balletseizoen

Het Nationale Ballet opent het nieuwe balletseizoen in september spectaculair met een feestelijk Gala. Een unieke avond met nieuwe balletten en hoogtepunten uit het rijke balletrepertoire. De exclusieve galavoorstelling is inmiddels uitgegroeid tot een door balletliefhebbers en prominenten drukbezochte opening van het seizoen.

Speciale aandacht dit jaar gaat uit naar ballerina Igone de Jongh, die in september haar twintigjarig jubileum viert bij Het Nationale Ballet en naar choreograaf, schilder, beeldhouwer, decor- en kostuum ontwerper Toer van Schayk die in september zijn 80ste verjaardag viert.
Het programma bevat beroemde pas de deux, nieuwe creaties, optredens van alle stersolisten, gastoptredens, de uitreiking van de Alexandra Radiusprijs en meer dan 200 dansers in het spectaculaire Grand Defilé.

20 jarig jubileum Igone de Jongh

Igone is in ons land verreweg de bekendste balletdanseres van haar generatie. In 1996 begon ze als adspirant bij Het Nationale Ballet. In zeven jaar tijd doorliep ze alle rangen doorlopen om al op 24-jarige leeftijd, in 2003, te promoveren tot eerste soliste. Igone volgde haar dansopleiding aan de Nationale Balletacademie en The Royal Ballet School. Haar toenmalige adjunct-directeur in Londen noemde haar een ‘enigma’. ‘Een danseres met zo’n bijzondere kwaliteit, dat je wel naar haar móét kijken.’
Al tijdens haar opleiding won ze de Arnold Haskell Award. In 2002 ontving ze de Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79 en een jaar later de Alexandra Radius Prijs (2003). Igone heeft vrijwel alle hoofdrollen in het klassieke repertoire op haar naam staan en is ze de muze van choreograaf Hans van Manen.
In 2015 was ze jurylid in het populaire televisieprogramma Dance Dance Dance, waarvoor op dit moment het tweede seizoen wordt opgenomen.
Tijdschrift Dance Europe vermelde in 2015 Igone in de categorie ‘Dancer of the year’ voor haar rollen in John Neumeier’s La Dame aux Camelias en Hans van Manen’s Fantasia.

‘Nederlands enige echte prima ballerina.’ (Trouw)
‘Prima ballerina Igone de Jongh danst (…) zoals Maria Callas zong.’ (NRC)

Toer van Schayk 80 jaar

De multi-getalenteerde kunstenaar Toer van Schayk (Amsterdam, 1936) choreografeert, schildert, beeldhouwt, ontwerpt decors en kostuums met groot vakmanschap, precisie en oog voor detail. Al ruim vijftig jaar is hij werkzaam voor Het Nationale Ballet. Van Schayk begon zijn danscarrière bij het Nederlands Ballet, verruilde de dans voor een opleiding tot beeldhouwer, maar keerde in 1965 terug op het danspodium. Hij maakte indruk met zijn indringende en expressieve vertolkingen en, vanaf 1971, met zijn balletten. In totaal maakte hij zo’n veertig choreografieën, waaronder Notenkraker en Muizenkoning. Dit ballet is, net als zijn ontwerpen voor onder meer Het Zwanenmeer, Romeo en Julia en Giselle, nog met grote regelmaat bij Het Nationale Ballet te zien.

Alexandra Radius Prijs 2016

Tijdens het gala wordt voor de achtentwintigste maal de Alexandra Radiusprijs uitgereikt. Deze wordt sinds 1989 jaarlijks uitgereikt aan een danser van Het Nationale Ballet die zich in het voorgaande seizoen op bijzondere wijze heeft onderscheiden. De prijs is in het leven geroepen door Alexandra Radius, die samen met haar echtgenoot en danspartner Han Ebbelaar wereldfaam verwierf. Vorig jaar ging de prijs naar Maia Makhateli.

Informatie

* woensdag 7 september: Feestelijke opening van het balletseizoen 2016-2017
* Igone de Jongh – 20 jaar ballerina bij Het Nationale Ballet
* Toer van Schayk – 80 jaar
* balletgala met wereldpremières, Nederlandse premières en hoogtepunten uit het repertoire
* optredens van alle sterren van Het Nationale Ballet
* uitreiking Alexandra Radiusprijs 2016
* na afloop is er feest in de foyer, in aanwezigheid van dansers en choreografen
* toegangsprijzen Nationale Opera & Ballet: Gala,  van € 60,- tot en met € 125,- (inclusief hapjes, drankjes en feest)

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet (020) 625 54 55 of via www.operaballet.nl

 

Antwerpen schittert dit jaar, en hoe! Er wordt namelijk tegelijkertijd Diamant- én Barokjaar gevierd. Klinkende namen als Jan Fabre en jonge kunstenaars laten zich inspireren door Rubens, barokmuzikanten voeren je terug naar 1600, dansers mixen urban beats en klavecimbel. Nieuw is het diamantbelevingscentrum DIVA Antwerp Home of Diamonds.

Genoeg te doen dus, maar daarvoor heb je ook een gezonde dosis nachtrust nodig. En die kun je bij deze vijf nieuwe (boetiek)hotels opdoen.

1. Pilar

Voor trendvolgers is het gloednieuwe Pilar een aanrader. In het monumentale witte pand op het Zuid vind je een food bar, een originele shop met bijzondere vondsten en daarboven 17 kamers.

De inrichting is huiselijk hip. Interieurarchitect Sam Peeters en hotelmanager Christophe Ysewyn zijn overduidelijk een perfecte match.

Kamers vanaf € 125,-, hotelpilar.be

2. Graanmarkt 13

Dit is een bijzonder adres, handig gelegen tussen dé winkelstraten, marktpleinen en theaters. Beneden zit het toprestaurant van chef-kok Seppe Nobels, boven het gastenverblijf met hotelservice.

Ideaal als je met vrienden naar Antwerpen komt, want dit appartement heeft vier slaapkamers en twee badkamers en is schitterend gerenoveerd door architect Vincent Van Duysen.

In de shop ontdek je bijzondere hebbedingen, zoals de botanische producten van Nobels & Friends: een betoverend parfum, kruidige siropen, geurkaarsen en zadenmixen voor je tuin. Zo kun je na je verblijf een stukje Graanmarkt 13 mee naar huis nemen.

Appartement met ontbijt: €1.300,- voor zes personen, graanmarkt13.com

3. U Sleep

Topchef Viki Geunes en mediafiguur Hans Otten bieden je een verrassend eet- & slaapconcept, U Antwerp op het Eilandje in Antwerpen. Met food- & cocktailbar en mooi terras.

Je hebt de keuze uit cosy, charming of luxury kamers, maar allemaal hebben ze uitzicht op het water, de schepen, het MAS en het volledig vernieuwde stadsgedeelte. Je hoeft zelfs de deur niet uit om te eten; kies gewoon voor restaurant U Eat, met een menu van Viki himself.

Kamers voor twee personen vanaf €175,-. u-eatsleep.be

5. Franq

Het was een bank, nu is het Franq - een knipoog naar de oude Belgische munteenheid. De urban chic vibe overvalt je meteen al in de lobby. In die schitterende omgeving proef je gerechten op niveau, van chef Tim Meuleneire die eerder al twee sterren haalde.

En je kunt er logeren in een van de 42 kamers, warm en huiselijk ingericht. In je badkamer wacht je een regendouche of ontspannend bad met fijne producten van Elemental Herbology.

Kamers vanaf €159,- voor twee personen, hotelfranq.com

5. Maison de Trazegnies

Het is geen B&B, het is geen hotel, wat is het dan wel? Een luxueuze privéaccommodatie, met keus uit een heus penthouse of een suite. De inrichting is warm-wit, de service van hoog niveau.

En dat in een bruisende buurt, vlak bij de Kloosterstraat en de Nationalestraat, ideaal voor vintage lovers en fashionista’s. Kim de Trazegnies biedt je ook de perfecte gezichts-, nagel- of voetverzorging in haar beautysalon op hetzelfde adres.

Suites vanaf €199,- voor twee personen, maisondetrazegnies.com

Natuurlijk zijn er ook nog genoeg andere leuke adresjes is Antwerpen, van B&B tot vijf sterren. Kies gewoon lekker iets dat bij je past en geniet van de stad.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

De meesten van ons, en zeker die met schoolgaande kind’ren zijn weer terug in het land. Tijd om de balans op te maken. Wat blijkt? 1 op de 5 Nederlanders gaf in tropische oorden of bewandelde bergpaden meer uit dan gedacht.

Uit onderzoek van Skyscanner is gebleken dat één op de vijf mensen in Nederland meer geld uitgaf op vakantie dan van tevoren begroot. Veel mensen stellen aan het begin van de vakantie een budget vast en houden zich daaraan.

Tevreden

Over het algemeen zijn we tevreden met ons uitgavenpatroon op vakantie, alleen die 20 % die over het budget schoot, zullen daar iets anders over denken. 15 % moet zelfs de aankomende weken de broekriem financieel aantrekken om de vakantie goed te maken.

Waar dat geld dan aan opgaat? Aan eten, drinken, stappen en uitjes.

Gebeurt jou dat ook altijd? Of houd je altijd nog een extra extraatje achter de hand in de vakantie?

Bron: Skyscanner.nl. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in