Het blijft een heerlijke musical: My Fair Lady. Met in de hoofdrol een ontwapenende Audrey Hepburn als Eliza Doolittle en natuurlijk Rex Harrison als haar strenge mentor Henry Higgins, die Eliza van een eenvoudig bloemenmeisje wil omtoveren tot chique Engelse lady. 

Higgins is een excentrieke professor en neemt de weddenschap aan om een eenvoudig meisje, dat op de markt bloemen verkoopt, om te toveren tot een dame in de Engelse society. Dat gaat niet zonder slag of stoot want Eliza heeft het hart op de tong. Maar leraar en leerling groeien naar elkaar toe en Eliza weet niet alleen de Engelse elite van slag te brengen…

Lees ook: Deze 9 stijlregels van Audrey Hepburn zijn nog altijd helemaal van nu

Plat Engels sprekende Eliza
Een geweldig gegeven voor een musical - die in 1956 op Broadway in première ging - en natuurlijk ook voor de gelijknamige film, die in 1964 een internationale bioscoophit werd en maar liefst acht Oscars won! In de theaterversie werd de hoofdrol gespeeld door Julie Andrews, op het witte doek kroop Audrey Hepburn in de huid van de plat Engels sprekende Eliza. 

Doordenkertje
De titel van het stuk is overigens een spel met woorden. De letterlijke betekenis van My Fair Lady is 'Mijn schone dame', maar My Fair is ook de manier waarop in plat-Londens de wijk Mayfair wordt uitgesproken. In deze chique wijk speelt het verhaal zich af. 

Een en al jeugdsentiment, vinden wij. En daarom: 5 redenen waarom Audrey Hepburn een onvergetelijke Eliza Doolittle neerzette, back in the sixties.

1. Ze steelt meteen je hart aan het begin van de film als de zorgeloze Eliza, die dansend Zou dat niet zalig zijn? (oftewel: Wouldn't it be loverly?) zingt.

2. De verbazing als Eliza ineens tóch in haar beste British die ene wereldberoemde zin weet uit te spreken. Legendarisch (en het lied gaat nooit meer uit je hoofd.) In Nederland beter bekend als:  "Het Spaanse graan heeft de orkaan doorstaan."
3. En natuurlijk was ze de belle of the ball tijdens haar 'vuurdoop' op Royal Ascot. Maar het verloopt niet helemaal volgens plan als Eliza haar favoriete paard begint aan te moedigen...
4. Heerlijk, dat muzikale gekibbel... en ondertussen wel verliefd zijn op elkaar. 

5. En tot slot de dromerige kippenvel-klassieker I could have danced all night. Wij ook Eliza, wij ook!

Maar laten we wel volledig zijn: de prachtige zangstem was niet van La Hepburn, maar van de onvolprezen Marni Nixon.

Fan van My Fair Lady?
Dan hebben wij heel goed nieuws, want vanaf oktober is de musical My Fair Lady ook in de Nederlandse theaters te zien, met in de hoofdrollen onder anderen Esmée Dekker als Eliza, Chris Tates als Professor Higgins, Alfred van den Heuvel en Sjoukje Hooymaayer. Wij gaan daar zeker bij zijn! Zien we je daar? Bekijk hier alle details en de volledige speellijst.

Dat belooft wat
Kenners zijn het erover eens: 'My Fair Lady is één van de beste musicals ooit gemaakt'. Een grootse productie met overrompelende kostuums en klassiekers als Zou dat nou niet zalig zijnHet Spaanse graanKom terug en dans met mij en Als ik straks de kerk maar haal.

Rokjesdag, en nog veel meer zonnig nieuws dit weekend.

De kracht van Máxima’s couturier
Centraal museum – Utrecht
Ook al vraagt het weer om buitenactiviteiten, het openingsweekend van deze tentoonstelling is een must see. Jan Taminiau opent in het Centraal Museum (met prettige binnentuin, overigens). Aan de hand van tientallen topstukken wordt de rijkdom en diepte van het werk van de Máxima-couturier getoond. Je wordt meegenomen in de wereld van research, herinneringen, inspiratie en vakmanschap van één van de meest toonaangevende modeontwerpers van Nederland. Jan Taminiau combineert ambachtelijk handwerk met unieke originele, materialen. Uiteraard is dé kroningsjurk ook te zien.
Info: Centraal Museum

Per heli over de tulpenvelden
Noordoostpolder
De natuur explodeert. Het mooiste zie je dit nu in de tulpenvelden. Ga eens buiten de geijkte (en rustigere paden), namelijk naar de NoordoostPolder. Voor het Profytodsd Tulpenfestival zijn verschillende routes uitgestippeld. Een autotocht van 120 kilometer, een fietsroute van 38 kilometer en wandelingen van 7, 15 en 25 kilometer. Als je het helemaal state of the art wil doen, kun je ook een ticket kopen voor een helikoptervlucht boven de immense tulpenvelden in de Noordoostpolder. 
Info: Tulpenfestival

Han Ebbelaar solo
Art Gallery – Hattem
Een binnen-tentoonstelling, maar omdat we Han Ebbelaar zo ongelofelijk sympathiek vinden, noemen we hem toch echt even. (Binnenkort ook in Nouveau: Han en zijn Alexandra Radius in een prachtige balletreportage). Na het ballet heeft Han zich ook verder ontwikkelt als beeldend kunstenaar. Hij is destijds uit het niets begonnen, geïnspireerd door mensen die hij tegenwoordig collega’s kan noemen.  Han maakt expressieve schilderijen met Frankrijk, waar hij en Alexandra een huis hebben, als grote inspiratiebron. De landschappen in de buurt van hun verbouwde boerderij zijn het uitgangspunt. Tijdens de verkooptentoonstelling bij Art Gallery vind je een groot deel van Hans’ doeken.
Info: Art Gallery

Art Nouveau
Gemeentemuseum – Den Haag
Een nieuwe kunst voor een nieuwe en betere samenleving. Dat is waar veel kunstenaars en ontwerpers rond 1900 naar op zoek waren. Art Nouveau symboliseert vernieuwingsdrift en idealisme. In ons land floreert de stijl tussen 1884 – 1914. In Den Haag zie je een selectie van 350 werken, waaronder affiches en boekbanden van Jan Toorop, kamerschermen van Jac. van den Bosch, kalenderbladen van Anna Sipkema, verfijnde natuurstudies van Theo Nieuwenhuis, metaalwerk van Jan Eisenloeffel, meubels van Johan Thorn Prikker en complete interieurs van Karel de Bazel en Hendrik Petrus Berlage. Een reis door de tijd.
Info: Gemeente Museum


Dineren aan het water
Het Bosch – Amsterdam
Frontrow aan het water zitten, kijkend over het uitgestrekte meer. Bijna alsof je in Zweden zit, maar het is gewoon Amsterdam: het Nieuwe Meer. Lunch & diner buiten bij mooi weer. Of: fine dining zoals eigenaar Ferry van Houten het zelf noemt. Omdat Ferry van huis uit sommelier is, is de wine-pairing ook zomers fijn.
Info: Het Bosch

Dat Amsterdam vele gezichten heeft, wist je al. Toch gaat deze culturele ontdekkingstocht van NOUVEAU je zeker verrassen. 

Tour d'Hotel

Vrijwel elk van de 117 kamers van het Amsterdamse designhotel Lloyd heeft een uniek ontwerp. In de architectuur en in grote delen van het interieur is te zien dat dit gebouw boordevol geschiedenis zit.

Een gids neemt je mee op een boeiende rondleiding door het hotel, waarbij hij alles vertelt over de architectuur en de verschillende ontwerpers. Daarnaast krijg je een exclusief kijkje in enkele bijzondere designkamers van het hotel.

Na de rondleiding geniet je van koffie en taart in het restaurant van het Lloyd Hotel.

Wandeling

Dan is het tijd voor een stevige wandeling. Het Oostelijk Havengebied heeft sinds het einde van de vorige eeuw een ware metamorfose ondergaan.

Wandel met een gids over de eilanden en ontdek de diversiteit in architectuur in dit stadsdeel, waar heden en verleden verrassend mooi op elkaar aansluiten.

Het Nouveau Architectuur Amsterdam-Arrangement
13.30 - 14.30 uur: rondleiding Lloyd Hotel
14.30 - 15.00 uur: koffie en gebak in het restaurant van het hotel
15.00 - 16.30 uur: architectuurwandeling Oostelijk Havengebied.

Data: 6, 20 en 27 mei 2018.

Prijzen p.p.: 
- abonnees € 29,50
- niet-abonnees € 32,50.

Aanmelden:
Via Artifex, vóór 30 april 2018.