Kasteel Amerongen staat voor het eerst in de geschiedenis in het teken van sterke vrouwen.

Kasteel amerongen

Vijf kasteelvrouwen spelen de hoofdrol in een fascinerend verhaal. Deze vrouwen hebben zich sinds 1286 op onnavolgbare wijze onderscheiden in het onderhouden van het Huys, het beheren van landerijen en het navolgen van de sociaal-politieke netwerken van hun echtgenoten. Een ongewoon fenomeen in die tijd! De heren van Amerongen waren als gevolg van verplichtingen vaak lange tijd weg van huis. In de tussentijd waren de vrouwen op het kasteel heer en meester. Ook nu vormen vrouwen een belangrijke spil in het wel en wee van Kasteel Amerongen. Sinds 1979 werken ruim 25 ‘Engelen’ als vrijwilligers aan het eeuwenoude textiel van het Huys.

Voor het eerst te zien
Veel collectiestukken herinneren aan de ‘First Ladies’ op Kasteel Amerongen. Misschien wel het meest in het oog springende van de collectie, zijn de 490 brieven van Margaretha Turnor aan haar echtgenoot, Godard Adriaan van Reede. Een sleutelfiguur in de opstand tegen de Franse overheersing. Als vergelding voor zijn opstand werd Kasteel Amerongen in 1673 door de troepen van Lodewijk XIV platgebrand. Margaretha Turnor heeft er met haar inspanningen voor gezorgd dat het kasteel herbouwd werd. Maar niet zonder haar echtgenoot op de hoogte te houden, over de vorderingen van de bouwwerkzaamheden, over haar veertien kleinkinderen, maar ook over haar verdriet om het overlijden van hond Citroentje. Haar ontroerende zeventiende eeuwse brieven begonnen steevast met de aanhef: ‘Mijn heer, mijn liefste hartje’. Een aantal van deze unieke zeventiende-eeuwse brieven zijn voor het eerst voor publiek te zien. De brieven komen speciaal voor deze thema activiteit na twintig jaar weer ‘thuis’.

Vorstelijke allures van krachtige kasteelvrouw
In 1715 trouwt Henriette van Nassau-Zuylestein met de 20 jaar oudere Frederik van Reede. Door de inspanningen van Henriette kreeg het kasteel haar vorstelijk allure. Kostbare serviezen en exquise meubelen werden aangeschaft. Als kers op de taart werd in 1726 een imposante plafondschildering aangebracht in de grote ontvangstzaal, die vandaag de dag nog te bewonderen is. Helaas overlijdt Frederik van Reede al na 4 jaar huwelijk, Henriette blijft achter met 3 kleine kinderen. Later zal blijken, dat zij hen allemaal zal overleven. Henriette maakt zich sterk voor goed onderwijs voor haar kinderen, haar twee zoons volgen zelfs les aan de Universiteit van Marburg. En sommige dingen zijn al zo oud als de weg naar Rome: ook toen al stuurden deze heren studenten hun vuile was op naar hun moeder. In de familiecorrespondentie valt op, dat de gezinsleden altijd vragen de groeten over te brengen aan vrouw Doorslag, de huishoudster. Uniek is dat de familie zelfs een portretje van de huishoudster had, dit portretje bevestigt het belang van vrouw Doorslag en hangt nog steeds in het Huys.

Literair liefhebster met handig huishoudboekje
Onder het bewind van Anna Elisabeth van Tuyll van Serooskerken vierde de literatuur hoogtij op Kasteel Amerongen. Zo verrijkte zij de bibliotheek met kostbare boeken. Ook op muzikaal gebied was Anna Elisabeth gepassioneerd. Dat het Huys een prachtig achttiende-eeuws Bätz kabinetorgel en klavecimbel herbergt, is aan haar te danken. ‘Annabetje’, zoals ze door intimi werd genoemd, huwde haar neef Frederik van Reede. Het gezin leefde op (te) grote voet. Om de uitgaven én haar man in toom te houden introduceert ‘Annabetje’ begin negentiende eeuw een huishoudboekje. Het begint met de spreuk: “Goede orde in zijne uitgaaf verschaft een dubbel goed. De ziele wint de rust en ‘t lichaam overvloed”. Deze unieke uitgave met tabellen en lijstjes geven een mooi inkijkje in het uitgavenpatroon van een adellijke familie in die tijd en is deze zomer te zien op Kasteel Amerongen. Opvallend feit is, dat vandaag de dag vrouwen nog steeds vaker de scepter zwaaien over de financiën dan mannen!

Van gevluchte keizer tot zwerfopvang
Toen Keizer Wilhelm II na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtte, kreeg hij onderdak op Kasteel Amerongen. De dochter des huizes, Elisabeth van Aldenburg Bentinck, leidde zijn verblijf in goede banen. Elisabeth trouwde met de adjudant van de keizer. Een monumentaal familieportret van haar gezin is deze zomer voor het eerst te bewonderen op Kasteel Amerongen. Elisabeth zette zich haar hele leven in voor het welzijn van dieren. Zo zamelde ze geld in voor mishandelde paarden op Java en Sumatra en onderhield ze de ‘dierenambulance’. Dankzij haar is in de jaren zestig een dierenasiel opgericht. Ook de dierenbegraafplaats in de tuin van Kasteel Amerongen geeft een ontroerend beeld van haar liefde voor dieren.

Engelengeduld
De rol van vrouwen op Kasteel Amerongen is ook vandaag de dag van groot belang, zij het op een andere manier dan toen. Het onderhoud van de tuin en de collectie valt onder vrouwelijke hoede. De zorg voor de stoffering wordt bijvoorbeeld al sinds 1979 uitgevoerd door ruim 25 textielvrijwilligers, die ‘Engelen’ worden genoemd. Deze naam kregen ze ooit omdat er met engelengeduld aan het textiel gewerkt wordt. Ook deze vrouwen staan deze zomer in de belangstelling tijdens ‘Sterke Vrouwen op Kasteel Amerongen’.

Wanneer: 9 juni t/m 2 oktober 2016.
Informatie en tickets: www.kasteelamerongen.nl

Antwerpen schittert dit jaar, en hoe! Er wordt namelijk tegelijkertijd Diamant- én Barokjaar gevierd. Klinkende namen als Jan Fabre en jonge kunstenaars laten zich inspireren door Rubens, barokmuzikanten voeren je terug naar 1600, dansers mixen urban beats en klavecimbel. Nieuw is het diamantbelevingscentrum DIVA Antwerp Home of Diamonds.

Genoeg te doen dus, maar daarvoor heb je ook een gezonde dosis nachtrust nodig. En die kun je bij deze vijf nieuwe (boetiek)hotels opdoen.

1. Pilar

Voor trendvolgers is het gloednieuwe Pilar een aanrader. In het monumentale witte pand op het Zuid vind je een food bar, een originele shop met bijzondere vondsten en daarboven 17 kamers.

De inrichting is huiselijk hip. Interieurarchitect Sam Peeters en hotelmanager Christophe Ysewyn zijn overduidelijk een perfecte match.

Kamers vanaf € 125,-, hotelpilar.be

2. Graanmarkt 13

Dit is een bijzonder adres, handig gelegen tussen dé winkelstraten, marktpleinen en theaters. Beneden zit het toprestaurant van chef-kok Seppe Nobels, boven het gastenverblijf met hotelservice.

Ideaal als je met vrienden naar Antwerpen komt, want dit appartement heeft vier slaapkamers en twee badkamers en is schitterend gerenoveerd door architect Vincent Van Duysen.

In de shop ontdek je bijzondere hebbedingen, zoals de botanische producten van Nobels & Friends: een betoverend parfum, kruidige siropen, geurkaarsen en zadenmixen voor je tuin. Zo kun je na je verblijf een stukje Graanmarkt 13 mee naar huis nemen.

Appartement met ontbijt: €1.300,- voor zes personen, graanmarkt13.com

3. U Sleep

Topchef Viki Geunes en mediafiguur Hans Otten bieden je een verrassend eet- & slaapconcept, U Antwerp op het Eilandje in Antwerpen. Met food- & cocktailbar en mooi terras.

Je hebt de keuze uit cosy, charming of luxury kamers, maar allemaal hebben ze uitzicht op het water, de schepen, het MAS en het volledig vernieuwde stadsgedeelte. Je hoeft zelfs de deur niet uit om te eten; kies gewoon voor restaurant U Eat, met een menu van Viki himself.

Kamers voor twee personen vanaf €175,-. u-eatsleep.be

5. Franq

Het was een bank, nu is het Franq - een knipoog naar de oude Belgische munteenheid. De urban chic vibe overvalt je meteen al in de lobby. In die schitterende omgeving proef je gerechten op niveau, van chef Tim Meuleneire die eerder al twee sterren haalde.

En je kunt er logeren in een van de 42 kamers, warm en huiselijk ingericht. In je badkamer wacht je een regendouche of ontspannend bad met fijne producten van Elemental Herbology.

Kamers vanaf €159,- voor twee personen, hotelfranq.com

5. Maison de Trazegnies

Het is geen B&B, het is geen hotel, wat is het dan wel? Een luxueuze privéaccommodatie, met keus uit een heus penthouse of een suite. De inrichting is warm-wit, de service van hoog niveau.

En dat in een bruisende buurt, vlak bij de Kloosterstraat en de Nationalestraat, ideaal voor vintage lovers en fashionista’s. Kim de Trazegnies biedt je ook de perfecte gezichts-, nagel- of voetverzorging in haar beautysalon op hetzelfde adres.

Suites vanaf €199,- voor twee personen, maisondetrazegnies.com

Natuurlijk zijn er ook nog genoeg andere leuke adresjes is Antwerpen, van B&B tot vijf sterren. Kies gewoon lekker iets dat bij je past en geniet van de stad.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

De meesten van ons, en zeker die met schoolgaande kind’ren zijn weer terug in het land. Tijd om de balans op te maken. Wat blijkt? 1 op de 5 Nederlanders gaf in tropische oorden of bewandelde bergpaden meer uit dan gedacht.

Uit onderzoek van Skyscanner is gebleken dat één op de vijf mensen in Nederland meer geld uitgaf op vakantie dan van tevoren begroot. Veel mensen stellen aan het begin van de vakantie een budget vast en houden zich daaraan.

Tevreden

Over het algemeen zijn we tevreden met ons uitgavenpatroon op vakantie, alleen die 20 % die over het budget schoot, zullen daar iets anders over denken. 15 % moet zelfs de aankomende weken de broekriem financieel aantrekken om de vakantie goed te maken.

Waar dat geld dan aan opgaat? Aan eten, drinken, stappen en uitjes.

Gebeurt jou dat ook altijd? Of houd je altijd nog een extra extraatje achter de hand in de vakantie?

Bron: Skyscanner.nl. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in