

Beeld: Marco Borggreve

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in