MuseumprijsHet Nationaal Militair Museum in Soest, Nationaal Monument Kamp Vught en het Verzetsmuseum in Amsterdam maken kans op de Museumprijs 2016.

Elk jaar is er een andere categorie waar de musea aan moeten voldoen. Dit jaar gaat de Museumprijs naar een oorlogsmuseum, verzetsmuseum of herinneringscentrum dat er het beste in slaagt "het verhaal over de Eerste en/of de Tweede Wereldoorlog op een aansprekende wijze aan een breed publiek te presenteren."

Een vakjury selecteerde de drie kanshebbers. Volgens jurylid en militair historicus Christ Klep is oorlog voor de huidige generatie een "vreemd element" in hun bestaan.

Article continues after the ad

"De oorlogen in Syrië of Afghanistan zijn dichtbij op tv en tegelijk ver weg in ons hoofd. We vergeten nog wel eens dat onze welvaartsstaat en onze democratie in Europa voor een belangrijk deel wortels hebben in de oorlog.''

Nationaal Militair Museum in Soest

In het Nationaal Militair Museum leer je alles over de wereld van de krijgsmacht en komen aangrijpende verhalen tot leven. Hier sta je oog in oog met pronkstukken uit de grootste militaire collectie van Nederland: van tanks en pantservoertuigen tot vliegtuigen en helikopters. Daarnaast valt er genoeg zelf te ontdekken en te doen. Een bezoek aan het Nationaal Militair Museum blijft je bij!

Nationaal Monument Kamp Vught

‘Herdenken is nadenken’ is het motto van Nationaal Monument Kamp Vught. Niet alleen op 4 mei; jaarlijks bezoeken ruim 70.000 mensen de historische plek waar het SS-concentratiekamp Vught was gelegen. Het herinneringscentrum maakt de kwetsbaarheid en de actuele betekenis van vrijheid invoelbaar. Barak1B, de laatste authentieke stenen barak van Nederland is sinds 2013 een waardevolle aanvulling voor bezoekers.

Aan de rand van Vught ligt Nationaal Monument Kamp Vught, gevestigd op een deel van het terrein van het voormalige concentratiekamp Vught. In januari 1943 werd hier Konzentrationslager Herzogenbusch geopend – het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. Ruim 31.000 mensen werden hier gevangen gehouden, onder wie zo’n 12.000 joden. Kenmerkend voor het kamp was de diversiteit aan achtergronden: Joden, politieke gevangenen, verzetsstrijders, Jehova’s Getuigen, gijzelaars, studenten en criminelen. Na ‘Dolle Dinsdag’ werd kamp Vught begin september 1944 ontruimd.

Het Verzetsmuseum in Amsterdam

Verzetsmuseum Amsterdam gaat over gewone en bijzondere mensen, in Nederland en Nederlands-Indië, tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het museum ervaren bezoekers wat het betekent om je vrijheid en rechten te verliezen en in angst te leven. En dat het belangrijk is om je te verzetten tegen onderdrukking en op te komen voor mensen die gevaar lopen, toen en ook nu.

In het Verzetsmuseum maakt de bezoeker een wandeling door bezet Nederland. In persoonlijke verhalen wordt verteld voor welke moeilijke keuzes de Nederlanders kwamen te staan. Moest je je verzetten tegen de nazi’s, en hoe dan en wat waren de risico’s? Of moest je je maar neerleggen bij de situatie? De bezoeker vraagt zich af: wat zou ik hebben gedaan? Steeds duidelijker wordt hoe belangrijk vrijheid en democratie zijn.

Stemmen

Mensen kunnen nu via museumprijs.nl hun stem uitbrengen op hun favoriete museum. Dat kan tot en met 26 april. Op 3 mei wordt de winnaar bekend.

Het Fries Museum in Leeuwarden won vorig jaar de prijs, die in 1990 is ingesteld en een initiatief is van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij.