Een walhalla voor liefhebbers van sieraden: Museum Volkenkunde in Leiden presenteert van 13 december tot en met 3 juni de grootste sieradententoonstelling in een Nederlands museum ooit: SIERADEN - makers & dragers

Tentoonstellingsmaker Anna Tiedink vertelt waarom de expositie een must see is.

Waarom moeten we SIERADEN – makers & dragers gaan zien en beleven?

"Uit de collecties van Museum Volkenkunde, het Afrikamuseum, Wereldmuseum Rotterdam en het Tropenmuseum hebben we ruim duizend objecten geselecteerd. In de tentoonstelling komen sieradenmakers uit de hele wereld aan bod, van ambachtelijke edelsmeden tot hedendaagse ontwerpers. Bewonder bijvoorbeeld verfijnd goudwerk uit Azië en kleurrijk kralenwerk uit Afrika. Het is een ode aan het vakmanschap, de passie en toewijding waarmee wereldwijd sieraden worden gemaakt."

Voor wie is deze tentoonstelling gemaakt?

"Voor iedereen. We dragen immers bijna allemaal sieraden en koesteren vaak ook een sieraad met een bijzondere betekenis. Een trouwring, een erfstuk of een souvenir van een mooie reis. Bezoekers kunnen genieten van bijzondere verhalen van makers en dragers."

Wat is je lievelingsvoorwerp in de expositie?

"Mijn favoriete object is een halsketting, Gazelle, van Manish Arora. Beroemdheden uit Hollywood en Bollywood dragen sieraden van deze Indiase ontwerper. Hij haalt zijn inspiratie uit Indiase ambachten en tradities, maar vertaalt die naar eigentijdse designs."

De behoefte van de mens om zich te versieren is al zo oud als de mens zelf. Het maakt ons mooier en vaak ook hebben de sieraden een betekenis voor de drager. Waar we minder vaak bij stilstaan, zijn de makers en de technieken die worden gebruikt. Daar wordt in deze tentoonstelling juist de spotlight op gericht.

Interactief
Museum Volkenkunde heeft vijf sieradenontwerpers uitgenodigd om met een nieuwe blik naar de collectie te kijken. In een speciaal ingericht atelier in de tentoonstelling zullen ze een sieraad maken, geïnspireerd op de museumcollectie. Je kunt de ontwerpers dus aan het werk zien en je kunt vragen stellen. Daarnaast kun je ook zelf aan de slag met een eigengemaakt sieraad. Er is een speciale werkplaats ingericht, waar je een sieraad kunt maken naar een bijzonder ontwerp van sieradenontwerper Cat Priem. 

Lezeressenaanbieding
Leiden heeft ontzettend veel te bieden. Fraaie grachten, bijzondere winkels, goede restaurants en maar liefst 13 musea om te bezoeken. Museum Volkenkunde is daar één van. Nieuwsgierig naar SIERADEN - makers & dragers? Als Nouveau-lezeres betaal je slechts € 11,50 entree i.p.v. € 14. Deze aanbieding is geldig t/m 25 februari 2018 en niet i.c.m. andere acties en/of kortingen. Op volkenkunde.nl/nouveau vind je meer informatie en tickets. 

 

Beeld:  1. Samburu meisje uit Kenia, foto van Mario Gerth. 2. Ontwerper Manish Aurora laat zich inspireren door Indiase sieraden die al veel ouder zijn.

Den Haag heeft veel gezichten. Het is de historische hofstad met koninklijke allure, maar ook de enige grote stad in Nederland die aan zee ligt: met de tram sta je binnen een kwartier op de boulevard aan het strand.

Het is er prettig winkelen omdat er veel speciaalzaken zijn, maar het is ook een culturele schatkist vol verrassingen. Zo valt er bij een bezoek van alles te beleven in een rustige sfeer met een vleugje grandeur. Want het blijft natuurlijk wèl Den Haag.

Niet missen: Cultuur aan Zee

Voor wie houdt van  cultuur zijn er nu vier bijzondere tentoonstellingen in drie verschillende stijlen: modern, klassiek en impressionistisch. Wat ze gemeen hebben, is dat ze laten zien welke sporen de zee, het strand en de duinen achterlieten en hoe kunstenaars zich erdoor lieten inspireren.

Voor de liefhebbers én de stedentrippers die net even wat meer uit hun bezoek willen halen:

  • Modernistisch meesterschap: Zadkine aan Zee bij Beelden aan Zee (6 okt t/m 3 mrt)
  • Storm in de 19de-eeuwse schilderkunst staat centraal in Panorama Mesdag – STORM (18 nov t/m 3 mrt)
  • Het unieke Nederlandse licht aan de kust, te zien in Gemeentemuseum – Aan Zee (t/m 18 nov)

De zindering aan zee

De Mesdag Collectie biedt met de tentoonstelling De zindering van de zee een eerbetoon aan Bas Jan Ader.

Internationaal gevestigde kunstenaars met grote namen zoals Bill Viola, Nan Goldin, Jan Fabre, Mikes Poppe, Thierry De Corbier en Jan Dibbets tonen de onstuimigheid van de zee als inspiratiebron voor hun werk.

Gastconservator Johanna De Vos heeft met hedendaagse werken interventies gepleegd in de 19de-eeuwse kunstcollectie van HW Mesdag. Dat maakt het geheel zo bijzonder dat het bezoekers verleidt om werken te aanschouwen die normaal gesproken misschien niet direct hun voorliefde hebben.

Gaat dat zien!

Kijk voor meer inspiratie op www.cultuuraanzee.nl en dompel je onder in de culturele stad aan zee.

 

Wat hebben de Bijlmerbajes, kinetische kunst en champagne met elkaar gemeen: Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

BIG ART: meer dan 70 XL kunstwerken
Bijlmerbajes – Amsterdam
De Amsterdamse Bijlmerbajes is een onverwacht rauwe lokatie, maar de voormalige gevangenis geeft de derde editie van BIG ART wel een bijzonder hedendaagse feel. Het kunstevenement dat vandaag van start gaat, toont meer dan zeventig extra grote kunstwerken van gevestigde kunstenaars en jong talent. Een mix van beelden, schilderijen, tekeningen, fotografie en installaties. Speciaal voor deze editie zijn ook kunstenaars aan het werk te zien. Onder anderen Gerbrand Burger, Martijn Schuppers en Peter Vink creëren ter plekke een installatie.
Info: BIG ART

Goddelijk Egyptisch
Rijksmuseum van Oudheden – Leiden
Vijfhonderd imposante beelden van goden en godinnen, magische papyri, gouden sieraden en rijk beschilderde mummiekisten uit binnen- en buitenlandse musea. Een tentoonstelling geheel gewijd aan het oud-Egyptische godenrijk. Een kennismaking met het fascinerende rijk der goden, een mystieke wereld vol symboliek. Een levensgroot dubbelbeeld van farao Horemheb en de god Horus, een van de topstukken, verwelkomt de bezoekers bij de entree.
Info: Rijksmuseum van Oudheden

Hollandse meesters uit Engeland
Mauritshuis – Den Haag
Een tentoonstelling rond 17de-eeuwse Hollandse schilderijen met een Engelse herkomst. Hollandse meesters uit Britse landhuizen vertellen het verhaal van kunstenaars uit de Gouden Eeuw in het Verenigd Koninkrijk. Britse adel versierde de vertrekken van hun monumentale onderkomens met landschappen, portretten, stillevens en genrestukken van grote meesters, onder wie Rembrandt, Aelbert Cuyp, Pieter Saenredam en Jan Steen.
Info: Het Mauritshuis

Actie <-> Reactie
De Kunsthal – Rotterdam
De tentoonstelling toont de volle reikwijdte van kinetische (bewegende) kunst, met werken van de beroemdste kinetische kunstenaars ter wereld. Een indrukwekkend overzicht met kunst die je kunt voelen, ruiken en horen. De tentoonstelling is een reprise van het succesvolle ‘Dynamo’ in Parijs (2013), en komt tot stand in samenwerking met Grand Palais in Parijs.
Info: De Kunsthal

A Family Affair
Stedelijk Museum – Schiedam
Family: You love them or you hate them… Een tentoonstelling over familie en gezin. Hedendaagse kunstenaars vertalen hun visie op geboorte, jeugd, huwelijk en verdriet in foto’s, video’s, kunstwerken, en interactieve projecten.
Info: Stedelijk Museum Schiedam

Filmtip: Cliff Richard LIVE
Nederland
Was jij vroeger ook fan van Cliff Richard? Sir Cliff viert inmiddels zijn 60-jarig jubileumconcert in Manchester en jij kan er bij zijn. Het concert wordt op 12 live uitgezonden in de Nederlandse bioscopen. Geniet van een wervelende show van 2,5 uur waarin het idool al zijn grote hits ten gehore brengt. Ter gelegenheid van zijn 78e verjaardag wordt het concert op zondag 14 oktober herhaald. Kijk op de biosagenda.

Maison Moët opent haar deuren
Parc Broekhuizen – Leersum
Volledig ondergedompeld worden in luxe? Dit najaar komt het prestigieuze champagnehuis Moët & Chandon met een volledig uniek en ultiem verblijf bij Parc Broekhuizen. Een exclusief verblijf in één van de 14 suites waar je als gast wordt meegenomen in de geschiedenis van het Franse champagnehuis. Elke vrijdag en zaterdag van 19 oktober tot 9 december. Gelimiteerde aantal plekken beschikbaar, koop nu je kaarten.
Info: Maison Moët