Een walhalla voor liefhebbers van sieraden: Museum Volkenkunde in Leiden presenteert van 13 december tot en met 3 juni de grootste sieradententoonstelling in een Nederlands museum ooit: SIERADEN - makers & dragers

Tentoonstellingsmaker Anna Tiedink vertelt waarom de expositie een must see is.

Waarom moeten we SIERADEN – makers & dragers gaan zien en beleven?

"Uit de collecties van Museum Volkenkunde, het Afrikamuseum, Wereldmuseum Rotterdam en het Tropenmuseum hebben we ruim duizend objecten geselecteerd. In de tentoonstelling komen sieradenmakers uit de hele wereld aan bod, van ambachtelijke edelsmeden tot hedendaagse ontwerpers. Bewonder bijvoorbeeld verfijnd goudwerk uit Azië en kleurrijk kralenwerk uit Afrika. Het is een ode aan het vakmanschap, de passie en toewijding waarmee wereldwijd sieraden worden gemaakt."

Voor wie is deze tentoonstelling gemaakt?

"Voor iedereen. We dragen immers bijna allemaal sieraden en koesteren vaak ook een sieraad met een bijzondere betekenis. Een trouwring, een erfstuk of een souvenir van een mooie reis. Bezoekers kunnen genieten van bijzondere verhalen van makers en dragers."

Wat is je lievelingsvoorwerp in de expositie?

"Mijn favoriete object is een halsketting, Gazelle, van Manish Arora. Beroemdheden uit Hollywood en Bollywood dragen sieraden van deze Indiase ontwerper. Hij haalt zijn inspiratie uit Indiase ambachten en tradities, maar vertaalt die naar eigentijdse designs."

De behoefte van de mens om zich te versieren is al zo oud als de mens zelf. Het maakt ons mooier en vaak ook hebben de sieraden een betekenis voor de drager. Waar we minder vaak bij stilstaan, zijn de makers en de technieken die worden gebruikt. Daar wordt in deze tentoonstelling juist de spotlight op gericht.

Interactief
Museum Volkenkunde heeft vijf sieradenontwerpers uitgenodigd om met een nieuwe blik naar de collectie te kijken. In een speciaal ingericht atelier in de tentoonstelling zullen ze een sieraad maken, geïnspireerd op de museumcollectie. Je kunt de ontwerpers dus aan het werk zien en je kunt vragen stellen. Daarnaast kun je ook zelf aan de slag met een eigengemaakt sieraad. Er is een speciale werkplaats ingericht, waar je een sieraad kunt maken naar een bijzonder ontwerp van sieradenontwerper Cat Priem. 

Lezeressenaanbieding
Leiden heeft ontzettend veel te bieden. Fraaie grachten, bijzondere winkels, goede restaurants en maar liefst 13 musea om te bezoeken. Museum Volkenkunde is daar één van. Nieuwsgierig naar SIERADEN - makers & dragers? Als Nouveau-lezeres betaal je slechts € 11,50 entree i.p.v. € 14. Deze aanbieding is geldig t/m 25 februari 2018 en niet i.c.m. andere acties en/of kortingen. Op volkenkunde.nl/nouveau vind je meer informatie en tickets. 

 

Beeld:  1. Samburu meisje uit Kenia, foto van Mario Gerth. 2. Ontwerper Manish Aurora laat zich inspireren door Indiase sieraden die al veel ouder zijn.

Dit weekend staat natuurlijk in het teken van HET HUWELIJK. 

Daarom delen we graag de beste kijk- en luistertips voor prins Harry en Meghan Markle:

NOS Op de Nederlandse televisie is het huwelijk live te volgen op de NOS, via radio, televisie en app:
Om 12.15 uur begint de uitzending (in Engeland is het dan 11:15 uur). Driekwartier voor de ceremonie in St George’s Chapel. De huwelijksceremonie is ook te volgen via de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Onze eigen Hoofdredacteur Claudia geeft om 11.45 uur live verslag uit Engeland op NPO2.

BBC De meest complete reportages kun je vinden op de Britse televisiezender BBC ONE. De volgende programma's zijn er te zien, Nederlandse tijd:

  • Vrijdag 18 mei van 20:00 uur tot 21:00 uur: In het programma The Royal Wedding: They’re Getting Married In The Morning volg de je 'voorbeschouwing' op BBC ONE.
  • Zaterdag 19 mei van 7:00 uur tot 10:00 uur: In het programma BBC Breakfast zullen de verslaggevers in Windsor al aftellen naar de bruiloft en het laatste nieuws.
  • Zaterdag 19 mei van 10:00 uur tot 15:00 uur: Officiële uitzending van de bruiloft, The Royal Wedding: Prince Harry And Meghan Markle live te volgen zijn. Ook te volgen op BBC News Channel en via livestream op BBC iPlayer.
  • Zaterdag 19 mei van 19:30 uur tot 21:00 uur: BBC TWO neemt het over met een terugblik op de dag in het programma The Royal Wedding: Highlights of the Day.

Maar er is natuurlijk nog wel meer te doen dit Pinksterweekeind

Muziek in oude Hofjes

Leiden
Een geweldig muziekevenement met meer dan 200 concerten uitgevoerd in 16 van de mooie hofjes van Leiden. Het gaat om overdekte locaties, zoals o.a. de Pieterskerk, de Oude UB, de tuinzaal van de Burcht, Sijthoff Cultuurcentrum, de Koolzaal van BplusC en de Stadsgehoorzaal. Van klassiekke en Oude Muziek tot pop, jazz en Folk.
Info: Leidse Hofjes Concerten

Opera in Rotterdam
In het teken van heldenmoed staan de Operadagen in Rotterdam dit jaar. Het muziektheaterfestival met eigentijdse, vernieuwende en grensverleggende internationale producties heeft tot 2020 als thema Lost & Found. Prachtige voorstellingen waarin het gaat over het verleggen van grenzen en de zoektocht naar een nieuwe identiteit.
Info: Operadagen Rotterdam

Gratis naar Armando en Mondriaan
Museum Flehite – Amersfoort
Museum Flehite wordt gerenoveerd vandaar dat je van zaterdag t/m maandag in het Rietveldpaviljoen aan de Amersfoortse Zonnehof (gratis) de nieuwe tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter kunt zien. Deze drie kunstenaars hebben niet alleen hun vak met elkaar gemeen, maar ook het feit dat ze opgroeiden in Amersfoort. Alle drie lieten zij zich inspireren door de natuur. Naast het werk van Armando, Mondriaan en Wolter, toont de tentoonstelling werken uit de collectie van Museum Flehite van o.a. Engelbert L'Hoëst, Jakob Nieweg en Albert Fiks.
Info: Museum Flehite

Pinksterbrocante
Paleis het Loo – Apeldoorn
Een mooi servies, een vaas die je al jaren zocht… je vindt het misschien wel op het Stallenplein van Paleis Het Loo. Daar kun je zaterdag 19 mei, zondag 20 en maandag 21 mei terecht voor een brocante fair. De kramen hebben uiteenlopende thema’s: Victoriaans, stoer, romantisch en industrieel. Neem als je er toch bent meteen even een kijkje in de koetshuizen waar koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden te zien zijn.
Info: Paleis het Loo

Mooie muzen
Kröller Müller Museum – Otterlo
In het prentenkabinet presenteert het museum lithografieën van Henri Fantin-Latour uit eigen collectie. Een bijzondere presentatie, omdat deze werken vanwege hun kwetsbaarheid zelden te zien zijn. Meer dan 190 litho’s laten mooie muzen zien van de kunstenaar die vooral bekend is om zijn portretten en bloemstillevens.
Info: Kröller Müller Museum

 

onder leiding van een ervaren kunstschilder ga je aan de slag in één van de meest inspirerende omgevingen van het land. Stap in de schoenen van beroemde Larense schilders en maak je eigen interpretatie. Een unieke, inspirerende middag op deze bijzondere plek. Bekijk het programma:

Na ontvangst in het Museumcafé van Singer Laren is het tijd om aan de slag te gaan.

Onder leiding van een ervaren kunstschilder wordt deze workshop in het Singer Atelier gegeven, bij mooi weer worden de schildersezels verplaatst naar de prachtige binnentuin, die recentelijk geopend is en ontworpen door ster-tuinarchitect Piet Oudolf.

Stap in de schoenen van de beroemde Larense schilders en maak je eigen interpretatie van de villa of tuin van de Singers.

Stadswandeling

Terwijl de schilderijen staan te drogen maak je onder leiding van enthousiaste gids Paula van Dijk een wandeling langs de boeiende geschiedenis van kunstenaarsdorp Laren.

Je krijgt een uitgebreid sfeerbeeld van het wervelende Laren in de negentiende en twintigste eeuw met anekdotes, afbeeldingen en citaten.

De gids leidt je onder meer langs het vroegere huis van Anton Mauve wiens schilderijen van Larense landschappen wereldberoemd zijn. Tevens bezoek je de schilderplek van William Singer en de plaats waar Mondriaan al abstraherend zijn nieuwe vormtaal vond. 

Het programma:

13.15 – 13.45 uur             Ontvangst met koffie/ thee en taart in museumcafé
13.45 – 15.15 uur             Workshop schilderen in de museumtuin
15.15 – 16.45 uur             Rondwandeling door Laren met professionele gids
16.45 – 17.00 uur             Ophalen eigen schilderdoek in het museum

Data: 9 en 23 juni 2018 

Prijs leden: € 35,-
Prijs niet-leden: €37,50

Aanmelden kan vóór 27 mei via artifex.nu/nouveau