Vijf redenen om het Mauritshuis te bezoeken in de kerstvakantie

In het hart van Den Haag bevindt zich de wereldberoemde collectie van het Mauritshuis. Meesterwerken als Vermeers Meisje met de parel, De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter zijn hier te zien in de intieme museumzalen van dit zeventiende-eeuwse monument. De kerstvakantie is hét moment voor een bezoek en wel hierom:

Mauritsuis
1. Het Mauritshuis heeft twee bijzondere portretten uit Paleis Huis ten Bosch te gast
Het Mauritshuis heeft twee bijzondere portretten te gast. Tijdens de verbouwing van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag heeft het Mauritshuis de portretten van de zeventiende-eeuwse stadhouder Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms te leen. Ze zijn geschilderd door hun favoriete schilder Gerrit van Honthorst.

De echtelieden hebben veel kunstwerken besteld, waarvan enkele later in de collectie van het Mauritshuis terecht zijn gekomen, zoals Bloemaerts Theagenes ontvangt de erepalm aan Chariclea. Tot nu toe ontbrak de beeltenis van Amalia in het Mauritshuis. Nu hangt het echtpaar in de hal (zaal 1) te midden van andere leden van het Huis van Oranje, die zo belangrijk zijn geweest voor het museum.

Article continues after the ad

2. Allerlaatste kans om de tentoonstelling Selfies uit de Gouden Eeuw te bezoeken
Tot en met 3 januari toont het Mauritshuis zevenentwintig van de mooiste zelfportretten uit de bloeiperiode van de Hollandse schilderkunst in de tentoonstelling Hollandse zelfportretten - Selfies uit de Gouden Eeuw.
Wie de zeventiende-eeuwse zelfportretten bekijkt, kan de vergelijking met de moderne selfie gemakkelijk maken. Toch is er een groot verschil. Waar de moderne selfie gemakkelijk, soms haast achteloos, wordt gemaakt was voor het schilderen van een zelfportret in de zeventiende eeuw een lange opleiding en groot vakmanschap nodig.

In de tentoonstelling komen bezoekers niet alleen oog in oog te staan met legendarische schilders als Jan Steen, Rembrandt, Carel Fabritius en Gerrit Dou, maar komen ook zichzelf tegen. Dankzij een ontwerp met spiegelwanden is een selfie met een Oude Meester zo gemaakt.

3. Familie activiteiten!
Opa’s, oma’s, ooms, tantes, vaders, moeders en kinderen opgelet: iedere laatste zondag van de maand organiseert het Mauritshuis leuke en inspirerende familieactiviteiten. Op zondagmiddag 27 december staat de familiedag in het teken van eten. Families met kinderen vanaf 4 jaar kunnen een rondleiding en workshop doen. Samen met een museumdocent wordt er besproken (en geproefd) wat er zoal op het menu stond in de Gouden Eeuw.
Op dinsdag 29 december is de vakantieworkshop ‘Selfies en zelfportretten maken’. Kinderen van 8- 12 jaar leren van Rembrandt (de selfie-king van de Gouden Eeuw) en oefenen daarna zelf met het maken van de perfecte selfie.

Mauritshuis4. De mooiste winterschilderijen
Het Mauritshuis toont het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Geniet toch een beetje van een witte kerst en ontdek onze mooiste schilderijen in winterthema zoals IJspret van Hendrik Avercamp, de meester van het winterse schaatstafereel. Dit schilderij is een echt kijkschilderij, want overal gebeurt wat. Zelfs de billen van een voorovergevallen vrouw zijn te zien. In de zeventiende-eeuw kon er vrijwel iedere winter geschaatst worden want Holland maakte toen een kleine ijstijd door.

5. Winteraanbieding Brasserie Mauritshuis
De Brasserie van het Mauritshuis is een stijlvolle eetgelegenheid. Tijdens de kerstvakantie biedt de Brasserie een smakelijke winteraanbieding: koffie of thee samen met chocolade-framboos kersttaart voor €5. Vouchers zijn verkrijgbaar in de foyer van het Mauritshuis en zijn geldig tot en met 3 januari 2016. Op donderdagavond is het museum tot 20.00 uur geopend en zijn er in de Brasserie live jazz optredens. De Brasserie is met een eigen ingang aan het Plein ook openbaar toegankelijk.