Oftewel: modeliefhebbers, spoedt u richting Antwerpen! De publiciteitsschuwe Martin Margiela staat in de spotlights in het MoMu.

Wanneer de Belgische ontwerper in oktober 1997 wordt aangesteld als creatief directeur van de prêt-à-porter collecties voor vrouwen bij het Parijs luxehuis Hermès, doet dat menig modewenkbrauw fronzen.

Article continues after the ad

Avant-gardistische einzelgänger
Daar waar traditionele modehuizen gewoontegetrouw sterontwerpers aantrokken om een ingeslapen merk nieuw leven in te blazen, koos Hermès - het kroonjuweel van Franse luxe - voor een avant-gardistische einzelgänger, die bovendien anoniem wenst te blijven: hij wordt nooit gefotografeerd (op deze ene foto - zie onder - na) en doet zijn interviews per fax. Maar Margiela kwam, zag en overwon.

Martin Margiela

Op naar Antwerpen
Hij creëerde twaalf opeenvolgende collecties van ontwerpen die stuk voor stuk comfort, tijdloosheid en tactiliteit uitstralen. Het Hermès-werk van de door de internationale modepers als ‘echte protagonist van de Franse modeweek’ omschreven ontwerper leeft nog altijd voort in het werk van hedendaagse ontwerpers. Hoogte tijd voor een close-up dus!

T/m 27 augustus in Modemuseum Antwerpen
Momu.be