Idyllische stadje dankzij Prins Claus in Nederland op de toeristische kaart gezet

Vandaag zou Prins Claus 90 jaar geworden zijn. Met een expositie over de Oranjegeschiedenis staat Hitzacker, de geboortestad van de Prins, stil bij zijn beroemde inwoner. De tentoonstelling is vanaf 11 september in museum Das Alte Zollhaus te zien. Het vakwerkplaatsje aan de Elbe is een mooi startpunt voor de Oranjeroute, een toeristisch parcours langs 33 plaatsen in Nederland en Duitsland die een historische band hebben met het Huis van Oranje. Maar liefst 3.000 koninklijke kilometers kunnen in etappes met de auto, op de fiets, te voet of varend door natuurgebieden worden ontdekt. Claus von Amsberg werd op 6 september 1926 op het landgoed Dötzingen bij Hitzacker in Nedersaksen geboren. Met zijn verloofde, prinses Beatrix, bracht hij in 1965 een kennismakingsbezoek aan de ‘kleine stad vol charme’ zoals hij het noemde. Eenmaal in Nederland neergestreken, keerde de Prins regelmatig terug naar zijn geboortegrond.

Tien keer zoveel toeristen

Mede aan Prins Claus is het te danken dat het idyllische stadje in Nederland op de toeristische kaart werd gezet. Trok Hitzacker vóór de koninklijke verloving nog nauwelijks buitenlandse bezoekers, de daaropvolgende vijftig jaar laten een gestage groei van het aantal toeristen zien. In 2015 telde Hizacker in totaal 30.000 bezoekers, bijna 10 keer zo veel als de 351 reizigers die het plaatsje in 1965 aandeden. Wie anno 2016 in Hitzacker komt, kan er het borstbeeld van Prins Claus voor het Rathaus zien en wandelen over de Prinz-Claus-Promenade. Zowel de buste als de plaquette van de promenade werden na Prins Claus’ overlijden onthuld door prinses Beatrix.  

Expositie: ‘In de sporen van de Oranjes’

Speciaal voor de 90ste geboortedag van de prins is vanaf 11 september 2016 vier weken lang de expositie ‘In de sporen van de Oranjes’ in museum Das Alte Zollhaus te zien. De tentoonstelling neemt bezoekers mee langs de geschiedenis van de Oranjeroutesteden en hun historische relatie tot het Nederlandse Koninklijk Huis.

Veelzijdige vakantieroute

De geboorteplaats van prins Claus kan ook als extra station worden toegevoegd aan de Oranjefietsroute die dit jaar 10 jaar bestaat. De route voert zo’n 400 kilometer langs de plaatsen Nassau, Diez, Dillenburg, Braunfels, Siegen en Bad Arolsen. Via bestaande fietsroutes kan de koninklijke tour worden uitgebreid naar Hitzacker. De Oranjeroute verloopt door royale natuurgebieden. Van het glooiende Reichswald bij Kleve en het Mecklenburgse Merenplateau bij Schwerin tot de Harz bij Stolberg en Wernigerode. Rondom Hitzacker bevinden zich het natuurpark Elbufer-Drawehn en het UNESCO-biosfeerreservaat Niedersächsische Elbtalaue, waar de langeafstandsfietsroute Elberadweg langsloopt. Extra bijzonder is de Oranjeroute in de decembermaand, wanneer veel Oranjesteden zich in kerstsfeer hullen met traditionele kerstmarkten. Zoals het net over de grens gelegen Bad Bentheim en het nabijgelegen Lingen.

Leer de Oranjeroutesteden kennen tijdens de persworkshop steden & cultuur

De Oranjeroute bestaat uit 33 grote en kleinere historische steden. Tijdens de persworkshop steden & cultuur op 27 september 2016 in het inspirerende art’otel in Amsterdam is ook het Oranjerouteteam aanwezig. Hét moment om tips te verkrijgen over de route en ideeën op te doen voor vorstelijke verhalen.

De tentoonstelling is vanaf 11 september in museum Das Alte Zollhaus te zien.

Meer informatie op www.oranjeroute.nl en http://www.museum-hitzacker.de/

De tentoonstelling ‘Pure Rubens’ toont het grootste overzicht van Rubens’ olieverfschetsen in 65 jaar. In de olieverfschets is de briljante toets van de kunstenaar zelf altijd aanwezig. Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Museo Nacional del Prado in Madrid werkten samen om de mooiste werken bijeen te brengen. Ze tonen de hand van de meester in al zijn facetten en verraden zijn temperament: gretig, levendig, overvloedig.

Olieverfschets
De ‘god van de schilders’, zo werd Rubens (1577-1640) door zijn tijdgenoten genoemd. Niet zonder reden: Rubens was één van de meest invloedrijke en succesvolle schilders van zijn tijd.

Rubens bereidde zijn werken doorgaans voor met een schets van olieverf op paneel. Een verrassende materiaalkeuze, want wie schetst er nu met olieverf?

Rubens was daarin niet de eerste, maar wel een cruciaal vernieuwer: niemand paste de olieverfschets op zo’n veelomvattende wijze toe als hij. Dat hij veel belang hechtte aan die schetsen, bleek na zijn overlijden.

Honderden olieverfschetsen had Rubens in zijn atelier bewaard. Museum Boijmans Van Beuningen en het Museo Nacional del Prado in Madrid bezitten beide een unieke verzameling olieverfschetsen.

Mooiste Rubens schetsen in Rotterdam
De  tentoonstelling ‘Pure Rubens’ geeft voor heel even toegang tot de kamer waarin Rubens zijn meest persoonlijke werken bewaarde.

De selectie schetsen uit beide musea is aangevuld met bruiklenen van over de hele wereld zoals werken uit de Metropolitan Museum of Art in New York, het Art Institute in Chicago, The J. Paul Getty Museum in Los Angeles, Museo Thyssen-Bornemizsa in Madrid, The National Gallery in Londen en het Louvre in Parijs.

De 68 olieverfschetsen tonen de enorme reikwijdte van Rubens ’meesterschap’ en worden gecombineerd met een aantal van de grote schilderijen, prenten, voorbereidende tekeningen en een reusachtig tapijt van de meester.

Praktische informatie:
Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, 3015 CX ROTTERDAM
Open: Di t/m zo van 11.00 – 17.00 uur, Extra open op maandagen 15 en 22 oktober 2018
De tentoonstelling is tot en met 13 januari 2019 te zien in Museum Boijmans Van Beuningen.

Lezersaanbieding - Pure Rubens in Rotterdam-Arrangement
De mooiste olieverfschetsen uit de hele wereld zijn bij elkaar gebracht in het museum. Je komt dicht bij Rubens, zijn persoon en manier van werken. Een gids neemt je mee langs de meesterwerken. Sluit je bezoek gezellig af in de Espressobar met koffie of thee en iets lekkers.

Uiteraard is er tijd om ook de rest van het museum op eigen gelegenheid te bezoeken!

Data:
20 en 27 oktober 2018
Tijden:
14.00 - 15.00 uur: rondleiding met gids
15.00 - 15.30 uur: koffie/thee en taart in de Espressobar van Museum Boijmans van Beuningen
Prijzen p.p.:
* abonnees met Museumjaarkaart: € 17,50
* abonnees zonder Museumjaarkaart: € 30,-
* niet-abonnees met Museumjaarkaart: € 20,-
* niet-abonnees zonder Museumjaarkaart: € 35,-
Inclusief:
Rondleiding, koffie/thee en taart en Museumentree € 20,- (of Museumkaarttoeslag à € 2,50)
Meld je snel aan!
In elk geval vóór 8 oktober, via artifex.nu/nouveau

 

 

Wie kent haar niet? Zangeres Anneke Grönloh is nog steeds een van de meest verkochte Nederlandse artiesten allertijden. Vrijdagochtend overleed ze op haar vakantieadres in Frankrijk, zo maakt haar management vandaag bekend.

Vorig jaar trad de zangeres nog voor het laatste op.

Grönloh is een van de best verkochte Nederlandse artiesten allertijden. Ze werd wereldberoemd door haar hit Brandend Zand dat in 1962 een halfjaar lang hoog in de hitlijsten stond. 

In die tijd was ze dan ook een heus stijlicoon. Haar bruiloft met Wim Jaap van de Wal was een heus society-event en werd onder grote belangstelling van het publiek voltrokken.

Zij verkocht meer dan 30 miljoen platen. In 2012 ontving ze daar een driedubbel platina album voor.

Grönloh was behalve in Nederland heel populair in Duitsland en Azië. In 1964 vertegenwoordigde zij Nederland bij het Eurovisie Songfestival met het nummer Jij bent mijn leven. Zij behaalde hiermee de tiende plaats.

Hier hoor je dat optreden:

Vijftigjarig jubileum

In 2009 straalde ze tijdens het concert ter ere van haar vijftigjarig jubileum als artieste. De zangeres trad op in de Koninklijke Schouwburg samen met bevriende collega's als Willeke Alberti, Ria Valk en Ronnie Tober.

Bron: NU.nl/Beeld: ANP