More content below the advertising

Parijse prentenwereld

De artistieke rage van het fin de siècle nu permanent zichtbaar en voor iedereen te ontdekken

Vanaf nu is op de website Parijse prentenwereld de spectaculaire prentencollectie van het Van Gogh Museum voor iedereen online te bewonderen. Vanwege lichtgevoeligheid en de omvang van de verzameling is het niet mogelijk deze circa 1800 prenten en affiches uit het Franse fin de siècle in zijn volledigheid en permanent tentoon te stellen. De nieuwe website ontsluit de complexe wereld van de Parijse prenten voor een groot publiek. De bezoeker kan via de talloze dwarsverbanden tussen de prenten associatief dwalen in deze hechte wereld en kiest zelf hoeveel informatie hij tot zich neemt. Op bijna elke prent kan tot de papiervezel worden ingezoomd. De online prentencollectie richt zich door het gelaagd aanbieden van informatie op een breed spectrum van doelgroepen: van een jong visueel ingesteld publiek tot academici.

Een langgekoesterde wens van het Van Gogh Museum is in vervulling gegaan: het voortdurend en aan iedereen tonen van een unieke prentenverzameling, zonder restricties van ruimte en tijd. De website is altijd toegankelijk, toont de complete collectie en wordt voortdurend aangevuld met nieuwe aanwinsten (de collectie bestaat momenteel uit 1800 artistieke prenten, affiches en boeken).

Prentenwereld

Ontdek de dynamische Parijse prentenwereld

Het Van Gogh Museum experimenteert volop met innovatieve vormen van digitale ontsluiting en kennisdeling van zijn collectie. De Parijse prentenwereld is een mooi voorbeeld van onze verkenning van de nieuwe technische mogelijkheden: onderzoeksgegevens zijn op een dynamische en overkoepelende manier met elkaar in verband gebracht. Door bij een prent op een van de omringende beelden te klikken, opent er meteen weer een nieuw venster naar een nieuw object uit de collectie. Door de verbanden vervolgens te verklaren met teksten in plaats van een beschrijving per werk, ontstaat een nieuw soort digitale publicatie die voortdurend herzien en verrijkt kan worden. Door het gebruik van interactieve tags en hyperlinks zijn de ontelbare artistieke en historische dwarsverbanden inzichtelijk gemaakt. Dat is cruciaal want de Parijse prentenwereld was hecht: elke individuele prent is op diverse manieren verbonden met talloze andere prenten. Zo deelden kunstenaars dezelfde invloeden en stijlkenmerken en komen ook hun onderwerpen, technieken en papiersoorten overeen. Kunstenaars werkten steeds met dezelfde drukkers en uitgevers, bestemden prenten voor dezelfde prentenalbums en tijdschriften en werkten met dezelfde café-concertartiesten, theatermakers en handelaren.

Toegankelijk en associatief

De bezoeker van de Parijse prentenwereld kan associatief dwalen in de visuele wereld van prenten. Hij kiest zelf hoeveel informatie hij tot zich neemt en hoe diepgaand hij op onderzoek uit gaat in de prentenwereld. Zo kan de bezoeker bijvoorbeeld op de naam ‘Ambroise Vollard’ zoeken en uitvinden dat deze charismatische kunsthandelaar een van de belangrijkste cultuurpausen van het fin de siècle was. Ook biedt de website inzicht in de overkoepelende thema’s van de collectie. Zo leert de bezoeker onder het kopje ‘intimiteit’ waarom op zoveel prenten stemmige interieurs staan afgebeeld. Deze manier van navigeren waarbij beleving centraal staat, is een belangrijk uitgangspunt voor de kunstliefhebber.
In de online prentencollectie kan ook gericht gezocht worden. De bezoeker kan bijvoorbeeld met één klik alle prenten naar boven halen die met een bepaalde musicus zijn verbonden (bijvoorbeeld ‘bladmuziek’). Ook worden bij alle prenten de gegevens uit de belangrijkste oeuvrecatalogi en wetenschappelijke publicaties vermeld, waarmee de website een waardevol naslagwerk is. Elke prent is tevens voorzien van een lijst literatuurverwijzingen. De site biedt dus meerdere lagen van informatie: van de grote thema’s van het fin de siècle als cultuurperiode en een representatief overzicht van de 19de-eeuwse prentkunst tot zeer gedetailleerde informatie over elke prent.

Aard van de collectie

In het jaar 2000 kocht de Vincent van Gogh Stichting voor het museum een verzameling prenten uit het Franse fin de siècle van een particulier (bestaande uit 786 prenten en 18 kunstenaarsboeken), een van de mooiste internationale collecties prentkunst uit deze bloeiperiode. Deze prentencollectie is van groot belang voor het Van Gogh Museum, dat als doelstelling heeft het leven en werk van Vincent van Gogh en de kunst van zijn tijd toegankelijk te maken. De hausse aan prenten begon op stoom te komen in de jaren dat Van Gogh in Parijs woonde (1886-1888), toen hij en zijn broer Theo de ontwikkelingen volgden en samen ook grafiek van tijdgenoten verzamelden. Dankzij de prentencollectie is het mogelijk om lijnen te trekken van voorlopers van Van Gogh naar zijn vrienden en tijdgenoten en vervolgens naar kunstenaars die weer door hen zijn geïnspireerd. Sindsdien wordt de collectie voortdurend uitgebreid (onlangs zijn de prentenserie Intimités van Félix Vallotton en enkele belangrijke prenten en affiches van Toulouse-Lautrec aangekocht).

Achtergrond: prentenrevolutie in het fin de siècle

Tot halverwege de 19de eeuw werd prentkunst in Frankrijk voornamelijk gebruikt om schilderijen en beelden zo nauwkeurig mogelijk te reproduceren voor een groot publiek. Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw veranderde dit compleet: kunstenaars experimenteerden volop met prenttechnieken en elke druk werd nu gezien als een individueel kunstwerkje op zich. Werd voorheen de oplage bepaald door de marktvraag en de conditie van de plaat, nu werd een beperkte oplage een bewuste keuze om de prenten een zeldzaam karakter te geven. Deze ontwikkeling nam een hoge vlucht in het fin de siècle (1890-1905): toen een nieuwe generatie kunstenaars de prentkunst omarmde als het moderne medium van hun tijd.
De prentkunstenaars deelden bovendien in een fascinatie voor het moderne leven, zoals het opwindende Parijse uitgaansleven, de Japanse prentkunst en het intieme huiselijke bestaan van de gegoede burgerij. Ideeën over moderniteit en kunst werden gedeeld met elkaar en met schrijvers, dichters en denkers en komen in de prenten uit die tijd naar voren. Deze ontwikkeling kwam in een stroomversnelling na de dood van Van Gogh in 1890, maar de grafiekrevolutie is niet los te zien van zijn tijdgenoten en de generatie kunstenaars die na hem kwam.

 

Onze tijdlijn vult zich met zonovergoten foto's op Europa's ski-pistes. Het is dat de temperatuur 's nachts nog een béétje onder het nulpunt daalt, anders bleef er weinig te skiën over. Waar wil je extra aan denken bij warm wintersportweer?

1. Drinken!

Je bent lekker in beweging en ongemerkt verlies je ook behoorlijk wat vocht. Zeker met warm wintersportweer: Veel (water) drinken. Neem een extra plastic fles of bidon met water mee zodat je af en toe in de lift een slokje neemt om je vocht op peil te houden.

More content below the advertising

Als je dat niet doet kan je hoofdpijn krijgen door het vochttekort en als je meteen aan de alcohol gaat na het skiën, komt deze ook dubbel zo hard aan.

2. Houd je jas aan

Als je op het terras zit na een paar afdalingen, is de verleiding groot om je jas uit te trekken. Denk er wel aan dat je niet alleen in een thermo-shirt of t-shirt blijft zitten.

Je bezwete truitje koelt snel af in de toch wel frisse buitenlucht en dan vat je heel snel kou, zeker als er een windje staat. Doe je jas dus wel lekker open, maar houd 'm aan of trek een droge trui aan.

3. Goede bescherming

Behalve dat winterkleding je warm en droog houdt, is het ook bedoeld als bescherming. Want als je in een t-shirt of simpel truitje skiet en je valt, is dat echt behoorlijk onaangenaam. Kies voor een dunner jasje of een fleece-trui als het met je ski-jas echt niet uit te houden is.

4. Laagjes laagjes laagjes

Dat is het geheim voor wintersporten in deze temperaturen. Zorg voor meerdere laagjes zodat je ook iets uit kan trekken als het te warm is, maar dan evengoed nog wel genoeg aan hebt.

Een droge trui of een extra thermoshirt in je rugzak is aan te raden en hopelijk heb je verschillende diktes trui meegenomen zodat je een beetje kan variëren.

5. Smeer 'm

Verzorg je huid extra goed als het zo zonnig is op de piste. Je zit in de bergen dichter bij de zon en de sneeuw reflecteert ook nog eens. Factor 50 is echt geen overbodige luxe.

Neem je zonnebrandcrème mee zodat je bij de koffie-pauze en lunch nog even een nieuw laagje op kan smeren. Zorg ook voor een goede beschermingsfactor voor je lippen en vergeet op het terras je oorschelp niet in te smeren. 

6. Draag een goede zonnebril

Dat je geen zin hebt in die grote ski-bril met dit weer, snappen wij heel goed. Maar omdat het (zon)licht op de berg zo fel is, is het écht belangrijk om een goede UV-bescherming in je zonnebril te hebben.

Investeer hierin, want als je sneeuwblind wordt, zie je echt sterretjes. Houd je zonnebril ook op op het terras.

Mode-expert Anita Willemars geeft natuurlijk het goede mode-voorbeeld. Helemaal on trend (metallic). Viel Spass!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door A N I T A W I L L E M A R S (@anitawillemars) op

Beeld: Joan Oger by unsplash

Elke week het laatste mode-nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

De meest luchtige macarons, millefeuilles die dansen op je tong, brioches die precíes goed zijn, chocolaterieën met eindeloos veel keuze en de beste croissants van de Franse hoofdstad.

Janny van der Heijden, de ultieme gebaks-expert van Heel Holland Bakt onthult haar favoriete adressen in Parijs.

We kunnen bijna niet wachten. In Janny’s reisgids La Douce Paris (het zoete Parijs) vind je 9 wandelingen met de beste insiderstips van deze fijnproever.

More content below the advertising

We moeten nog even geduld hebben, want La Douce Paris van Janny van der Heijden ligt vanaf mei 2019 in de winkel, maar daarna gaat ‘ie zéker mee in de tas voor een heerlijk lang weekend Parijs!

Lees ook: 9 geheimtips in Parijs van de samensteller van de Louis Vuitton-reisgidsen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in