Idyllische stadje dankzij Prins Claus in Nederland op de toeristische kaart gezet

Vandaag zou Prins Claus 90 jaar geworden zijn. Met een expositie over de Oranjegeschiedenis staat Hitzacker, de geboortestad van de Prins, stil bij zijn beroemde inwoner. De tentoonstelling is vanaf 11 september in museum Das Alte Zollhaus te zien. Het vakwerkplaatsje aan de Elbe is een mooi startpunt voor de Oranjeroute, een toeristisch parcours langs 33 plaatsen in Nederland en Duitsland die een historische band hebben met het Huis van Oranje. Maar liefst 3.000 koninklijke kilometers kunnen in etappes met de auto, op de fiets, te voet of varend door natuurgebieden worden ontdekt. Claus von Amsberg werd op 6 september 1926 op het landgoed Dötzingen bij Hitzacker in Nedersaksen geboren. Met zijn verloofde, prinses Beatrix, bracht hij in 1965 een kennismakingsbezoek aan de ‘kleine stad vol charme’ zoals hij het noemde. Eenmaal in Nederland neergestreken, keerde de Prins regelmatig terug naar zijn geboortegrond.

Tien keer zoveel toeristen

Mede aan Prins Claus is het te danken dat het idyllische stadje in Nederland op de toeristische kaart werd gezet. Trok Hitzacker vóór de koninklijke verloving nog nauwelijks buitenlandse bezoekers, de daaropvolgende vijftig jaar laten een gestage groei van het aantal toeristen zien. In 2015 telde Hizacker in totaal 30.000 bezoekers, bijna 10 keer zo veel als de 351 reizigers die het plaatsje in 1965 aandeden. Wie anno 2016 in Hitzacker komt, kan er het borstbeeld van Prins Claus voor het Rathaus zien en wandelen over de Prinz-Claus-Promenade. Zowel de buste als de plaquette van de promenade werden na Prins Claus’ overlijden onthuld door prinses Beatrix.  

Expositie: ‘In de sporen van de Oranjes’

Speciaal voor de 90ste geboortedag van de prins is vanaf 11 september 2016 vier weken lang de expositie ‘In de sporen van de Oranjes’ in museum Das Alte Zollhaus te zien. De tentoonstelling neemt bezoekers mee langs de geschiedenis van de Oranjeroutesteden en hun historische relatie tot het Nederlandse Koninklijk Huis.

Veelzijdige vakantieroute

De geboorteplaats van prins Claus kan ook als extra station worden toegevoegd aan de Oranjefietsroute die dit jaar 10 jaar bestaat. De route voert zo’n 400 kilometer langs de plaatsen Nassau, Diez, Dillenburg, Braunfels, Siegen en Bad Arolsen. Via bestaande fietsroutes kan de koninklijke tour worden uitgebreid naar Hitzacker. De Oranjeroute verloopt door royale natuurgebieden. Van het glooiende Reichswald bij Kleve en het Mecklenburgse Merenplateau bij Schwerin tot de Harz bij Stolberg en Wernigerode. Rondom Hitzacker bevinden zich het natuurpark Elbufer-Drawehn en het UNESCO-biosfeerreservaat Niedersächsische Elbtalaue, waar de langeafstandsfietsroute Elberadweg langsloopt. Extra bijzonder is de Oranjeroute in de decembermaand, wanneer veel Oranjesteden zich in kerstsfeer hullen met traditionele kerstmarkten. Zoals het net over de grens gelegen Bad Bentheim en het nabijgelegen Lingen.

Leer de Oranjeroutesteden kennen tijdens de persworkshop steden & cultuur

De Oranjeroute bestaat uit 33 grote en kleinere historische steden. Tijdens de persworkshop steden & cultuur op 27 september 2016 in het inspirerende art’otel in Amsterdam is ook het Oranjerouteteam aanwezig. Hét moment om tips te verkrijgen over de route en ideeën op te doen voor vorstelijke verhalen.

De tentoonstelling is vanaf 11 september in museum Das Alte Zollhaus te zien.

Meer informatie op www.oranjeroute.nl en http://www.museum-hitzacker.de/

Rokjesdag, en nog veel meer zonnig nieuws dit weekend.

De kracht van Máxima’s couturier
Centraal museum – Utrecht
Ook al vraagt het weer om buitenactiviteiten, het openingsweekend van deze tentoonstelling is een must see. Jan Taminiau opent in het Centraal Museum (met prettige binnentuin, overigens). Aan de hand van tientallen topstukken wordt de rijkdom en diepte van het werk van de Máxima-couturier getoond. Je wordt meegenomen in de wereld van research, herinneringen, inspiratie en vakmanschap van één van de meest toonaangevende modeontwerpers van Nederland. Jan Taminiau combineert ambachtelijk handwerk met unieke originele, materialen. Uiteraard is dé kroningsjurk ook te zien.
Info: Centraal Museum

Per heli over de tulpenvelden
Noordoostpolder
De natuur explodeert. Het mooiste zie je dit nu in de tulpenvelden. Ga eens buiten de geijkte (en rustigere paden), namelijk naar de NoordoostPolder. Voor het Profytodsd Tulpenfestival zijn verschillende routes uitgestippeld. Een autotocht van 120 kilometer, een fietsroute van 38 kilometer en wandelingen van 7, 15 en 25 kilometer. Als je het helemaal state of the art wil doen, kun je ook een ticket kopen voor een helikoptervlucht boven de immense tulpenvelden in de Noordoostpolder. 
Info: Tulpenfestival

Han Ebbelaar solo
Art Gallery – Hattem
Een binnen-tentoonstelling, maar omdat we Han Ebbelaar zo ongelofelijk sympathiek vinden, noemen we hem toch echt even. (Binnenkort ook in Nouveau: Han en zijn Alexandra Radius in een prachtige balletreportage). Na het ballet heeft Han zich ook verder ontwikkelt als beeldend kunstenaar. Hij is destijds uit het niets begonnen, geïnspireerd door mensen die hij tegenwoordig collega’s kan noemen.  Han maakt expressieve schilderijen met Frankrijk, waar hij en Alexandra een huis hebben, als grote inspiratiebron. De landschappen in de buurt van hun verbouwde boerderij zijn het uitgangspunt. Tijdens de verkooptentoonstelling bij Art Gallery vind je een groot deel van Hans’ doeken.
Info: Art Gallery

Art Nouveau
Gemeentemuseum – Den Haag
Een nieuwe kunst voor een nieuwe en betere samenleving. Dat is waar veel kunstenaars en ontwerpers rond 1900 naar op zoek waren. Art Nouveau symboliseert vernieuwingsdrift en idealisme. In ons land floreert de stijl tussen 1884 – 1914. In Den Haag zie je een selectie van 350 werken, waaronder affiches en boekbanden van Jan Toorop, kamerschermen van Jac. van den Bosch, kalenderbladen van Anna Sipkema, verfijnde natuurstudies van Theo Nieuwenhuis, metaalwerk van Jan Eisenloeffel, meubels van Johan Thorn Prikker en complete interieurs van Karel de Bazel en Hendrik Petrus Berlage. Een reis door de tijd.
Info: Gemeente Museum


Dineren aan het water
Het Bosch – Amsterdam
Frontrow aan het water zitten, kijkend over het uitgestrekte meer. Bijna alsof je in Zweden zit, maar het is gewoon Amsterdam: het Nieuwe Meer. Lunch & diner buiten bij mooi weer. Of: fine dining zoals eigenaar Ferry van Houten het zelf noemt. Omdat Ferry van huis uit sommelier is, is de wine-pairing ook zomers fijn.
Info: Het Bosch

Dat Amsterdam vele gezichten heeft, wist je al. Toch gaat deze culturele ontdekkingstocht van NOUVEAU je zeker verrassen. 

Tour d'Hotel

Vrijwel elk van de 117 kamers van het Amsterdamse designhotel Lloyd heeft een uniek ontwerp. In de architectuur en in grote delen van het interieur is te zien dat dit gebouw boordevol geschiedenis zit.

Een gids neemt je mee op een boeiende rondleiding door het hotel, waarbij hij alles vertelt over de architectuur en de verschillende ontwerpers. Daarnaast krijg je een exclusief kijkje in enkele bijzondere designkamers van het hotel.

Na de rondleiding geniet je van koffie en taart in het restaurant van het Lloyd Hotel.

Wandeling

Dan is het tijd voor een stevige wandeling. Het Oostelijk Havengebied heeft sinds het einde van de vorige eeuw een ware metamorfose ondergaan.

Wandel met een gids over de eilanden en ontdek de diversiteit in architectuur in dit stadsdeel, waar heden en verleden verrassend mooi op elkaar aansluiten.

Het Nouveau Architectuur Amsterdam-Arrangement
13.30 - 14.30 uur: rondleiding Lloyd Hotel
14.30 - 15.00 uur: koffie en gebak in het restaurant van het hotel
15.00 - 16.30 uur: architectuurwandeling Oostelijk Havengebied.

Data: 6, 20 en 27 mei 2018.

Prijzen p.p.: 
- abonnees € 29,50
- niet-abonnees € 32,50.

Aanmelden:
Via Artifex, vóór 30 april 2018.