Idyllische stadje dankzij Prins Claus in Nederland op de toeristische kaart gezet

More content below the advertising

Vandaag zou Prins Claus 90 jaar geworden zijn. Met een expositie over de Oranjegeschiedenis staat Hitzacker, de geboortestad van de Prins, stil bij zijn beroemde inwoner. De tentoonstelling is vanaf 11 september in museum Das Alte Zollhaus te zien. Het vakwerkplaatsje aan de Elbe is een mooi startpunt voor de Oranjeroute, een toeristisch parcours langs 33 plaatsen in Nederland en Duitsland die een historische band hebben met het Huis van Oranje. Maar liefst 3.000 koninklijke kilometers kunnen in etappes met de auto, op de fiets, te voet of varend door natuurgebieden worden ontdekt. Claus von Amsberg werd op 6 september 1926 op het landgoed Dötzingen bij Hitzacker in Nedersaksen geboren. Met zijn verloofde, prinses Beatrix, bracht hij in 1965 een kennismakingsbezoek aan de ‘kleine stad vol charme’ zoals hij het noemde. Eenmaal in Nederland neergestreken, keerde de Prins regelmatig terug naar zijn geboortegrond.

Tien keer zoveel toeristen

Mede aan Prins Claus is het te danken dat het idyllische stadje in Nederland op de toeristische kaart werd gezet. Trok Hitzacker vóór de koninklijke verloving nog nauwelijks buitenlandse bezoekers, de daaropvolgende vijftig jaar laten een gestage groei van het aantal toeristen zien. In 2015 telde Hizacker in totaal 30.000 bezoekers, bijna 10 keer zo veel als de 351 reizigers die het plaatsje in 1965 aandeden. Wie anno 2016 in Hitzacker komt, kan er het borstbeeld van Prins Claus voor het Rathaus zien en wandelen over de Prinz-Claus-Promenade. Zowel de buste als de plaquette van de promenade werden na Prins Claus’ overlijden onthuld door prinses Beatrix.  

Expositie: ‘In de sporen van de Oranjes’

Speciaal voor de 90ste geboortedag van de prins is vanaf 11 september 2016 vier weken lang de expositie ‘In de sporen van de Oranjes’ in museum Das Alte Zollhaus te zien. De tentoonstelling neemt bezoekers mee langs de geschiedenis van de Oranjeroutesteden en hun historische relatie tot het Nederlandse Koninklijk Huis.

Veelzijdige vakantieroute

De geboorteplaats van prins Claus kan ook als extra station worden toegevoegd aan de Oranjefietsroute die dit jaar 10 jaar bestaat. De route voert zo’n 400 kilometer langs de plaatsen Nassau, Diez, Dillenburg, Braunfels, Siegen en Bad Arolsen. Via bestaande fietsroutes kan de koninklijke tour worden uitgebreid naar Hitzacker. De Oranjeroute verloopt door royale natuurgebieden. Van het glooiende Reichswald bij Kleve en het Mecklenburgse Merenplateau bij Schwerin tot de Harz bij Stolberg en Wernigerode. Rondom Hitzacker bevinden zich het natuurpark Elbufer-Drawehn en het UNESCO-biosfeerreservaat Niedersächsische Elbtalaue, waar de langeafstandsfietsroute Elberadweg langsloopt. Extra bijzonder is de Oranjeroute in de decembermaand, wanneer veel Oranjesteden zich in kerstsfeer hullen met traditionele kerstmarkten. Zoals het net over de grens gelegen Bad Bentheim en het nabijgelegen Lingen.

Leer de Oranjeroutesteden kennen tijdens de persworkshop steden & cultuur

De Oranjeroute bestaat uit 33 grote en kleinere historische steden. Tijdens de persworkshop steden & cultuur op 27 september 2016 in het inspirerende art’otel in Amsterdam is ook het Oranjerouteteam aanwezig. Hét moment om tips te verkrijgen over de route en ideeën op te doen voor vorstelijke verhalen.

De tentoonstelling is vanaf 11 september in museum Das Alte Zollhaus te zien.

Meer informatie op www.oranjeroute.nl en http://www.museum-hitzacker.de/

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!

Midden in Apeldoorn staat sinds 1899 de fabriek van Royal Talens waar al 120 jaar de meest kleurrijke kunstschildersverf wordt geproduceerd.

Experience Centre
In het Experience Centre, hét creatieve centrum van Royal Talens, vlak naast het monumentale hoofdgebouw, krijg je door de geweldige entourage direct zin om aan de slag te gaan. Overal staan producten die je kan uit proberen en werkstukken ter inspiratie.

More content below the advertising

Workshops
Het werken met al die mooie materialen kan tijdens één van de vele workshops die er worden gegeven. Denk aan werken met ecoline, mixed media, soft pastel, maar ook schilderen met de water vermengbare olieverf Cobra. Voor zowel de beginner als de wat meer ervaren creatieveling staat er wel wat op het programma. De workshops worden gegeven door één van de ervaren vaste medewerkers van het Experience Centre, maar ook worden er regelmatig gastdocenten uitgenodigd om het aanbod in workshops en technieken zo groot mogelijk te maken.

Rondleiding
Tijdens een rondleiding door de fabriek kun je met eigen ogen zien hoe al die mooie verf geproduceerd wordt. Een uitermate boeiend proces! Van los pigment tot de uiteindelijke verf in de tube, alles komt voorbij. Daarbij wordt er ook heel veel informatie over verf, de gebruikte grondstoffen, het productie- en het verpakkingsproces gegeven. De vakkundige en zeer betrokken medewerkers in de fabriek helpen daar vaak graag nog bij mee door iets extra te laten zien of uit te leggen.

Er worden regelmatig workshops en rondleidingen georganiseerd welke te vinden en te boeken zijn via de website www.royaltalensexperience.nl. Voor groepen vanaf 14 personen kunnen er op maar gemaakte programma’s worden samengesteld; neem hiervoor contact op met het Experience Centre.

De locatie is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer, het station is op enkele minuten loopafstand en prima bereikbaar met de eigen auto.