Een complete roman in tijdschriftvorm nu bij Nouveau

Als lezeres van Nouveau kan je nu gratis het bookazine De Grote goede dingen ontvangen van Alma Mathijsen.

Afscheid van een vader
In De Grote goede dingen beschrijft Alma Mathijsen de zoektocht van een dochter naar de symbolische nalatenschap van haar vader. Een autobiografisch boek, waarin de schrijfster afscheid neemt van haar vader, die stierf toen zij pas nagen jaar oud was. In de roman reist de hoofdpersoon Mila met de beste vriend van haar gestorven vader in diens voetsporen. De queeste voert onder meer naar Ruigoord en Eilat. Het verleden van haar vader, die een gevierd violist was, confronteert Mila met haar beeld van hem. Een verrassende ontknoping leidt uiteindelijk tot een afscheid, al blijven er vragen.

Cadeau van Nouveau voor jou
Wil je gratis het bookazine van Alma Mathijsen ontvangen, stuur dan een envelop met daarin een aan jezelf geadresseerde, voldoende gefrankeerde enveloppe naar:
Redactie Nouveau
Postbus 1710
2130 JC  Hoofddorp.
Wij zullen het bookazine meteen naar je sturen zodat je op deze winterse dagen kan genieten van dit mooie boek.  

Alma Mathijsen
Alma Mathijsen (1984) debuteerde in 2014 met Alles is Carmen, gevolgd door De grote goede dingen, een integere en lichte roman waarin ze afscheid neemt van haar legendarische vader. In september 2017 verscheen van haar Vergeet de meisjes, een roman over de grenzen van vriendschap en de angst voor verlies. Ze schreef ook een zestal toneelstukken en maakt essays voor NRC Handelsblad.

Lees hieronder het interview wat eerder in Nouveau 14-2017 verscheen met Alma Mathijsen.
Je nieuwe boek gaat over de intense vriendschap tussen twee vrouwen. Vanwaar die fascinatie?
‘Die is eigenlijk ontstaan door een lezing van Lenie de Zwaan. Ze is 84 en heeft zich haar leven lang ingezet voor singles, een status die ze wettelijk erkend wil krijgen. Toen kwam ik op het idee om mijn eigen vriendschappen en liefdesrelaties met elkaar te vergelijken. Ik plaats mijn vriendschappen niet minder op een voetstuk dan liefdesrelaties. Daar  zat een verhaal in.’
Wat wil je met je boek vertellen?
‘Dat een vriendschap even intens en ingewikkeld kan zijn als een relatie.'
En soms ook even verstikkend?
‘Het is natuurlijk een literaire uitvergroting, een  gedachtenexperiment, maar elke relatie is intens en kan misgaan. Alles wat de hoofdpersonen in mijn boek doen, komt voort uit liefde voor elkaar.’
Zijn je eigen vriendschappen ook zo complex en heftig?
‘Ze zijn zeker intens. Ik hoor niet tot de mensen die zeggen dat ze het prima vinden als ze elkaar soms drie maanden niet zien.’
Maar het boek gaat ook nog over andere dingen?
‘Ja, het gaat misschien nog wel meer over de angst om te verliezen en over het verlangen je ergens veilig te voelen.’
Verlies is een terugkerend thema in je werk. 
'Ik ontkom er niet aan. Het is terug te voeren naar de dood van mijn vader (de violist Hub Mathijsen). Hij stierf toen ik negen jaar oud was. Dat is heel jong om erachter te komen dat niets in het leven zeker is. Ik ben daardoor wel een beetje geobesdeerd door het onderwerp. Ik heb over hem ook het boek De Grote Goede Dingen geschreven.'
Uit wat voor nest kom je?
‘Een nest waarin ik me heel erg thuis voelde. Ik ben enig kind, mijn vader was violist, mijn moeder hoogleraar Nederlands. Ik las als kind heel veel, maar ik was dyslectisch dus niemand dacht dat ik zou gaan schrijven.’
Hoe ben je uiteindelijk toch tot schrijven gekomen?
‘Ik schreef als kind al wel verhalen, maar die dicteerde ik aan mijn moeder. Toen duidelijk werd dat ik dyslectisch was, pushte mijn moeder dat schrijven niet meer. Dat is heel goed geweest, denk ik. Toen ik uiteindelijk op de middelbare school bij de schoolkrant kwam, viel alles op zijn plek. Dat vond ik geweldig.’
Inmiddels heb je vier toneelstukken, drie romans en een verhalenbundel geschreven. Heeft die dyslectie nog iets opgeleverd?
‘Misschien wel, ik kijk anders naar taal. Ik hield erg van lezen, maar ik moest me altijd elke regel die ik las, inprenten. Dan ga je anders met taal om.’
Heb je een droom?
‘Ik hoop dat ik nog heel veel boeken kan schrijven. Ik ben al trots op mijn vier baby’s en wil er graag nog meer.’
Wat is voor jou de tragiek van 
de schrijver?
‘Dat het soms een gevecht is, ook het alleen werken. Maar als je iets moois maakt, moet je daar ook iets voor geven. Schrijven is een soort  openhartoperatie, je legt alles bloot.’
Welke schrijvers bewonder je?
‘Hanna Bervoets, Roxane Gay. De Vegetariër van Han Kang vind ik een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen. Het gaat over een vrouw die een boom wil worden, een prachtig gedachtenexperiment dat alleen in een boek werkt, het is niet eens te verfilmen.’
Heb je een kijk- of leestip?
‘Ja, Transparent. De mooiste serie die de afgelopen jaren is gemaakt. Over een man die er op zijn 65ste achter komt dat hij transgender is. De serie volgt zijn transitie van man naar vrouw en zijn familie. Ik kan 'm iedereen aanraden, ook als je denkt dat je niets met dit onderwerp hebt.’    

 

Dit weekend staat natuurlijk in het teken van HET HUWELIJK. 

Daarom delen we graag de beste kijk- en luistertips voor prins Harry en Meghan Markle:

NOS Op de Nederlandse televisie is het huwelijk live te volgen op de NOS, via radio, televisie en app:
Om 12.15 uur begint de uitzending (in Engeland is het dan 11:15 uur). Driekwartier voor de ceremonie in St George’s Chapel. De huwelijksceremonie is ook te volgen via de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Onze eigen Hoofdredacteur Claudia geeft om 11.45 uur live verslag uit Engeland op NPO2.

BBC De meest complete reportages kun je vinden op de Britse televisiezender BBC ONE. De volgende programma's zijn er te zien, Nederlandse tijd:

  • Vrijdag 18 mei van 20:00 uur tot 21:00 uur: In het programma The Royal Wedding: They’re Getting Married In The Morning volg de je 'voorbeschouwing' op BBC ONE.
  • Zaterdag 19 mei van 7:00 uur tot 10:00 uur: In het programma BBC Breakfast zullen de verslaggevers in Windsor al aftellen naar de bruiloft en het laatste nieuws.
  • Zaterdag 19 mei van 10:00 uur tot 15:00 uur: Officiële uitzending van de bruiloft, The Royal Wedding: Prince Harry And Meghan Markle live te volgen zijn. Ook te volgen op BBC News Channel en via livestream op BBC iPlayer.
  • Zaterdag 19 mei van 19:30 uur tot 21:00 uur: BBC TWO neemt het over met een terugblik op de dag in het programma The Royal Wedding: Highlights of the Day.

Maar er is natuurlijk nog wel meer te doen dit Pinksterweekeind

Muziek in oude Hofjes

Leiden
Een geweldig muziekevenement met meer dan 200 concerten uitgevoerd in 16 van de mooie hofjes van Leiden. Het gaat om overdekte locaties, zoals o.a. de Pieterskerk, de Oude UB, de tuinzaal van de Burcht, Sijthoff Cultuurcentrum, de Koolzaal van BplusC en de Stadsgehoorzaal. Van klassiekke en Oude Muziek tot pop, jazz en Folk.
Info: Leidse Hofjes Concerten

Opera in Rotterdam
In het teken van heldenmoed staan de Operadagen in Rotterdam dit jaar. Het muziektheaterfestival met eigentijdse, vernieuwende en grensverleggende internationale producties heeft tot 2020 als thema Lost & Found. Prachtige voorstellingen waarin het gaat over het verleggen van grenzen en de zoektocht naar een nieuwe identiteit.
Info: Operadagen Rotterdam

Gratis naar Armando en Mondriaan
Museum Flehite – Amersfoort
Museum Flehite wordt gerenoveerd vandaar dat je van zaterdag t/m maandag in het Rietveldpaviljoen aan de Amersfoortse Zonnehof (gratis) de nieuwe tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter kunt zien. Deze drie kunstenaars hebben niet alleen hun vak met elkaar gemeen, maar ook het feit dat ze opgroeiden in Amersfoort. Alle drie lieten zij zich inspireren door de natuur. Naast het werk van Armando, Mondriaan en Wolter, toont de tentoonstelling werken uit de collectie van Museum Flehite van o.a. Engelbert L'Hoëst, Jakob Nieweg en Albert Fiks.
Info: Museum Flehite

Pinksterbrocante
Paleis het Loo – Apeldoorn
Een mooi servies, een vaas die je al jaren zocht… je vindt het misschien wel op het Stallenplein van Paleis Het Loo. Daar kun je zaterdag 19 mei, zondag 20 en maandag 21 mei terecht voor een brocante fair. De kramen hebben uiteenlopende thema’s: Victoriaans, stoer, romantisch en industrieel. Neem als je er toch bent meteen even een kijkje in de koetshuizen waar koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden te zien zijn.
Info: Paleis het Loo

Mooie muzen
Kröller Müller Museum – Otterlo
In het prentenkabinet presenteert het museum lithografieën van Henri Fantin-Latour uit eigen collectie. Een bijzondere presentatie, omdat deze werken vanwege hun kwetsbaarheid zelden te zien zijn. Meer dan 190 litho’s laten mooie muzen zien van de kunstenaar die vooral bekend is om zijn portretten en bloemstillevens.
Info: Kröller Müller Museum

 

onder leiding van een ervaren kunstschilder ga je aan de slag in één van de meest inspirerende omgevingen van het land. Stap in de schoenen van beroemde Larense schilders en maak je eigen interpretatie. Een unieke, inspirerende middag op deze bijzondere plek. Bekijk het programma:

Na ontvangst in het Museumcafé van Singer Laren is het tijd om aan de slag te gaan.

Onder leiding van een ervaren kunstschilder wordt deze workshop in het Singer Atelier gegeven, bij mooi weer worden de schildersezels verplaatst naar de prachtige binnentuin, die recentelijk geopend is en ontworpen door ster-tuinarchitect Piet Oudolf.

Stap in de schoenen van de beroemde Larense schilders en maak je eigen interpretatie van de villa of tuin van de Singers.

Stadswandeling

Terwijl de schilderijen staan te drogen maak je onder leiding van enthousiaste gids Paula van Dijk een wandeling langs de boeiende geschiedenis van kunstenaarsdorp Laren.

Je krijgt een uitgebreid sfeerbeeld van het wervelende Laren in de negentiende en twintigste eeuw met anekdotes, afbeeldingen en citaten.

De gids leidt je onder meer langs het vroegere huis van Anton Mauve wiens schilderijen van Larense landschappen wereldberoemd zijn. Tevens bezoek je de schilderplek van William Singer en de plaats waar Mondriaan al abstraherend zijn nieuwe vormtaal vond. 

Het programma:

13.15 – 13.45 uur             Ontvangst met koffie/ thee en taart in museumcafé
13.45 – 15.15 uur             Workshop schilderen in de museumtuin
15.15 – 16.45 uur             Rondwandeling door Laren met professionele gids
16.45 – 17.00 uur             Ophalen eigen schilderdoek in het museum

Data: 9 en 23 juni 2018 

Prijs leden: € 35,-
Prijs niet-leden: €37,50

Aanmelden kan vóór 27 mei via artifex.nu/nouveau