Katten lijken populairder dan ooit. Kattenfoto’s en -filmpjes worden op internet massaal bekeken en gedeeld. Grumpy Cat en Lil Bub, maar ook lievelingen van Nederlandse bodem, zijn dankzij het internet zelfs tot inter­nationale sterren uitgegroeid. 

Waar komt die kattenliefde toch vandaan? Spreekt het rebelse karakter van de kat ons aan? Of is het de aaibaarheid die het 
dier zo beminnelijk maakt? 

Artistiek icoonMarie Cécile Thijs, Cat with White Collar.
In de Rotterdamse Kunsthal laat de tentoonstelling Kattenliefde - Negen levens in de kunst zien hoe de kat sinds de negentiende eeuw door kunstenaars is afgebeeld. In zeven kabinetten komen de verschillende kanten van de kat naar voren. Van de verleidelijke kat die zich in het negentiende-eeuwse Parijs opwerkt tot artistiek icoon van het bruisende nachtleven tot de kat van het goede leven, zijn negen levens spinnend en slapend doorbrengt. Ook de eigenzinnige kat uit de slapstickachtige internetfilmpjes is op de tentoonstelling te zien. Verder toont een grote verzameling affiches en illustraties dat de kat vaak symbool staat voor vrouwelijkheid en elegantie. 

De tentoonstelling presenteert klassieke topstukken van Henriëtte Ronner-Knip, Walasse Ting en Théophile-Alexandre Steinlen naast werken van hedendaagse kunstenaars als David Shrigley en Marie Cécile Thijs. Bezoekers die verder willen gaan, kunnen met (interactieve) opdrachten in de huid van hun favoriete kat kruipen, paraderen op de Katwalk, meedoen met een snelcursus ‘niksen’ of hun stem laten horen bij een miauw-karaoke. Overleden katten kunnen door hun baasjes worden geëerd met een plekje in de kattenhemel en iedereen kan een foto van zijn favoriete cat-a-like delen. Kortom, een aaibare familie­tentoonstelling die alle zintuigen prikkelt! 

Article continues after the ad

Aanbieding

OP 7-8 OKTOBER:

Tweede kaartje gratis.

EXTRA:

Nouveau-lezers krijgen het prachtige affiche van de tentoonstelling cadeau.