2016 - Het jaar van Jheronimus (Jeroen) Bosch

Jheronimus Bosch is geboren, getogen en overleden in ’s-Hertogenbosch. De stad herdenkt de vijfhonderdste sterfdag van de beroemdste middeleeuwse schilder van Nederland met diverse activiteiten. Voor alle activiteiten kijk op www.bosch500.nl.

Het Noordbrabants Museum - Jheronimus Bosch, Visioenen van een geniejheronimus

De tentoonstelling omvat het leeuwendeel van de door Bosch nagelaten schilderijen en tekeningen en is gebaseerd op het meest omvangrijke onderzoek dat ooit naar het oeuvre van Bosch is gedaan: het Bosch Research and Conservation Project (BRCP). Nooit eerder keerden zoveel werken van Bosch terug naar ‘zijn’ ’s Hertogenbosch, de stad waar de schilderijen en tekeningen ruim 500 jaar geleden werden vervaardigd.
Wanneer: Vanaf 13 februari tot en met 8 mei 2016
Waar: Het NoordBrabants Museum, Verwersstraat 41, ’s-Hertogenbosch
Website: www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Bosch – Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal

Jeroen gaat buiten spelen. Maar op deze dag is alles anders dan anders. Jeroen valt in een ravijn en belandt in een paradijselijke wereld vol vreemde wezens. Die pakken niet alleen zijn bal, maar ook zijn pet en rugzak af. Jeroen gaat er onvervaard achteraan. Hij is slim, helpt waar hij kan en maakt nieuwe vrienden. Maar niet iedereen is wat hij lijkt…
Een prentenboek zonder woorden, waarin de magische wereld van Jheronimus Bosch het toneel wordt van een spannend avontuur. Volg de pet, de rugzak en de bal… Ontdek het verhaal zelf in de meesterlijke illustraties van Thé Tjong-Khing.
ISBN: 9025868894
Te bestellen o.a. via

Article continues after the ad

Groot Tuighuis - De stad van Bosch in 3D

’s-Hertogenbosch anno 1500: stap in de stad van Jheronimus Bosch! Een tentoonstelling die bezoekers de stad laat zien en beleven waarin Bosch leefde en werkte.

Special voor de stad van Bosch werden er computeranimaties in 3D ontwikkelt die de gebouwen en straten van toen tonen. Personages ontleend aan de schilderijen van Bosch vertellen in die gebouwen hoe zij leefden. Zoals de pelgrim in de Oude Sint-Jacobskerk, de lakenhandelaar op de Markt en de huisvrouw bij haar gedekte tafel in het middeleeuwse huis. Archeologische vondsten en bouwelementen uit de tijd van Jheronimus Bosch, ontdekt bij onderzoek in ’s-Hertogenbosch, zijn integraal onderdeel van de tentoonstelling. Ze zijn de bouwstenen waarop de reconstructie van ‘de stad van Bosch’ is gebaseerd. Ook documenten uit de tijd van Bosch worden getoond.

Het Groot Tuighuis is gevestigd in de Oude Sint-Jacobskerk, gebouwd tussen 1430 en 1500. Jheronimus Bosch is hier ook zelf geweest: de bezoeker loopt dus letterlijk in de stad van Bosch!

Wanneer: Vanaf 12 februari t/m 8 januari 2017
Waar: Tuighuis, Bethaniestraat 4, ’s-Hertogenbosch