Het blijft een heerlijke musical: My Fair Lady. Met in de hoofdrol een ontwapenende Audrey Hepburn als Eliza Doolittle en natuurlijk Rex Harrison als haar strenge mentor Henry Higgins, die Eliza van een eenvoudig bloemenmeisje wil omtoveren tot chique Engelse lady. 

Higgins is een excentrieke professor en neemt de weddenschap aan om een eenvoudig meisje, dat op de markt bloemen verkoopt, om te toveren tot een dame in de Engelse society. Dat gaat niet zonder slag of stoot want Eliza heeft het hart op de tong. Maar leraar en leerling groeien naar elkaar toe en Eliza weet niet alleen de Engelse elite van slag te brengen…

Lees ook: Deze 9 stijlregels van Audrey Hepburn zijn nog altijd helemaal van nu

Plat Engels sprekende Eliza
Een geweldig gegeven voor een musical - die in 1956 op Broadway in première ging - en natuurlijk ook voor de gelijknamige film, die in 1964 een internationale bioscoophit werd en maar liefst acht Oscars won! In de theaterversie werd de hoofdrol gespeeld door Julie Andrews, op het witte doek kroop Audrey Hepburn in de huid van de plat Engels sprekende Eliza. 

Doordenkertje
De titel van het stuk is overigens een spel met woorden. De letterlijke betekenis van My Fair Lady is 'Mijn schone dame', maar My Fair is ook de manier waarop in plat-Londens de wijk Mayfair wordt uitgesproken. In deze chique wijk speelt het verhaal zich af. 

Een en al jeugdsentiment, vinden wij. En daarom: 5 redenen waarom Audrey Hepburn een onvergetelijke Eliza Doolittle neerzette, back in the sixties.

1. Ze steelt meteen je hart aan het begin van de film als de zorgeloze Eliza, die dansend Zou dat niet zalig zijn? (oftewel: Wouldn't it be loverly?) zingt.

2. De verbazing als Eliza ineens tóch in haar beste British die ene wereldberoemde zin weet uit te spreken. Legendarisch (en het lied gaat nooit meer uit je hoofd.) In Nederland beter bekend als:  "Het Spaanse graan heeft de orkaan doorstaan."
3. En natuurlijk was ze de belle of the ball tijdens haar 'vuurdoop' op Royal Ascot. Maar het verloopt niet helemaal volgens plan als Eliza haar favoriete paard begint aan te moedigen...
4. Heerlijk, dat muzikale gekibbel... en ondertussen wel verliefd zijn op elkaar. 

5. En tot slot de dromerige kippenvel-klassieker I could have danced all night. Wij ook Eliza, wij ook!

Maar laten we wel volledig zijn: de prachtige zangstem was niet van La Hepburn, maar van de onvolprezen Marni Nixon.

Fan van My Fair Lady?
Dan hebben wij heel goed nieuws, want vanaf oktober is de musical My Fair Lady ook in de Nederlandse theaters te zien, met in de hoofdrollen onder anderen Esmée Dekker als Eliza, Chris Tates als Professor Higgins, Alfred van den Heuvel en Sjoukje Hooymaayer. Wij gaan daar zeker bij zijn! Zien we je daar? Bekijk hier alle details en de volledige speellijst.

Dat belooft wat
Kenners zijn het erover eens: 'My Fair Lady is één van de beste musicals ooit gemaakt'. Een grootse productie met overrompelende kostuums en klassiekers als Zou dat nou niet zalig zijnHet Spaanse graanKom terug en dans met mij en Als ik straks de kerk maar haal.

De tentoonstelling ‘Pure Rubens’ toont het grootste overzicht van Rubens’ olieverfschetsen in 65 jaar. In de olieverfschets is de briljante toets van de kunstenaar zelf altijd aanwezig. Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Museo Nacional del Prado in Madrid werkten samen om de mooiste werken bijeen te brengen. Ze tonen de hand van de meester in al zijn facetten en verraden zijn temperament: gretig, levendig, overvloedig.

Olieverfschets
De ‘god van de schilders’, zo werd Rubens (1577-1640) door zijn tijdgenoten genoemd. Niet zonder reden: Rubens was één van de meest invloedrijke en succesvolle schilders van zijn tijd.

Rubens bereidde zijn werken doorgaans voor met een schets van olieverf op paneel. Een verrassende materiaalkeuze, want wie schetst er nu met olieverf?

Rubens was daarin niet de eerste, maar wel een cruciaal vernieuwer: niemand paste de olieverfschets op zo’n veelomvattende wijze toe als hij. Dat hij veel belang hechtte aan die schetsen, bleek na zijn overlijden.

Honderden olieverfschetsen had Rubens in zijn atelier bewaard. Museum Boijmans Van Beuningen en het Museo Nacional del Prado in Madrid bezitten beide een unieke verzameling olieverfschetsen.

Mooiste Rubens schetsen in Rotterdam
De  tentoonstelling ‘Pure Rubens’ geeft voor heel even toegang tot de kamer waarin Rubens zijn meest persoonlijke werken bewaarde.

De selectie schetsen uit beide musea is aangevuld met bruiklenen van over de hele wereld zoals werken uit de Metropolitan Museum of Art in New York, het Art Institute in Chicago, The J. Paul Getty Museum in Los Angeles, Museo Thyssen-Bornemizsa in Madrid, The National Gallery in Londen en het Louvre in Parijs.

De 68 olieverfschetsen tonen de enorme reikwijdte van Rubens ’meesterschap’ en worden gecombineerd met een aantal van de grote schilderijen, prenten, voorbereidende tekeningen en een reusachtig tapijt van de meester.

Praktische informatie:
Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, 3015 CX ROTTERDAM
Open: Di t/m zo van 11.00 – 17.00 uur, Extra open op maandagen 15 en 22 oktober 2018
De tentoonstelling is tot en met 13 januari 2019 te zien in Museum Boijmans Van Beuningen.

Lezersaanbieding - Pure Rubens in Rotterdam-Arrangement
De mooiste olieverfschetsen uit de hele wereld zijn bij elkaar gebracht in het museum. Je komt dicht bij Rubens, zijn persoon en manier van werken. Een gids neemt je mee langs de meesterwerken. Sluit je bezoek gezellig af in de Espressobar met koffie of thee en iets lekkers.

Uiteraard is er tijd om ook de rest van het museum op eigen gelegenheid te bezoeken!

Data:
20 en 27 oktober 2018
Tijden:
14.00 - 15.00 uur: rondleiding met gids
15.00 - 15.30 uur: koffie/thee en taart in de Espressobar van Museum Boijmans van Beuningen
Prijzen p.p.:
* abonnees met Museumjaarkaart: € 17,50
* abonnees zonder Museumjaarkaart: € 30,-
* niet-abonnees met Museumjaarkaart: € 20,-
* niet-abonnees zonder Museumjaarkaart: € 35,-
Inclusief:
Rondleiding, koffie/thee en taart en Museumentree € 20,- (of Museumkaarttoeslag à € 2,50)
Meld je snel aan!
In elk geval vóór 8 oktober, via artifex.nu/nouveau

 

 

Wie kent haar niet? Zangeres Anneke Grönloh is nog steeds een van de meest verkochte Nederlandse artiesten allertijden. Vrijdagochtend overleed ze op haar vakantieadres in Frankrijk, zo maakt haar management vandaag bekend.

Vorig jaar trad de zangeres nog voor het laatste op.

Grönloh is een van de best verkochte Nederlandse artiesten allertijden. Ze werd wereldberoemd door haar hit Brandend Zand dat in 1962 een halfjaar lang hoog in de hitlijsten stond. 

In die tijd was ze dan ook een heus stijlicoon. Haar bruiloft met Wim Jaap van de Wal was een heus society-event en werd onder grote belangstelling van het publiek voltrokken.

Zij verkocht meer dan 30 miljoen platen. In 2012 ontving ze daar een driedubbel platina album voor.

Grönloh was behalve in Nederland heel populair in Duitsland en Azië. In 1964 vertegenwoordigde zij Nederland bij het Eurovisie Songfestival met het nummer Jij bent mijn leven. Zij behaalde hiermee de tiende plaats.

Hier hoor je dat optreden:

Vijftigjarig jubileum

In 2009 straalde ze tijdens het concert ter ere van haar vijftigjarig jubileum als artieste. De zangeres trad op in de Koninklijke Schouwburg samen met bevriende collega's als Willeke Alberti, Ria Valk en Ronnie Tober.

Bron: NU.nl/Beeld: ANP