Parijse prentenwereld

De artistieke rage van het fin de siècle nu permanent zichtbaar en voor iedereen te ontdekken

Vanaf nu is op de website Parijse prentenwereld de spectaculaire prentencollectie van het Van Gogh Museum voor iedereen online te bewonderen. Vanwege lichtgevoeligheid en de omvang van de verzameling is het niet mogelijk deze circa 1800 prenten en affiches uit het Franse fin de siècle in zijn volledigheid en permanent tentoon te stellen. De nieuwe website ontsluit de complexe wereld van de Parijse prenten voor een groot publiek. De bezoeker kan via de talloze dwarsverbanden tussen de prenten associatief dwalen in deze hechte wereld en kiest zelf hoeveel informatie hij tot zich neemt. Op bijna elke prent kan tot de papiervezel worden ingezoomd. De online prentencollectie richt zich door het gelaagd aanbieden van informatie op een breed spectrum van doelgroepen: van een jong visueel ingesteld publiek tot academici.

Een langgekoesterde wens van het Van Gogh Museum is in vervulling gegaan: het voortdurend en aan iedereen tonen van een unieke prentenverzameling, zonder restricties van ruimte en tijd. De website is altijd toegankelijk, toont de complete collectie en wordt voortdurend aangevuld met nieuwe aanwinsten (de collectie bestaat momenteel uit 1800 artistieke prenten, affiches en boeken).

Prentenwereld

Ontdek de dynamische Parijse prentenwereld

Het Van Gogh Museum experimenteert volop met innovatieve vormen van digitale ontsluiting en kennisdeling van zijn collectie. De Parijse prentenwereld is een mooi voorbeeld van onze verkenning van de nieuwe technische mogelijkheden: onderzoeksgegevens zijn op een dynamische en overkoepelende manier met elkaar in verband gebracht. Door bij een prent op een van de omringende beelden te klikken, opent er meteen weer een nieuw venster naar een nieuw object uit de collectie. Door de verbanden vervolgens te verklaren met teksten in plaats van een beschrijving per werk, ontstaat een nieuw soort digitale publicatie die voortdurend herzien en verrijkt kan worden. Door het gebruik van interactieve tags en hyperlinks zijn de ontelbare artistieke en historische dwarsverbanden inzichtelijk gemaakt. Dat is cruciaal want de Parijse prentenwereld was hecht: elke individuele prent is op diverse manieren verbonden met talloze andere prenten. Zo deelden kunstenaars dezelfde invloeden en stijlkenmerken en komen ook hun onderwerpen, technieken en papiersoorten overeen. Kunstenaars werkten steeds met dezelfde drukkers en uitgevers, bestemden prenten voor dezelfde prentenalbums en tijdschriften en werkten met dezelfde café-concertartiesten, theatermakers en handelaren.

Toegankelijk en associatief

De bezoeker van de Parijse prentenwereld kan associatief dwalen in de visuele wereld van prenten. Hij kiest zelf hoeveel informatie hij tot zich neemt en hoe diepgaand hij op onderzoek uit gaat in de prentenwereld. Zo kan de bezoeker bijvoorbeeld op de naam ‘Ambroise Vollard’ zoeken en uitvinden dat deze charismatische kunsthandelaar een van de belangrijkste cultuurpausen van het fin de siècle was. Ook biedt de website inzicht in de overkoepelende thema’s van de collectie. Zo leert de bezoeker onder het kopje ‘intimiteit’ waarom op zoveel prenten stemmige interieurs staan afgebeeld. Deze manier van navigeren waarbij beleving centraal staat, is een belangrijk uitgangspunt voor de kunstliefhebber.
In de online prentencollectie kan ook gericht gezocht worden. De bezoeker kan bijvoorbeeld met één klik alle prenten naar boven halen die met een bepaalde musicus zijn verbonden (bijvoorbeeld ‘bladmuziek’). Ook worden bij alle prenten de gegevens uit de belangrijkste oeuvrecatalogi en wetenschappelijke publicaties vermeld, waarmee de website een waardevol naslagwerk is. Elke prent is tevens voorzien van een lijst literatuurverwijzingen. De site biedt dus meerdere lagen van informatie: van de grote thema’s van het fin de siècle als cultuurperiode en een representatief overzicht van de 19de-eeuwse prentkunst tot zeer gedetailleerde informatie over elke prent.

Aard van de collectie

In het jaar 2000 kocht de Vincent van Gogh Stichting voor het museum een verzameling prenten uit het Franse fin de siècle van een particulier (bestaande uit 786 prenten en 18 kunstenaarsboeken), een van de mooiste internationale collecties prentkunst uit deze bloeiperiode. Deze prentencollectie is van groot belang voor het Van Gogh Museum, dat als doelstelling heeft het leven en werk van Vincent van Gogh en de kunst van zijn tijd toegankelijk te maken. De hausse aan prenten begon op stoom te komen in de jaren dat Van Gogh in Parijs woonde (1886-1888), toen hij en zijn broer Theo de ontwikkelingen volgden en samen ook grafiek van tijdgenoten verzamelden. Dankzij de prentencollectie is het mogelijk om lijnen te trekken van voorlopers van Van Gogh naar zijn vrienden en tijdgenoten en vervolgens naar kunstenaars die weer door hen zijn geïnspireerd. Sindsdien wordt de collectie voortdurend uitgebreid (onlangs zijn de prentenserie Intimités van Félix Vallotton en enkele belangrijke prenten en affiches van Toulouse-Lautrec aangekocht).

Achtergrond: prentenrevolutie in het fin de siècle

Tot halverwege de 19de eeuw werd prentkunst in Frankrijk voornamelijk gebruikt om schilderijen en beelden zo nauwkeurig mogelijk te reproduceren voor een groot publiek. Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw veranderde dit compleet: kunstenaars experimenteerden volop met prenttechnieken en elke druk werd nu gezien als een individueel kunstwerkje op zich. Werd voorheen de oplage bepaald door de marktvraag en de conditie van de plaat, nu werd een beperkte oplage een bewuste keuze om de prenten een zeldzaam karakter te geven. Deze ontwikkeling nam een hoge vlucht in het fin de siècle (1890-1905): toen een nieuwe generatie kunstenaars de prentkunst omarmde als het moderne medium van hun tijd.
De prentkunstenaars deelden bovendien in een fascinatie voor het moderne leven, zoals het opwindende Parijse uitgaansleven, de Japanse prentkunst en het intieme huiselijke bestaan van de gegoede burgerij. Ideeën over moderniteit en kunst werden gedeeld met elkaar en met schrijvers, dichters en denkers en komen in de prenten uit die tijd naar voren. Deze ontwikkeling kwam in een stroomversnelling na de dood van Van Gogh in 1890, maar de grafiekrevolutie is niet los te zien van zijn tijdgenoten en de generatie kunstenaars die na hem kwam.

 

Antwerpen schittert dit jaar, en hoe! Er wordt namelijk tegelijkertijd Diamant- én Barokjaar gevierd. Klinkende namen als Jan Fabre en jonge kunstenaars laten zich inspireren door Rubens, barokmuzikanten voeren je terug naar 1600, dansers mixen urban beats en klavecimbel. Nieuw is het diamantbelevingscentrum DIVA Antwerp Home of Diamonds.

Genoeg te doen dus, maar daarvoor heb je ook een gezonde dosis nachtrust nodig. En die kun je bij deze vijf nieuwe (boetiek)hotels opdoen.

1. Pilar

Voor trendvolgers is het gloednieuwe Pilar een aanrader. In het monumentale witte pand op het Zuid vind je een food bar, een originele shop met bijzondere vondsten en daarboven 17 kamers.

De inrichting is huiselijk hip. Interieurarchitect Sam Peeters en hotelmanager Christophe Ysewyn zijn overduidelijk een perfecte match.

Kamers vanaf € 125,-, hotelpilar.be

2. Graanmarkt 13

Dit is een bijzonder adres, handig gelegen tussen dé winkelstraten, marktpleinen en theaters. Beneden zit het toprestaurant van chef-kok Seppe Nobels, boven het gastenverblijf met hotelservice.

Ideaal als je met vrienden naar Antwerpen komt, want dit appartement heeft vier slaapkamers en twee badkamers en is schitterend gerenoveerd door architect Vincent Van Duysen.

In de shop ontdek je bijzondere hebbedingen, zoals de botanische producten van Nobels & Friends: een betoverend parfum, kruidige siropen, geurkaarsen en zadenmixen voor je tuin. Zo kun je na je verblijf een stukje Graanmarkt 13 mee naar huis nemen.

Appartement met ontbijt: €1.300,- voor zes personen, graanmarkt13.com

3. U Sleep

Topchef Viki Geunes en mediafiguur Hans Otten bieden je een verrassend eet- & slaapconcept, U Antwerp op het Eilandje in Antwerpen. Met food- & cocktailbar en mooi terras.

Je hebt de keuze uit cosy, charming of luxury kamers, maar allemaal hebben ze uitzicht op het water, de schepen, het MAS en het volledig vernieuwde stadsgedeelte. Je hoeft zelfs de deur niet uit om te eten; kies gewoon voor restaurant U Eat, met een menu van Viki himself.

Kamers voor twee personen vanaf €175,-. u-eatsleep.be

5. Franq

Het was een bank, nu is het Franq - een knipoog naar de oude Belgische munteenheid. De urban chic vibe overvalt je meteen al in de lobby. In die schitterende omgeving proef je gerechten op niveau, van chef Tim Meuleneire die eerder al twee sterren haalde.

En je kunt er logeren in een van de 42 kamers, warm en huiselijk ingericht. In je badkamer wacht je een regendouche of ontspannend bad met fijne producten van Elemental Herbology.

Kamers vanaf €159,- voor twee personen, hotelfranq.com

5. Maison de Trazegnies

Het is geen B&B, het is geen hotel, wat is het dan wel? Een luxueuze privéaccommodatie, met keus uit een heus penthouse of een suite. De inrichting is warm-wit, de service van hoog niveau.

En dat in een bruisende buurt, vlak bij de Kloosterstraat en de Nationalestraat, ideaal voor vintage lovers en fashionista’s. Kim de Trazegnies biedt je ook de perfecte gezichts-, nagel- of voetverzorging in haar beautysalon op hetzelfde adres.

Suites vanaf €199,- voor twee personen, maisondetrazegnies.com

Natuurlijk zijn er ook nog genoeg andere leuke adresjes is Antwerpen, van B&B tot vijf sterren. Kies gewoon lekker iets dat bij je past en geniet van de stad.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

De meesten van ons, en zeker die met schoolgaande kind’ren zijn weer terug in het land. Tijd om de balans op te maken. Wat blijkt? 1 op de 5 Nederlanders gaf in tropische oorden of bewandelde bergpaden meer uit dan gedacht.

Uit onderzoek van Skyscanner is gebleken dat één op de vijf mensen in Nederland meer geld uitgaf op vakantie dan van tevoren begroot. Veel mensen stellen aan het begin van de vakantie een budget vast en houden zich daaraan.

Tevreden

Over het algemeen zijn we tevreden met ons uitgavenpatroon op vakantie, alleen die 20 % die over het budget schoot, zullen daar iets anders over denken. 15 % moet zelfs de aankomende weken de broekriem financieel aantrekken om de vakantie goed te maken.

Waar dat geld dan aan opgaat? Aan eten, drinken, stappen en uitjes.

Gebeurt jou dat ook altijd? Of houd je altijd nog een extra extraatje achter de hand in de vakantie?

Bron: Skyscanner.nl. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in