Een walhalla voor liefhebbers van sieraden: Museum Volkenkunde in Leiden presenteert van 13 december tot en met 3 juni de grootste sieradententoonstelling in een Nederlands museum ooit: SIERADEN - makers & dragers

Tentoonstellingsmaker Anna Tiedink vertelt waarom de expositie een must see is.

Waarom moeten we SIERADEN – makers & dragers gaan zien en beleven?

"Uit de collecties van Museum Volkenkunde, het Afrikamuseum, Wereldmuseum Rotterdam en het Tropenmuseum hebben we ruim duizend objecten geselecteerd. In de tentoonstelling komen sieradenmakers uit de hele wereld aan bod, van ambachtelijke edelsmeden tot hedendaagse ontwerpers. Bewonder bijvoorbeeld verfijnd goudwerk uit Azië en kleurrijk kralenwerk uit Afrika. Het is een ode aan het vakmanschap, de passie en toewijding waarmee wereldwijd sieraden worden gemaakt."

Voor wie is deze tentoonstelling gemaakt?

"Voor iedereen. We dragen immers bijna allemaal sieraden en koesteren vaak ook een sieraad met een bijzondere betekenis. Een trouwring, een erfstuk of een souvenir van een mooie reis. Bezoekers kunnen genieten van bijzondere verhalen van makers en dragers."

Wat is je lievelingsvoorwerp in de expositie?

"Mijn favoriete object is een halsketting, Gazelle, van Manish Arora. Beroemdheden uit Hollywood en Bollywood dragen sieraden van deze Indiase ontwerper. Hij haalt zijn inspiratie uit Indiase ambachten en tradities, maar vertaalt die naar eigentijdse designs."

De behoefte van de mens om zich te versieren is al zo oud als de mens zelf. Het maakt ons mooier en vaak ook hebben de sieraden een betekenis voor de drager. Waar we minder vaak bij stilstaan, zijn de makers en de technieken die worden gebruikt. Daar wordt in deze tentoonstelling juist de spotlight op gericht.

Interactief
Museum Volkenkunde heeft vijf sieradenontwerpers uitgenodigd om met een nieuwe blik naar de collectie te kijken. In een speciaal ingericht atelier in de tentoonstelling zullen ze een sieraad maken, geïnspireerd op de museumcollectie. Je kunt de ontwerpers dus aan het werk zien en je kunt vragen stellen. Daarnaast kun je ook zelf aan de slag met een eigengemaakt sieraad. Er is een speciale werkplaats ingericht, waar je een sieraad kunt maken naar een bijzonder ontwerp van sieradenontwerper Cat Priem. 

Lezeressenaanbieding
Leiden heeft ontzettend veel te bieden. Fraaie grachten, bijzondere winkels, goede restaurants en maar liefst 13 musea om te bezoeken. Museum Volkenkunde is daar één van. Nieuwsgierig naar SIERADEN - makers & dragers? Als Nouveau-lezeres betaal je slechts € 11,50 entree i.p.v. € 14. Deze aanbieding is geldig t/m 25 februari 2018 en niet i.c.m. andere acties en/of kortingen. Op volkenkunde.nl/nouveau vind je meer informatie en tickets. 

 

Beeld:  1. Samburu meisje uit Kenia, foto van Mario Gerth. 2. Ontwerper Manish Aurora laat zich inspireren door Indiase sieraden die al veel ouder zijn.

Van Omme Domergue

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod.

Nouveau-arrangement: Masterclass kunst kijken
Art Breda - Breda
Samen met Nouveau kunst kijken bij Art Breda. Genieten van een boeiende inleiding door directeur Eric Hermida, meegenomen worden langs de hoogtepunten van Art Breda door kunsthistoricus Marius van Dam, bijzondere mini-masterclasses en gedegen uitleg over hedendaagse kunst en sieraden ontwerpen. Dit zit allemaal in het Speciale Nouveau-arrangement op 20 en 21 april 2018 bij Art Breda.
Info: Artifex

Ook jij bent een Californiër! 
Stedelijk Museum – Den Bosch
In zeker zin zijn we allemaal Californiërs. De expositie California: Designing Freedom laat zien hoezeer we zijn beïnvloed door alle high-tech uit Silicon Valley. In Den Bosch vind je een mooi overzicht van het wereldwijde gebruik van het Californisch design. Van lsd-zegels, protestposters en surfboards uit de jaren zestig en zeventig tot iPhones, Uber en DNA-zelfbouwpakketten in onze tijd. Geniet van de eerste schetsen van de motor uit de film Easy Rider, de Macintosh-pictogrammen en het artwork voor cultfilm Blade Runner. Er zijn meer dan 200 objecten die het verhaal van Californisch design vertellen. Een feest van herkenning en verrassing.  
Info: Stedelijk Museum Den Bosch

Echte lijven
Kunsthal – Rotterdam
Hyperrealisme: Sculptuur heet de tentoonstelling met indrukwekkende selectie beeldhouwwerken. Geselecteerd zijn 35 zeer realistische mensbeelden uit de afgelopen vijftig jaar, vervaardigd door 28 verschillende kunstenaars. Aan de hand van vijf verschillende thema’s laat de expositie zien dat we door de jaren heen steeds anders naar onze lichamen zijn gaan kijken.
Info: De Kunsthal

Romantiek met Viktor & Rolf
Groninger Museum – Groningen
Voor de liefhebber van hedendaagse Romantiek, fantasie en illusie is de expositie Ook Romantiek een must-see. In het artificial reality landschap sta je midden in de natuur, met landschappen die variëren van lieflijk tot dreigend en mysterieus. Dwaal rond in de verrassende keuze uit de eigen collectie moderne kunst, mode en design van het Groninger Museum: een spannende rondgang van de zwarte Romantiek in de designs van Studio Job tot de zoete witte creaties van modeontwerpers Viktor & Rolf. Bij Ook Romantiek staan beleving en emotie voorop.
Info: Groninger Museum

Prince hield van Holland
Beurs van Berlage – Amsterdam
De Nouveau-redactie werd heel vrolijk van de nieuwe tentoonstelling My name is Prince over de iconische popster. Want wat waren we dol op deze muzikale vernieuwer, die in de jaren tachtig de popwereld op zijn kop zette met zijn flamboyante act en geweldige songs. Hoe leuk om te weten dat de liefde geheel wederzijds was. Prince hield van Holland en van het Nederlandse publiek. Zijn eerste optreden buiten Amerika, in 1981, was in poptempel Paradiso, zijn Sign O’ The Times-film werd in 1987 voor Nederlands publiek geschoten en voor de tv-registratie van de Lovesexy ’88 Tour in Dortmund was op speciaal verzoek van His Royal Badness niet alleen het opnameteam, maar ook het publiek Nederlands. Tijdens zijn laatste show in ons land nam Prince afscheid met een uitnodiging aan zijn Nederlandse fans om naar zijn huis in Paisley Park te komen. Hij kon niet weten dat hij Nederland en zijn Nederlandse fans nooit meer terug zou zien. Zijn vroege dood was tragisch, maar zijn nalatenschap stemt nog altijd vrolijk. 
Info: Beurs van Berlage

Brits onderzoek wees uit dat dat je hersenen hetzelfde reageren op kijken naar kunst als op staren in de ogen van je geliefde. Dat is nog eens een goede reden om meer te investeren in cultuur!

Uit het onderzoek, dat al in 2011 werd uitgevoerd, kregen proefpersonen 30 schilderijen van wereldberoemde kunstenaars te zien. Als ze een schilderij mooi vonden, verhoogde de bloedstroom met wel 10 procent. En dat is evenveel als dat je bloedstroom verhoogt als je naar je geliefde kijkt.

Je kan dus stellen dat je hersenactiviteit sowieso toeneemt als je naar iets kijkt dat je mooi vindt.

Daarom is het ook zo'n goed nieuws dat de bezuinigingen op cultuur eindelijk tanende zijn.

Cultuurvisie:

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven (D66) onthulde deze week haar cultuurvisie: "Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen van jongs af aan meedoen aan cultuur, kunst maken of er gewoon van genieten", aldus de minister.

Belangrijke voornemens: 

  • Het kabinet stelt dit jaar 25 miljoen beschikbaar voor grote aankopen door musea.
  • Voor monumenten in het door aardbevingen getroffen Groningen komt 15 miljoen euro beschikbaar, bovenop het geld voor schadeherstel.
  • Met een bedrag van 2,1 miljoen in 2018 maakt het kabinet het mogelijk dat alle scholieren het Rijksmuseum of een ander museum bezoeken. Dit bedrag loopt op tot 4,9 miljoen in 2019 en verder.
  • Het Nieuwe Instituut in Rotterdam krijgt in 2018 5,5 miljoen om de ontwerptekeningen van Nederlandse architecten te digitaliseren.
  • Het kabinet investeert in 2018 2,7 miljoen in de ondersteuning van talentvolle kunstenaars. Dit bedrag loopt op tot 4,9 miljoen in 2019 en verder.

Bron: Trouw. Beeld: Van Gogh Museum