Jeff BuckeyJeff Buckley - CD You and I

Acht covers en twee originals (Grace and Dream of you and I) staan op de nieuwe cd van Jeff Buckley die deze maand verschijnt bij Columbia/Legacy Recordings. You and I heeft de cd met het nieuwe materiaaol dat door de platenmaatschappij werd gevonden in de archieven van de artiest. Daarnaast adembenemende versies van Bob Dylan's Just like a woman en Night Flight van Led Zeppelin. Een must-have voor de liefhebber.

Jeff Buckley

Jeugd  Buckley werd geboren in Californië en kwam uit een muzikale familie. Zijn vader was de singer-songwriter Tim Buckley, die een aantal folk- en jazzalbums uitgebracht heeft aan het eind van de 60'er, begin van de 70'er jaren. Jeff heeft zijn vader nauwelijks gekend. Tot zijn achtste jaar was zijn naam Scott(y) Moorhead, naar zijn stiefvader. Na een ontmoeting met zijn vader was hij zodanig onder de indruk, dat hij bij zijn geboortenaam, Jeff Scott Buckley, genoemd wilde worden. Buckley sr. stierf in 1975 aan een dodelijke cocktail van heroïne en morfine. De moeder van Jeff heeft een meer klassieke muzikale achtergrond (piano en cello). Jeff verhuist in zijn jeugd ongeveer elk jaar een keer. Hij leert zingen en gitaarspelen en verlaat het ouderlijk huis op zijn zeventiende. Hij keert terug naar Los Angeles om met musiceren in zijn levensonderhoud te voorzien.

Sin-é  Begin jaren negentig verhuist Jeff naar New York. Daar leert hij Gary Lucas kennen, met wie hij enige tijd samenwerkt. Zij treden onder de naam Gods and Monsters op in St. Ann's Church, New York, waar later ook een huldiging ter ere van zijn vader plaatsvindt. Jeff treedt ergens halverwege op. De platenindustrie weet dat hij "de zoon van" is, maar niet meer dan dat. Hij maakt een verpletterende indruk op de platenbonzen (ook door de gelijkenis met zijn vader) en vertrekt met een broekzak vol visitekaartjes. Om zijn muziek ten gehore te brengen speelt hij geregeld in kleine zalen en kroegen. Sin-é is een van zijn favoriete kroegen, waar hij geregeld in zijn eentje met stem en gitaar de zaal betovert. Tijdens deze memorabele optredens werden opnames gemaakt. Enkele van deze resulteren in 1994 in de uitgave van zijn eerste mini-livealbum Live at Sin-é. Dit album met deels eigen composities en deels covers (waaronder een nummer van Van Morrison), weerspiegelt de manier waarop Jeff Buckley zijn muziek beleefde. De aandacht van de muziekindustrie was getrokken.

Article continues after the ad

Grace  In hetzelfde jaar als Live at Sin-é, 1994, verschijnt Grace, een album dat voortborduurt op het minialbum, maar waarop hij in plaats van solo met een band speelt. Er staan eigen composities op, aangevuld met enkele covers (o.a. van Leonard Cohen) die op geheel eigen wijze door Buckley worden vertolkt. Het album wordt goed ontvangen door het publiek, maar de stijl van de muziek staat een grote doorbraak in de weg. In de twee jaar daarna toert Buckley de wereld rond.

Zijn dood  Na alle optredens volgend op het album Grace was het in 1997 tijd geworden voor een nieuw album. Nummers die op tournee geschreven Buckleywaren, werden uitgewerkt en in mei ging hij met zijn band de studio in. Buckley was toen al verhuisd naar Tennessee. De eerste opnames verliepen stroef en Buckley laste een korte pauze in. Eind mei was het moment daar om de nummers definitief op te nemen. Buckley liet de rest van de band naar Memphis komen, waar de opnames zouden plaatsvinden. Op de middag van 29 mei ging hij met een vriend in de Wolf River Marina (in Memphis, TN) een korte duik nemen voordat hij naar de studio zou gaan. De vriend verplaatste de radio die aan de rand van de rivier stond vanwege een golf die door een boot veroorzaakt was en toen hij omkeek, was Jeff Buckley verdwenen. Waarschijnlijk verdronk hij door een gevaarlijke onderstroom. Hij is 30 jaar oud geworden.

Zijn lichaam werd, ondanks zoekacties, pas een week later teruggevonden door een toerist op een boot en aan land gebracht. Er werd over gespeculeerd dat Buckley zelfmoord gepleegd zou hebben, omdat hij zijn zware laarzen nog aangehad zou hebben tijdens het zwemmen. De autopsie heeft wel uitgewezen dat hij geen illegale drugs had genomen voor hij ging zwemmen en dat een overdosis dus uitgesloten kan worden als doodsoorzaak.

Website

www.jeffbuckley.com